Hát mi is! De egyelőre csak remélhetjük, hogy a teljes összeget, 6,5 milliárd forintot – s így már valójában a nullához közelít a pécsi önkormányzat tényleges hiánya. A pécsi önkormányzat ugyanis egyelőre nem válaszol a kérdésre.

A cikk a hirdetés után folytatódikArról ugyanis egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi is volt pontosan év végén, de azt igen, hogy nagyjából 7,5 milliárd forint körüli összeg volt, mivel ez volt az utolsó szám, amiről pécsi fideszes politikusok beszéltek nyilvánosan. 

Amint azt megírtuk, a pécsi önkormányzat 6,5 plusz 3 milliárd forintos állami gyorssegélyt kapott és kap még a következő hetekben (elvileg) a kormány döntése értelmében, hogy egyensúlyba kerüljön a város költségvetése.

Viszont attól eltérően, amit a pécsi önkormányzat által fenntartott és a kormányhoz közeli (értsd: kormányzati hirdetésekből és helyi önkormányzati hirdetésekből élő) médiában hangsúlyoztak, Pécs nem támogatást kapott, hanem kölcsönt.

És ennek az egyik következménye, hogy pécsi önkormányzati ingatlanokra tette rá az állam a kezét. Illetve, hogy az önkormányzatiság, az önkormányzati autonómia egyik szimbolikus lehetőségével nem élhetnek a továbbiakban, a szabad bankválasztással. Vagyis ez volt az egyik fő feltétele a kormánynak arra, hogy megkapják a további 3 milliárd forintot valamikor 2018 elején. A városvezetés megtette ezt a lépést, 2018. január 1-jétől a Magyar Államkincstárnál vezeti számláit a pécsi önkormányzat, és így a Magyar Államkincstárhoz (ott nyitott pécsi önkormányzati számlákra) folynak be mostantól a helyi adók. Ami persze továbbra is a pécsi önkormányzat pénze, de arról, hogy ezt mire és hogyan költi el, nem fog tudni már teljesen önállóan dönteni a pécsi városvezetés, és azonnal tudni is fog az állam a pécsi önkormányzati számla pénzmozgásairól.

 

A Szabad Pécs január 2-án, az első idei munkanapon megkereste    a pécsi önkormányzatot, hogy megtudjuk, a címben foglalt kérdésre a választ. Azaz, hogy miképpen zárt az év végén a pécsi költségvetés. Ki lett-e fizetve a pécsi költségvetési hiány – azaz ki lettek-e egyenlítve a befogadott, elismert, de korábban ki nem fizetett számlák – elvileg ezeknek az összege rúgott nemrég 7500 millió forintra. Illetve, ha nem az egészet fizették ki, akkor mekkora részét? És az idei év elejére ígért további 3500 millió forint állami kölcsönből lehet-e rendezni az esetlegesen fennmaradó részt a hiányból, avagy azt lehet már másra, például hitelek visszafizetésére fordítani. Lényegében tehát azt kérdeztük, hogyan áll a pécsi önkormányzat költségvetése 2018. január 2-án, mi a (valós) egyenleg, de nem kaptunk választ az elmúlt két napban a pécsi városházáról.

 

A pécsi önkormányzat tudomásunk szerint megtette a szükséges, kért fő lépést a további állami kölcsönhöz, lezárta a korábbi önkormányzati számláit az OTP-nél a múlt év végén, az utolsó banki napon, és megnyitotta a Magyar Államkincstárnál az új számláit, köztük az új pécsi helyi adók számláit is.

 

 

 

Mint a Szabad Pécs egyik olvasója fogalmazott, ?tudtuk, hogy innentől a Pécsnek fizetett adó hova kerül, de az önkormányzatiság átalakulása szemtől szemben egészen elkeserítő, szomorú, megrázó élmény?.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL