Karácsonyi történetek című sorozatunkban P. Horváth Tamás pécsi író is szerepelt egy írással. Mint akkor írtuk róla, egy szép mese, egy valós történéseken alapuló novella. A karácsony előtt még szakácsként a pécsi Református Gimnázum menzáján dolgozó ?Petőfi? a történetben azt írta, talált munkát, és az volt csak igazán meseszerű és karácsonyi.

A cikk a hirdetés után folytatódikRákérdeztünk most a korábban Pécs kultkocsmáját, a Dante Cafét működtető ötgyermekes családapát, hogy az írásnak ez a része valóban úgy történt-e, ahogyan írta. Tényleg megkereste-e egy olyan jómodú nagyvállalkozó, akinek Baranyában van érdekeltsége, hogy felveszi dolgozni, mert olvasta a könyveit, aztán meg azt olvasta, hogy mi történt vele, miután a civileket vegzáló viharos pécsi közgyűlési nyilatkozat utáni tüntetésen felszólalt. Aztán persze, miután egy ország kiakadt a kirúgás miatt, bár felületesen (vagy szándékosan nem pontosan) írtak róla, a lakájmédia-gépezet lendületbe jött.

P. Horváth Tamás a Szabad Pécs érdeklődésére, nem kis boldogsággal a hangjában megerősítette a hírt: valóban van munkája január eleje óta. A vállalkozó, aki segített rajta ezzel a lehetőséggel, nem kíván a nyilvánosság elé lépni, azt nyilatkozta, hogy ő ezek után nyugalmat szeretne, ő megtette, amit ebben a helyzetben lehetett – fogalmazott új főnökéről P. Horváth. Hogy most mivel foglalkozik, melyik baranyai városban, milyen területen, és hogy ki a vállalkozó, a háttérben sem árulta el, csupán annyit mondott, hogy olyan foglalkozása és olyan munkarendje van, amely megengedi, hogy szabadidejében új, sorban haramadik könyvén is elkezdjen dolgozni, közölte a Zsolnay-családról szóló Tündérváros, és a szintén pécsi tematikájú Öt torony című könyvek írója.

És akkor álljon itt ismét az a levél, amellyel a vállalkozó megkereste P. Horváth Tamást.

 

?Tisztelt Horváth Úr! Kedves Tamás! Nem tudom, hogy főz – de azt igen, hogy ír. Amit írt, azzal örömet szerzett, nekem, és annak a több tucatnyi ismerősömnek, akit megajándékoztam művével. Nekem meglepetés volt olvasni a városról, ahol élek, és ajándék a történet. Gyermekeimet arra tanítom, hogy a vélemény szabad, mert szüleimtől én is ezt tanultam. Gyermekeimet arra tanítom, hogy akinek van, adjon, aki tud, tegyen. Gyermekeimet arra tanítom, hogy tetteinkért felelősséggel tartozunk. Önnek is vannak gyermekei – ami a legnagyobb felelősségek egyike.

A mi kultúrkörünkben ez az időszak a csodákról  és az ajándékokról, meglepetésekről szól. Nem ismerem Önt, sem családját, sem helyzetét, ennek ellenére, ismeretlenként szeretném Önt meglepni. Amennyiben szükségét érzi, amennyiben ez segítség Önnek, a holnapi nappal kezdődően, ugyanazzal a fizetéssel, amit korábbi munkahelyén kapott, munkaszerződést ajánlok Önnek. Amennyiben ez a lehetőség érdekes az Ön számára, kérem közvetlenül, telefonon keressen meg. Ma nagyjából 23 óráig, holnap egész nap elérhető vagyok. Nem kérem, hogy levelem maradjon titokban, de azt igen, hogy névvel, elérhetőséggel közösségi médiában ne legyen megosztva, és ugyan így, média nyilvánosságot ne kapjon. Ajánlatom annak az ajándéknak, és örömnek a viszonzása, amit Öntől kaptam, és azért teszem, hogy gyermekeimnek továbbra is azt taníthassam, amit nekem tanítottak. Tisztelettel üdvözlöm.?

 

És, hogy mit lehet erre mondani? Kb. azt, ami már a karácsonyi P. Horváth-történetben is állt: először azt gondolta, rossz tréfát űznek vele, de aztán összeszedte a bátorságát és felhívta a megadott számot – a többit, mind, ami lényeges, fent már olvashatták.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL