Pécs ismét a remény városává vált, csak most nem Orbán Viktorék, hanem az ellenzék és a Fidesz távozását kívánók számára. És Pécsett valóban van esély leváltani ősszel a Fideszt. Ráadásul ez a szándék látszólag megvan a teljes helyi ellenzékben. Ennek ellenére nem kizárt, hogy eltaktikázzák magukat, és a végén a Fidesz még egy ?gyenge? polgármesterjelölttel is behúzza Pécset. Fél évvel az önkormányzati választás előtt próbáljuk bemutatni, mire is lehet számítani, milyen folyamatok zajlanak, kik lehetnek a jelöltek. I. rész – Fidesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Fidesz úgy határozott, hogy a megyei jogú városokban nem jelentik be a polgármeterjelölteket az európai parlamenti választások végéig – áll egy, a Szabad Pécs birtokába jutott Fidesz-választmányi döntésben.

Mindez azt jelenti, hogy június eleje előtt egyik érintett településen sem lesz hivatalos bejelentés. Számos nagyvárosban ugyanakkor nem kérdés, ki lesz az emberük: a polgármesteri székben ülő helyi fideszes politikus.

Valódi kérdés igazából csak ott van, ahol nem fideszes a polgármester (1.), ahol életkorát tekintve minimum kérdéses a városvezető újbóli indulása (2.), illetve ahol nincsenek megelégedve a helyiek a dolgok állásával (3.).

Pécsett ez utóbbi a helyzet (vagyis a 3-as verzió). Sőt, egy kicsit 2-es is, hiszen a jelenlegi pécsi fideszes polgármester, Páva Zsolt a 64. életévében jár.

A Fidesz verhető

Fontosabb információ, hogy a baranyai megyeszékhelyről politikai elemzők, politikusok is egyöntetűen úgy beszélnek, hogy az egyik olyan nagyváros, ahol a Fidesz ?verhető?. Sőt, ha valahol verhető, akkor az Pécs. És nem véletlenül.

Az országos híradásokban is szó volt arról az elmúlt években, hogy Pécs az egyik leginkább eladósodott város volt. Persze e tekintetben még a szocialista örökségről van szó egyrészt (habár azt az adósságot, vagy annak legalább egy részét a 2010-es pécsi EKF-évad, és az elvégzett fejlesztések árnyalják valamelyest). Másrészről pedig éppenhogy az egyik legnagyobb nyertese a kormányzati adósságátvállalásnak a baranyai megyeszékhely: Pécset Orbánék mintegy 45 milliárd forint hitel törlesztésétől szabadították meg.

Mindez azt is jelentette, hogy 2014 végére az önkormányzatnak a folyószámlahitelén kívül nem maradt adóssága. Habár eddigre már az önkormányzati cégek többségének is volt adóssága, ami továbbra is terheli ezeket a társaságokat (tudomásunk szerint a törlesztések rendben mennek, ha vannak pénzügyi gondok, nem ezek okozzák elsősorban), de kétségtelenül javult a helyzet. Sőt, Páva Zsolt pécsi polgármester maga is új korszakról beszélt 2015 elején, örvendve frissiben annak, hogy kis túlzással, de nulla a város adóssága.

Csakhogy aztán nem sokkal később, 2017 tavaszán kiderült – pontosabban a Szabad Pécs nyilvánosságra hozta, először EBBEN a cikkben, majd Páva Zsoltot is szóra bírva ?, hogy igencsak megnőtt a hiány. És nem kölcsönre gondolunk, mert 2014 után is történtek hitelfelvételek, hanem a kifizetetlen számlákra.

A mérleg nem volt túl vonzó: 2017 végére a pécsi költségvetési hiány megközelítette a tízmilliárd forintot – teljesen pontos adatok sajnos nem ismertek előttünk.  Kb. 8-9 milliárd forint körüli összegre mindenképpen rúghatott a befogadott, de ki nem fizetett számlák, és a megígért, de nem teljesített helyi támogatások összege.

Újra az Orbán-kormánynak kellett segítenie, és meg is tették – nem is tehettek nagyon mást politikailag.

Az már más kérdés, hogy ennek milyen következményei lettek és lesznek is még. Még akkor is, ha az OK Pécs nevű portál éppen a napokban írta meg azt, hogy jelentős megtakarítás képződött a városházán tavaly. Ez egyébként lapunk információi szerint is így lehet, habár mi nem 7 milliárdról tudunk, vagy legalábbis nem ebben a formában. A mi információnk arról szól, hogy ennek egy jelentős része a Kincstár előírásai miatt volt, éppen a kötelező törlesztés miatt, de egy másik jelentős rész, információink szerint kb. 3 milliárd forint nagyságrendű összeg valóban megmaradt tartalékként.

Nem volt elég egyszer segíteni Páva Zsoltékon

Ami biztos, az az, hogy Orbánék kamatmentes kölcsönt biztosítottak a pécsi önkormányzatnak 2017 végén, majd 2018 elején, külön kormányhatározattal, rendkívüli módon, több részletben összesen 12,5 milliárd forintot (9,5 milliárd plusz 3 milliárd likvid forrás), azonnali intézkedéseket is elvárva cserébe.

Pécsett viszont ez egyértelműen a helyi vezetés kudarcaként csapódott le, politikailag súlyos veszteségek érték a Fideszt.

Az állam a kölcsönért cserébe számos pécsi önkormányzati ingatlan széljegyére került fel, a Magyar Államkincstár emberei vették át az irányítást már az azt megelőző hónapokban is (vagy legalábbis nem nagyon lehet nélkülük saját komoly gazdasági döntést meghozni helyben), a korábbi számlavezető kereskedelmi bank, az OTP helyett Pécs új számlakezelője kötelezően a Magyar Államkincstár lett lett. Mindeközben pedig továbbra sem érkezett igazi új nagy munkáltató, az eltervezett és beígért fejlesztések pedig csigalassúsággal haladnak, egy részük pedig még mindig kb. a Holdban van. Mindemellett a pécsi városvezetés kénytelen volt több, a pécsi polgárokat kiakasztó, és drasztikusnak mondható emelést/drágítást véghezvinni, kedzve a helyi buszjegyek és bérletek díjának emelésével a buszjárarok csökkentése mellett, vagy éppen a pécsi fizetőparkolás időbeli és térbeli kiterjesztésével és még mellette a díjak megemelésével.

Mindezek után egyáltalán nem meglepő, hogy Pécsett csak sejteni lehet azt, hogy ki is lesz majd a kormánypárti koalíció polgármesterjelöltje.

Vári Attila – Vagy mégsem

A jelenlegi állás szerint Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóból, a 2010 utáni időszakban pécsi cégvezetővé, nemrégiben pedig a Vízilabda Szövetség új vezetőjévé lett sportszakemberben gondolkodnak Bánki Erikék. (A Szabad Pécs egyébként majndem napra pontosan hét hónapja írt először egy elemző anyagot arról, kik jöhetnek szóba polgármesterjelöltként. A független pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila abban a cikkben jelentette be, elsőként, mindenkit megelőzve, hogy el kíván indulni a pécsi polgármesteri székért.)

Merthogy nyílt titok Pécsett, hogy a Fidesz legerősebb baranyai politikusa és régióigazgatója mozgatja a fő szálakat a városban. Egyesek szerint Páva Zsolt legfontosabb döntései mögött is ő áll, például a Zsolnay-gyárral kapcsolatos ügyek mögött is, erről több forrásból is hallottunk, de az egészen biztos, hogy hosszú évek óta van egy éles határvonal a mohóbbnak és arrogánsabbnak tartott Bánki Erikék és a valamivel liberálisabb és Pécs valódi érdekeit állítólag jobban szem előtt tartó régi pécsi fideszesek közt, akikhez egyébként Páva Zsolt is tartozik.

A Szabad Pécs megkérdezte már korábban Bánki Eriket arról, tényleg ő-e a pécsi mindenható, de cáfolta, és a rosszakaróinak tudta be ezt a híresztelést.

Vári Attila hivatalosan nincsen még bejelentve,  ahogyan senki más sem, habár a Szabad Pécs úgy tudja, hogy Vári tervezett indítása már ismert az e tekintetben két legfontosabb ember, Orbán Viktor és Kubatov Gábor előtt is. Sőt, rá is mondták az áment, elfogadták a jelöltet.

De, hogy akkor miért is írtuk azt ennek ellenére, hogy a jelenlegi állás szerint?

Azért, mert Vári Attila semmiképpen sem a tökéletes jelölt, vagy legalábbis semmiképpen sem tűnik annak.

Habár már évek óta Pécsett dolgozik, a pécsi önkormányzat sportcégét, a Pécsi Sport NZrt.-t vezeti vezérigazgatóként, és egy időben Pécsett is élt, nem helyi ember. Sőt, igazából csak a politikailag támogatott karrier, egy felkínált állás miatt érkezett Pécsre. Ami annak ellenére, hogy Pécs mindig is egy nyitott város volt, komoly hátrányt jelenthet.

Black And White Design GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Movies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Habár a nem pécsiség még ebben a heklyzetben sem jelent feltétlenül problémát önmagában, mert a pécsiek valószínűleg most azonnal lecserélnék Pávát Várira, ha úgy ítélnék meg, hogy a hátralévő hat hónapban eredményesebb lesz a lobbizás terén. Sokkal inkább azért vannak vele is gondban, mert egyáltalán nem ismert személy Pécsett. A sportmúltja és az elmúlt néhány pécsi év ellenére sem. Márpedig ez alapvető fontosságúnak tűnik még akkor is, ha főleg a kiéleződött pécsi politikában a táborok egy része rá fog szavazni a saját jelöltjére akkor is, ha egy kecskét indítanak el.

Folyamatosan mérik a támogatottságot

Úgy tudjuk ugyanis, hogy többször is mérték Vári pécsi ismertségét (meg nyilván más választói szempontból fontos adatokat is), és az jött ki, hogy a vízilabda és a sport iránt az átlagnál jobban érdeklődők ismerik nagyobb arányban, az általános ismertsége viszont Pécsett 30 százalék körüli, ami azért nem túl izmos. Páva Zsolté 80 százalék feletti az értesülés szerint. Információink szerint (habár meglepődni senki sem fog ezen) nem csak a Fidesz, hanem gyakorlatilag mindenki, az összes párt és érdekelt szervezet méri az erőviszonyokat.

Nem is lehet csodálkozni ezek után, hogy amióta ez már többször leírt, de sosem cáfolt híresztelés elterjedt, azaz, hogy egyre többen beszélnek arról, hogy a Fidesznek Vári Attila lesz a jelöltje Pécsett, a helyi kormánybarát médiában egymás után jelennek meg különböző cikkek, interjúk, tévériportok, stúdóbeszélgetések, igencsak pozitív színben feltüntetve a PSN-vezérigazgatót. Szinte már irigyeljük azt a kreativitást, ahogyan megpróbálják felszínen tartani a 2018-ban a Fidesz országos listáján (200+-os hely) is szereplő Vári Attilát.

Vári tehát annak ellenére, hogy a sportban sikeres ember volt, és korrekt embernek és cégvezetőnek írták le ismerői, nem az ideális jelölt. Nem beszélve arról, hogy az általa irányított Pécsi Sport NZrt. többször is az állam segítségére szorult az elmúlt egy-két évben is, és a közelmúltban is, vagyis az általa vezetett cégnek finoman szólva sem tűnik túl stabilnak és kiszámíthatóan a működése. Szigorúan külső szemmel és piaci szemüvegen át nézve, persze.

Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy mindez Vári Attila hibája, sőt még az sem, hogy akár nem lehetne sokkal nagyobb a baj a PSN-nél, ha mondjuk más van a helyén. Egy ilyen üzleti előélet azonban semmiképpen sem a világ legjobb ajánlólevele, a politikai ellenfelei nyilván ki tudják ezt még használni, ha kívánnak ilyen módszerrel élni.

