Interjút adott a két pécsi fideszes Péter, Csizi és Hoppál a pécsi városháza, jórészt közpénzből működtetett kiadványának, a Pécsmának. Mivel kevés esélyt látunk arra, hogy 2018-ban egy független újság munkatársával leüljenek beszélgetni fideszes politikusok,  jobb híján ebből a cikkből szemlézzük az elhangzottakat. Az országgyűlési képviselő-jelöltek kicsinyes és rosszindulatú ellenzékről, a szerintük csak rosszat író, és kis, elhanyagolható problémákat felnagyító ellenzéki sajtóról beszélnek, a maguk munkáját és építkezését pedig történelminek gondolják. Kiderül az írásból, hogy a pécsiek, miért nem látják a jót, s az is, hogy Pécs ismét elérkezett oda, hogy az elrugaszkodás éve jön. Igaz, ez utóbbit már Páva Zsolt is mondta, kétszer is.

A cikk a hirdetés után folytatódikKissé meglepő módon a Pécsma az első kérdésben egy kicsit keménykedik is, az interjú elején felvetik, hogy Csizinek és Hoppálnak is jutott már nyolc év a parlamentben (és az előző négy évben a pécsi városvezetésben és közgyűlésben, most pedig szeptember óta a pécsi döntéshozó-irányító-koordináló testületben – megj.: B. A.).

A fideszes politikusok azonnal a migránsokra utalva kezdik a válaszadást, miszerint hazánk és Pécs biztonságos jövőjét, illetve ?az elmúlt években végre elindult fejlődését? kockáztatná azzal a pécsi polgár, ha az ellenzékre szavaz, s ?a Pécstől alig 40 kilométerre lévő határzárat is támadó, a városból csak a rosszat látó ellenzék jelöltjei kerülnek a Parlamentbe?.

Csizi Péter és Hoppál Péter szerint a városban és  a térségben sok még a teendő, de végre eljött az elrugaszkodás ideje. Hoppál és Csizi egyúttal történelmi távlatba is helyezi saját munkáját és jelentőségét. Azt nyilatkozták ugyanis, hogy 

 

?Pécsett 2010-ben rendszerváltás történt. Óriási lemaradást kellett bepótolnunk, így 30-40 éves problémákat kellett megoldanunk, s a munka közben kellett építkeznünk is. Mára jutottunk el ahhoz a ponthoz, ahonnan elrugaszkodhat Pécs.?

 

Páva Zsolt a múlt év végén is azt nyilatkozta egy ?exkluzív? interjúban volt sajtófőnökének lapja, az OKPécs egyik cikkében, hogy 2018 az elrugaszkodás éve lesz Pécs számára.

A pécsi fideszes politikusok viszont nagyon, nagyon kedvelhetik az elrugaszkodás kifejezést, olyannyira, hogy egyszer már ígérték ezt, amikor a kormány lenullázta a pécsi önkormányzat adósságát. Akkor, egy 2015. januári sajtótájékoztatón beszélt az elrugaszkodás évéről Páva Zsolt.

 

?Érezhetően jó hangulatban tartotta dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a város adósságáról, költégvetéséről szóló sajtótájékoztatóját, hiszen a 2015-ös évnek mindössze kétmillió forintos teherrel vág neki a város. Ahogy Páva Zsolt fogalmazott, nagy lehetőség nyílik a város előtt, ez lehet az elrugaszkodás éve.?

 

A kormányzati adósságátvállalás előtt a pécsi önkormányzat rekordadósságot halmozott fel, mintegy 45 milliárd forintot vállat át tőle a kormány 2014-ben. Ez majdnem száz százalékos adósságmérték volt a város átlagos, éves költségvetéséhez képest. Azt azonban tudni kell, hogy ennek egy jelentős része fejlesztésekre ment, olyanokra ráadásul, amelyeket annak idején, ellenzékben a fideszesek is megszavaztak. Útfelújításokra, a 2010-es pécsi EKF-program fejlesztéseihez szükséges önerőre többek között.

A Pécsma idézett kettős-interjújában Csizi Péter azt is megmondja, miért látják ilyen borúsan a pécsiek a saját maguk és a város helyzetét (és így nyilván a pécsi fideszes képviselők munkáját is): a politikus szerint az a baj, hogy aki Pécsett él, nem látja, milyen fejlődés van, éppen azért, mert itt él, és nem olyan szembetűnő a változás. Viszont Pécsre évtizedek után is visszatérnek most, mert olyan jól halad a város. Ez pedig igazi vagány fricska Csizitől azoknak, akik arról kárognak, hogy Pécs lakossága mennyit csökkent, és hogy a cégek egy jó része megszűnt, vagy elköltözött.

 

?Aki itt él, kevésbé látja, de Pécs folyamatos fejlődésen ment keresztül. Hozzánk Pécsett, képviselőtársamnál is rendszeresen jelennek meg visszatérők, akik több évi, akár évtizede tartó távollét után jönnek vissza, s beszámolnak élményeikről. Ezek nem egy lecsúszó város képét adják vissza, éppen ellenkezőleg.?

 

A vége sem rossz az interjúnak, ráadásul keretes szerkezetbe is foglalja ezzel Bóka Máté PécsMa-főszerkesztő a beszélgetést, hiszen ismét a migránsokról  van szó a végén. Mutatjuk ?a kérdést? és Csizi válaszát.

 

?Megszokhattuk, hogy nincsenek áldatlan állapotok a vasútállomáson, de 2015 nyarán illegális bevándorlók tömegeit lepték el annak környékét. Most csend van a határzár megépülte óta.

Csizi Péter: Igen komoly esély lenne rá, hogy amennyiben migránsbarát kormány alakul Magyarországon, akár Pécsett is ugyanaz történhet mint sok német és francia városban. Jelesül, hogy az állam üres társasházi lakásokat vásárol bevándorlók számára, s azokban biztosít lakhatást a német és francia családok szomszédságában. Ne feledjük, Mellár Tamás a bevándorlók felső korlát nélküli  betelepítése mellett kampányolt alig másfél éve, Nagy Ferenc is lebontaná a határzárat, miközben a szavazók elsöprő többsége kinyilvánította: nem kér az illegális bevándorlókból. Egyet meg tudok ígérni, amíg a Fidesz van kormányon, s mi képviseljük Pécset, egyetlen üres kertvárosi vagy éppen uránvárosi, meszesi lakásba sem költöztetünk migránsokat.?

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL