Bejelentést tesz kora este Orbán Viktor, biztosan a járványügyi intézkedések további szigorításáról fog beszélni, csak az a kérdés, milyen szintű változtatás jön. Mindezt ma jelentették be, miután a ma reggel közölt – tegnapi – adatok is eddig soha nem látott halálozási számot jelentettek. Immáron három egymást követő napon dőlt meg a COVID-fertőzés miatt elhunytak száma. A PDSZ már régóta iskolabezárást sürget, szerintük mostanra az összeomlás szélére kerültek a oktatási-nevelési intézmények. Ha minden igaz, hamarosan hallaható lesz, mit is mond majd Orbán Viktor.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár a tegnapi napon utalt arra Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány újabb járányügyi szigorításokról dönthet. Az operatív törzs mai koronavírus sajtótájékoztatján Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kikerülte ez erre a tegnapi megjegyzésre érkező kérdéseket, mondván azokra egyelőre még nem tud adni választ, mert tart a kormányülés, ugyanakkor bejelentette, hogy a kora esti órákban Orbán Viktor bejelentést tesz.

A miniszterelnök bejelentésének még nincs konkrét időpontja, mert azt nem lehetett előre megmondani, hogy mikor érhet véget a kormányülés, nyilvánvalóan csak azt követően (avagy a járványügyi intézkedésekről való döntés után, az ülés megszakításával) jelentheti be a miniszterelnök a meghozott döntéseket. Várhatóan azonban most már hamarosan láéthatjuk a bejelentést.

Orbán Viktor már délelőtt videóüzenetben szólt a hétfő esti, sajtóinformációk szerint öt ember halálával járó bécsi terrortámadásról, amelyet az Iszlám Államhoz köthető személyek követhettek el, de szinte biztosan ezt az esetet is meg fogja említeni a miniszterelnök. Ahogyan az sem kizárt, hogy nem csak járványügyi szigorításokat, korlátozásokat jelenthet be, de akár azokkal egyidejűleg kormányzati segítséget (segélycsomag, adókedvezmény, a járvány okozta válság miatt leginkább bajba került vállalkozóknak, munkavállalóknak szóló esetleges juttatások stb.) is megemlíthet.

A legfőbb kérdés persze az, hogy milyen korlátozások jöhetnek, amiben persze a határok lezárásától kezdve a vásárlási idősávok, idősekre vonatkozó szigorítások, üzletek nyitvatartási idejére vonatkozó döntések, esetleges kijárási korlátozások szintén elhangozhatnak, ahogyan akár a rendkívüli jogrend újbóli bevezetése kezdeményezésének bejelentése sem kizárt. A legtöbbeket azonban valószínűleg még ezeken túl is az fogja érdekelni, hogy mi lesz az oktatási-nevelési intézményekkel, a bölcsődékkel, óvodákkal, általános és középiskolákkal, egyetemekkel. A tippünk az, hogy erre vonatkozó szigorítás is jöhet, ami lehetséges, hogy csak a felső tagozatot és a középiskolákat fogja érinteni, de az is lehet, hogy még annál szélesebb körben is bejelenthetik az online oktatásra való áttérést.

Merthogy a tavaszhoz képest most valóban rendkívül magas napi fertőzési adatokról, és ami igazán szomorú, újabb és újabb halálozási csúcsokról ad hírt a kormányzati tájékoztatási központ, illetve az operatív törzs.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy az oktatási-nevelési intézményekben tapasztalható járványügyi vészhelyzetről, a védekezés és járványügyi intézkedések elégtelenségéről adott ki nemrélg sajtóközleményt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a PDSZ-nek az Országos Választmánya.

Azt írták, hogy a PDSZ a nyár óta kéri szigorúbb járványügyi intézkedésekre a kormányt, álláspontjuk szerint a megtett, konkrét intézkedési javaslataikat abból a felismerésből fogalmazták meg, hogy a kormány feltett szándéka az oktatási intézmények nyitvatartása, munkavállalói, munkáltatói érdekre hivatkozva. Ugyanakkor a szakszervezet szerint a PDSZ javaslatait lesöpörték az asztalról mondván, a meghozott járványügyi intézkedések kielégítőek. 

Ők viszont úgy látják, hogy mára bebizonyosodott: az oktatás az összeomlás szélén áll. Szerintük a PDSZ által követelt intézkedésekkel már el is késett a kormány. Ez azt jelenti, hogy elégtelen, átgondolatlan és sokszor törvénytelen (pl. intézményi fertőzöttségi adatok eltitkolása, írják) intézkedéseikkel maguk tehetnek arról, hogy mára nincs hová hátrálni: be kell zárni az intézményeket.

A PDSZ közleményének teljes szövege:

„2020 ősze: összeomlik az oktatás

Az oktatás kritikus helyzetben van. Tömegek betegszenek le, a beígért járványügyi intézkedések elmaradnak. Nincsenek adatok, nincsenek információk. Senki nem tud biztosat azon túl, hogy a kollégák sorra betegszenek meg. Az összeomlás szinte elkerülhetetlen. 