Információink szerint ismertségének szintje és az esetlegesen a reméltnél alacsonyabb választói támogatása (nem pécsi, nem politikus, elsősorban ex-sportoló, budapesti tisztséget is visz, ami megkíván egy jelenlétet stb.) késztetik gondolkodásra a döntnököket, és ezért van az, hogy még mindig számolnak más indulóval is.

Szerettük volna megkérdezni az indulásáról és esélyeiről Vári Attilát is, de az elmúlt hónapokban elérhetetlen volt számunkra az ismert telefonszámán, és azokat a sajtótájékoztatókat is titkolják a független sajtó előtt, ahol ő megjelenik, illetve más csatornákon is megpróbáltuk elérni és üzenni neki, de nem felelt, nem reagált ezekre a megkeresésekre. Vári Attila esetleges pécsi polgármesterjelöltté válásáról beszámoló informátoraink mindegyike azt mondta, hogy Vári valójában Bánki Erik jelöltje lenne.

Lehetséges, hogy Vári Attila lesz a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje?
Kép: Pécs TV – YouTube

A, B, C forgatókönyvek

A Szabad Pécs információi szerint továbbra is számolnak minimum elméleti szinten a pécsi kötődésű Rákossy Balázs indításával a Fidesznél, de ő elviekben nem készül erre a feladatra. Már korábban is felmerült a neve, sőt úgy tudjuk megkeresték, puhatolóztak nála, de más elképzelései vannak, amik nem is Pécshez kötnék az év nagy részében. Ugyanakkor ehhez képest sűrűn látni a városban, és az idén 100 éves sportklub, a többmilliárdos fejlesztési csomagot megkapó PVSK-nál is vállalt társadalmi és reprezentatív jellegű tisztséget. A jelenleg is államtitkári posztot betöltő Rákossy politikai tapasztalatait tekintve mindenképpen jobb jelöltnek tűnne, mint Vári Attila, de a magas, jó kiállású, higgadt, s nem utolsó sorban kétszeres olimpiai bajnok Várit is fel lehet még építeni őszig, ez nem kétséges. Ráadásul Rákossy ismertsége valószínűleg messze Várié alatt van Pécsett is, mert bár van politikai karrirerje, az sokkal inkább szakmai jellegű, megmaradhatott háttérembernek.

Rákossy Balázs
Fotó: MTI

Vagy mégiscsak Páva?

Információink szerint Páva Zsolt esetleges újbóli elindításával is számol, vagy nem túl rég még bizonyosan számolt a Fidesz. Az egyik fő okként azért, mert messze ő a legismertebb aktív pécsi politikus, a már említett 80 százalék feletti ismertségi mutatóval.

Keanu Reeves Wow GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Reaction GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Tárgyalt a jövőjéről a polgármester

Páva Zsolttal az év elején tudtunk két szót váltani erről, akkor röviden nyilatkozott is, akkor azt mondta, hogy van már elképzelése a jövőjét illetően, ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytat. Részleteket azonban nem árult el.

Újra felreppent a lemondás és a diplomáciai karrier is

Úgy tudjuk, az egyik lehetőség egy esetleges diplomáciai karrirerről szólt, beszéltek zágrábi, szarajevói, sőt eszéki szereplésről is, de egy közel-keleti álláshely is szóba került. Sőt, egyesek már azt is tudni vélték az elmúlt hetekben, hogy Páva Zsolt le fog mondani, vagy bejelenti a politikai visszavonulását júniusig. Időközi választást nyilvánvalóan már nem kellene kiírni. A hírek egy része arról szólt, hogy azzal indokolja majd a döntést, hogy mehet külszolgálatra, a másik verzió az volt, hogy nyugdíjba vonul.

Választást nem kellene tartani

Mindkét esetben arról beszéltek forrásaink, hogy ebben az esetben Vári Attila külsős alpolgármesteri felkérést kaphatna. Volt egy olyan forgatókönyv is, hogy Decsi István alpolgármester visszatérne a Szerencsejáték Zrt-s pozíciójába, de úgy tudjuk, ez a verzió már “le lett fújva”. Egyes forrásaink szerint még az sem kizárt, hogy Decsivel számolni kell mint polgármesterjelölttel.

b-j Pécs vezetői: Őri László alpolgármester, Páva Zsolt polgármester, Decsi István alpolgármester

Decsi mindenesetre kitérő választ adott lapunknak korábban arról, hogy mi is a helyzet a Szerencsejáték Zrt.-vel, az biztos, hogy nem szakított teljesen a céggel, de nem is kap onnan fizetést, ez volt a megállapodás, amikor felkérték őt alpolgármesternek.  A másik, szintén nagyon fiatal pécsi alpolgármester, a politikai  karrierjét Lakitelken és Lezsák Sándor körül kezdő Őri László azonban tudtunkkal nem merül fel komolyan, mint polgármesterjelölt. Őri ezzel kapcsolatos kérdésünkre, hogy ezt nem bánja-e, hiszen fiatal, elkötelezett és az elmúlt négy évben elég sokat dolgozott és alpolgármesteri szinten vitte a város ügyeit szerénykedett, azt mondta, hogy neki nincs ilyen személyes ambíciója, és nem is a jövőn gondolkodik ilyen szinten, hanem a jelenlegi feladataira koncentrál. 

Lapunk úgy tudja, hogy ? igencsak érdekes módon – Páva Zsolt esetleges újbóli elindítása két szélső érték miatt fogant meg elsősorban a pécsi fejekben. Az egyik, hogy bár a megítélése polgármesterként nem túl jó, az ismertsége nagyon sokat jelenthet egy szavazáson, és mert még mindig vannak olyanok Pécsett, akik sosem szavaznának a Fideszre, de Páva Zsoltra szívesen leadják a voksukat.

Azt nem akarhatják, hogy a Fidesz kapjon ki

A másik ok viszont éppen az, súgták nekünk pécsi fideszesek, és megvalljuk, ez logikusnak is tűnik, hogy ha végképp lemondanak Pécsről Orbánék, akkor Páva Zsoltot indítják el, mert a veresége esetén kommunikálhatják azt, hogy nem a Fidesz bukott Pécsett, hanem egy rossz polgármester, Páva Zsolt.

Vagyis nem lenne olyan kínos a Dunántúl legnagyobb, tíz éve fideszes vezetésű városának elveszítése, mintha mondjuk egy politikában még szűznek számító embert (Vári Attila), vagy egy nagypolitikában már bizonyított politikust (Rákossy Balázs) dobnak be jelöltként és veszítenek.

A Kővári-kód

A Fidesz szempontjából nagyon is fontos és érdekes lehet egy olyan volt pécsi országgyűlési képviselő, aki függetlenként, de fideszes támogatással ült négy évet a T. Házban. Kővári Jánosról beszélünk, az Összefogás Pécsért Egyesület, az ÖPE elnökéről, pécsi városházi képviselőjéről és polgármesterjelöltjéről.

Kővári János, az ÖPE pécsi polgármesterjelöltje ? Fotó: Babos Attila

A független, de az MSZP, a DK és a Momentum támogatását is élvező volt Pécsi Hőerőmű-vezérigazgató Péterffy Attila mellett mindezidáig ugyanis csak az ő neve ismert, csak őt jelentették be eddig, aki biztosan elindulna a pécsi polgármesteri székért. És ez nem csak azért érdekes, mert Kővári közismerten jobboldali, konzervatív, keresztény értékrendű, és kvázi ellenzékiként is legalább annyit bírálta a szocialistákat, mint a Fideszt (sőt), de azért is, mert az ÖPÉ-t Kőváriék 2002-ben, kifejezetten Orbán Viktor polgári körös hívására alapították. Azaz gyakorlatilag egy fideszes polgári körként indult, ugyanakkor leszámítva Kővári egyszeri kiruccanását a nagypolitikába, mindig is helyi szinten maradt meg, helyben, helyi erőként politizált.