Kimondhatjuk: az oktatásban kétségbeejtő, összeomlásközeli állapotok uralkodnak. Intézmények hosszú sora jelzi a megbetegedések számának ijesztő növekedését. Kétségbeesett kollégák panaszolják, hogy nem történnek kézzelfogható járványügyi intézkedések. Sorra betegednek le a dolgozók: rengeteg jelzést kaptunk arról, hogy a betegség megjelenése után is még napokig járnak a potenciálisan fertőző osztályok, csoportok az intézményekbe, mielőtt valamilyen intézkedés – ha egyáltalán – megtörténik. Előfordul, hogy olyan diákoknak is be kell járniuk, akinek a testvére bizonyítottan COVID-os.

A diákok betegségeiről senki sem tud semmit. Csakis, ami véletlenül kiderül. A tanárokéról sem feltétlen, mert sok helyen bejárnak „tünetes” kollégák is, hiszen egyrészt nincs tesztelés, másrészt nélkülük összeomlana az intézmény. Sajnos, ennek köszönhetően olyan is megtörtént, hogy pozitív teszteredménnyel rendelkező kollégát is beküldtek tanítani. 

Az intézmények nem kapnak tájékoztatást, a vezetők nem tudják, mit tehetnek, saját hatáskörben akkor sem rendelhetnek el digitális tanrendet, amikor már a kollégák akkora száma hiányzik, hogy a működés jórészt fenntarthatatlan. 

Számolatlanul érkeznek azok a panaszok, amelyekből kiderül: az intézményvezetők magukra maradtak a problémával. 

KERET

Gimnázium, Nyugat magyarország:

2 tanár beteg, de NEM TESZTELNEK! Így a betegség miatt hiányzó diákokról sincs COVID adatunk… Két kolléga COVID tünetekkel otthon. A szünet alatt lettek betegek, családtagoktól kapták el, DE NINCS TESZTELÉS a gyerekeket sem tesztelik, csak “maradjanak otthon 10 napig, 2 tünetmentes nap után jöhetnek suliba.

Gimnázium, Budapest: 

A digitalis átálláshoz egyelőre nem kaptak felsőbb engedélyt. Pedig egyébként már 17 (ez már a tanári kar 20%-a!!!!) kolléga nincs, mert tegnap is lettek új esetek és van aki kiiratta magát az orvossal, mert veszélyeztetett. Volt szülő, aki megírta az ofőnek, hogy ő innentől kezdve nem engedi a gyereket iskolába. Ez van most.

Csak az EMMI adhat engedélyt, de ő előtte egyeztet a népegészségüggyel. szóval a tankertől ha fel is jut az igazgató kérése, akkor az még min. 2 kör, amíg lesz valami.

Általános iskola, Nyugat-Magyarország: 

Szünet után egy hét digitális oktatásra kaptunk engedélyt. Iskolánk 27 fős tantestületéből 14 fő tesztje lett pozitív, 3 fő negatív. A digitális oktatás is csak helyettesítésekkel megy, mert vannak komolyabb betegeink is…

A gyerekekről csak “hírből” tudunk. 10 fő biztos pozitív. A tesztelések az őszi szünet alatt zajlottak, van akinek ma derült csak ki az eredménye. 2 dolgozónak pedig a mai napig várat magára a tesztelése.

Míg sokáig úgy gondoltuk, a fertőzöttségi adatokat azért nem teszik közzé, mert egyszerűen nem akarják, ma már nyugodtan élhetünk a gyanúperrel: lehetséges, hogy nem is állnak rendelkezésre összegyűjtve ezek a létfontosságú adatok. 

Az oktatás nem bírja tovább ezt a helyzetet. Bekövetkezett az, aminek elkerülése érdekében augusztus óta petícionáljuk a kormányt: az oktatás az összeomlás határán áll. A vírus ellenőrizetlenül és immár ellenőrizhetetlenül terjed az oktatási intézmények közösségeiben, már halálos áldozatokat is szedve. 

Az intézményeket látogató kollégák és diákok pedig hazaviszik a vírust szeretteiknek. A veszélyeztetett korosztályt, a betegeket pedig súlyos kockázatnak teszik ki ezzel.

Ma már az az intézmény a kuriózum, ahol nincs jelen a fertőzés.

Általános iskola, Kelet-Magyarország

Jelenleg 12 tanár beteg..  Azt pontosan nem tudom hány lett közülük tesztelve.

Általános iskola, Kelet-Magyarország

2 covidos pedagógus, jelenleg 3 covidos gyermek. Az elmúlt héten nem teszteltek senkit. Pedig kellett volna. 16 fős tantestület. Szünet előtt 3 pedagógust helyettesítettünk. Mindenki tanított mindenkit, természetesen ingyen. Én csak azon imádkozom, hogy bírjam nyugdíjig. Ezt a tanévet tanítom végig, aztán megvan a 40 évem. Élni szeretnék, élve megérni. De ilyen körülmények között…

Általános iskola, Kelet-Magyarország

A felső tagozatos nevelők közül 6 tanárnak pozitív a tesztje. Összesen 10 nevelő van a felső tagozaton. Az alsós nevelők közül 4 pozitív van eddig. Holnaptól online tanítás lesz az egyik tagintézményben.