Van kapcsolata a civilekkel

Kővári János kifejezetten jó viszonyt ápolt civil szervezetekkel és vezetőkkel is, most is több pécsi civil szervezet vezetője, prominense van az ÖPE körül, és korábban Kővári a helyi civil szervezetek pécsi önkormányzati támogatását intéző, kvázi pénzosztó bizottság vezetője is volt. Az más kérdés, (minimum) erkölcsileg mennyire lehetett volna támadni azt, hogy aztán később a Kővári-vezette bizottság által támogatott civil szervezetek némelyikének emberei ÖPÉ-s pécsi képviselő-jelöltek lettek. Kővári azonban immáron több ciklus óta ül a pécsi közgyűlésben, ismert az arca (sokkal ismertebb mint Rákossyé vagy Várié), és a 2014-es választáson, ahol először indult polgármesterjelöltként a harmadik helyet tudta megszerezni a fideszes és az mszp-s jelölt után, jóval többet mint két országos parlamenti párt, a Jobbik és az LMP helyi jelöltjei.

JAVÍTÁS, 2019. 04.30. 09.00h: Kővári János, az ÖPE polgármesterjelöltjeként a negyedik lett (4663 szavazattal) a választáson, a harmadik helyet Gyimesi Gábor, a Jobbik jelölte szerezte meg (5195 szavazattal). A tévedésért elnézést kérünk.

Mindezt azért is írjuk, mert egyrészt érdekes a szerepe, biztos, hogy az ÖPE vagy a saját ernyőszervezete polgármesterjelöltjeként nincs esélye nyerni, de az is biztos, hogy visz majd mindenkitől szavazatokat. Az a kérdés, hogy ez kinek jó? Mert alapesetben a Fidesznek stabil a tábora, de éppen Kővári alapbeállítottsága és ennek megfelelő nyilatkozatai miatt a baloldali szavazókat nem tudja megszólítani. Az ő terepe az ÖPE körüli emberek és a bizonytalanok, illetve a csalódott fideszeseké lehet. Ami nem rossz alkupozíció. És talán éppen emiatt, talán sokkal konkrétabb értesülések miatt, de elterjedt az a pletyka, hogy nem kizárt, hogy Kővári János visszalépne a Fidesz javára. A Szabad Pécs megkérdezte ezt Kőváritól (és azt is egyúttal, hogy az ellenzéknek visszalépne-e), de Kővári kitérő választ adott. Egyrészt azt mondta, hogy ő az ÖPE bejelentett jelöltje, erre kell készülnie, és ezért dolgozik, és miért ne léphetne vissza valaki éppen az ő javára.

Tagadja, hogy tervben van a Fidesz javára való visszalépés

Habár ezt alapesetben poénnak is lehetett értelmezni, és nem kizárt, hogy nem is véresen komolyan mondta Kővári, inkább a kitérő válasz egy cifrább módjaként.

Ugyanakkor az is biztos, hogy minimum pletykaszinten felmerült az, hogy a Fidesz Pécsett Kővári mögé sorakozna fel. Ő lenne a jelöltjük, illetve akit támogatnának. És itt megint bejön az, hogy nem egy fideszes politikus bukná el Pécset, azaz nem a Fidesz, hanem egy (ez esetben) rossz jelölt egy rossz alku következtében, amit viszont éppen Páváék, egy rossz polgármester miatt kellett megkötniük.

Egyértelműsítjük: ezeket a jelzőket úgy használjuk, hogy egy esetleges fideszes választási vereség, vagy a polgármesteri poszt elveszítése esetén mit kommunikálhatna a pécsi Fidesz, akár a pártvezetés felé, akár a helyi szavazói felé is.

Merthogy bármit is mondanak róluk, meg az esélyeikről, a Dunántúl legnagyobb városának az elbukása mégiscsak egy komoly fiaskónak számítana. Sőt még akkor is, ha a közgyűlési többséget végül meg tudnák szerezni, csak a polgármesteri helyet buknák el.  Amire egészen a közelmúltig nagyon komoly esély látszott, főleg egy érdekes, nem a politikából, hanem az üzleti életből érkező polgármesterjelölt, Péterffy Attila felbukkanása után, így a Fidesznek nem jött nagyon rosszul a kialakult szembenállás és megosztottság.

Ezzel az üggyel azonban, az esetleges motivációkkal és elméletekkel írásunk második, terveink szerint hamarosan megjelenő, “Ellenzék” munkacímű részében kívánunk foglalkozni.

KategóriákMETÁL