Pedig augusztusban és szeptemberben is azért kértük a kormányzatot egy sor intézkedés meghozatalára, hogy elkerüljük azt, amit a kormány – saját bevallása szerint – maga is el akart kerülni: az oktatás leállását Magyarországon.  

Ezért kértük, hogy 

  1. ahol a településen megjelent a koronavírus-fertőzés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban rendeljenek el digitális munkarendet;
  2. az általános iskola alsó tagozatán, valamint az óvodákban és a pedagógiai szakszolgálatokban biztosítsák a kiscsoportos munka tárgyi és személyi feltételeit;
  3. az érintett intézményeket a fertőzötti létszámadatokkal tüntessék fel a koronavirus.gov.hu oldalon;
  4. azok a gyermekek, akikkel egy háztartásban lakó karanténba kerültek, ne látogassa mindaddig az intézményt, amíg a fertőzést továbbadhatja;
  5. biztosítsák, legalább kéthetente, igény szerint és random mintavétellel is az oktatásban dolgozók ingyenes PCR-tesztelését;
  6. azokat az érintett közösségeket, osztályokat, évfolyamokat, ahol megjelenik a fertőzés, haladéktalanul állítsák át digitális oktatásra;
  7. ne csak propagandaplakátokon, miniszteri nyilatkozatokban, hanem a valóságban is biztosítsák a fertőzés által érintett pedagógusok 100%-os táppénzét.

Ha a fenti kéréseket, követeléseket komolyan vették volna, azzal a koronavírusjárvány közepén is biztosítani lehetett volna, hogy a nagyobb gyerekek, a középiskolás diákok, akikre nem kell otthon szülőnek felügyelnie, otthonról, a kisebbek pedig az intézményekből, biztonságosan tanulhattak volna. Ezzel a módszerrel sokkal biztonságosan és hosszabb ideig működhettek volna az intézmények. De most már késő.

Gimnázium, Budapest

Nagyon sok a covidos, az egyik osztályban két pozitív, egy tesztre vár, a testvérének már lehet tudni, hogy pozitív. A néptánc órákat is megtartják (ez egy 8 osztályos gimi, 5., 6. osztályban benne van a kötelező óraszámban).

Gimnázium, Nyugat-Magyarország

Jelenleg 3 tanár beteg, így csak 3 óra volt megtartva. A többi osztályban tanítók között is van beteg, de nem tudjuk pontosan.

Óvoda, Budapest

Korábban egy másik csoportban volt megbetegedés a munkatársak körében. Most az egyik csoport mindkét óvónője beteg, és dadus is. Csak az egyikőjüket tesztelték, ott kimutatták a COVID-ot, a többieket már nem. Ugyan ígértek kontaktkutatást, a szülők jelezték, hogy ez nem történt meg – továbbra is nyitva az intézmény, fertőtlenítés, intézkedések nem történtek, igyekszenek tehát ellátni a gyerekeket. Nem lehet tudni, hogy az otthon maradt gyerekek közül hány COVID-os.

Követeléseinket a kormány részéről szinte csak gúnyosan, hatalmas parabolákban kommentálták – csupán bizarr plakátkampányokkal reagáltak rájuk, szándékosan ferdítve tálalt válaszaikkal azt az érzést igyekeztek kelteni, hogy minden rendben van. Ahogy a plakátkampányokkal, miniszteri nyilatkozatokkal is.

Dübörög a kormány hazugsággyára: propagandaplakáton hirdetik, hogy az iskolák biztonságosak

Már rég megszokhattunk, hogy annak a plakátnak, amin a Magyarország kormánya felirat szerepel, akkor se hihetünk, ha kérdez. Hangulatkeltés, féligazságok, mindez irgalmatlan mennyiségben az ország minden pontján. Ahogyan arra a 444.hu cikke is kitér, az ilyen dózisban kapott propaganda mellett azok sem maradnak érintetlenek, akik pontosan tudják, hogy hazugságok virítanak a plakátokon.

Ma már nyilvánvaló: semmi sincs rendben. Az oktatás rendszer már nem tud fenntartható módon működni tovább. Számtalan intézményben már az a létszám sem áll rendelkezésre, amellyel  COVID-mentes időben is bajosan lehetne fenntartani egy oktatási intézmény működését. 

Eljött az a pillanat, amit nem akartunk, hogy eljöjjön. Ki kell mondani: ma, november elején már nincs más megoldás, be kell zárni, vissza kell állítani a digitális munkarendet minden intézményben. 

A kormány elszalasztotta a lehetőséget: nem hozott ésszerű intézkedéseket, nem volt hajlandó sem egyeztetni, sem megfontolni a javaslatokat.  

A kormány elérte, hogy már november elejére az összeomlás határára sodorja az oktatást. Amit kellő gondossággal tovább is lehetett volna működtetni. 

Nincs más megoldás: zárjátok be az intézményeket.”

KategóriákMETÁL