Úgy véli, az 55 oldalas, több hónapig készült anyag minden kihívásra választ ad.

A cikk a hirdetés után folytatódik“Kiemelten fontosnak tartom, hogy a polgármesteri program ne valamiféle diktátum legyen, hanem a város polgáraival egyeztetett, igényeiket figyelembe vevő, velük közösen felépített válasz a kihívásokra” – írja lapunknak eljuttatott közleményében Péterffy Attila független polgármesterjelölt, aki mögé az LMP és a Mi Hazánk kivételével minden ellenzéki párt és több civil szervezet is beállt Pécsett.

Az alábbiakban összefoglaljuk az 55 oldalas anyag tartalmát, ami Péterffy Attila Facebook-oldalán és honlapján teljes terjedelmében megtalálható. Előtte azonban itt vannak a program sarokpontjai:

 1. Közbeszerzések, városi cégek, intézmények átvilágítása, büntetőjogi esetekben jogi lépések megtétele.
 2. Szemléletváltás a város vezetésében, valódi önkormányzatiság.
 3. Hiteles, pártsemleges városi média.
 4. Munkahelyteremtés: hűségprogram a helyi cégek számára, növekedési adókedvezmény, fiatal vállalkozók támogatása, tudásalapú vállalkozások betelepítése, letelepedési adókedvezmények.
 5. Pogányi reptér és a Déli Ipari Park közös fejlesztése, PTE Tudományos és Innovációs Park fejlesztésének támogatása
 6. Digitális Pécs: minden hivatali ügy egy kézben, gyorsan, akár egy okostelefonnal elérhető és intézhető legyen Pécsett.
 7. A komolyzene mellett a könnyűzene támogatása, egy pécsi könnyűzenei fesztivál megrendezése – fesztiválturizmus fejlesztése.
 8. Új fürdő megépítése – fürdőturizmus.
 9. Fiatalok lakásprogramjának beindítása, új nyugdíjasház építése. 
 10. Zöld és Okos Pécs: wifi a buszokon, buszmegállókban, padoknál, okos parkolók a belvárosban, parkolási zónák kialakítása az iskoláknál.
 11. Zöldprogram azonnali lépései: közterületek árnyékolásának folytatása, betonozott felületek csökkentése, szökőkutak, csobogók, ivókutak számának bővítése, városi zöldfelületek növelése, csapadékvíz elvezetése, záportározók létesítése, köztéri kukák számának emelése, köztéri vécék számának növelése.
 12. Álcivilek helyett valódi civil szervezetek támogatása.
 13. Korszerű megoldások a kátyúzásban, a sötétben lévő gyalogátkelők kivilágítása.
 14. Bicikliutak korszerű, folyamatos és minőségi bővítése.
 15. POSZT megtartása, a Pécsi Szabadtéri Játékok országos szintűvé fejlesztése.

A program címe: A megújuló város. Alcíme: Hogyan tehetjük ismét vonzóvá, élhetővé városunkat.

“A múlt feltárása és értékelése, felelősök megkeresése és elszámoltatása” fejezetben a következő vállalások szerepelnek:

 • Közbeszerzések és beszerzések átvilágítása: Megvizsgáltatom a város és gazdálkodó szervezeteinek beszerzési gyakorlatát, mind kiírói, mind ajánlattevői oldalról. Valódi és piaci versenyt teremtünk a beszerzések terén, felszámoljuk a belterjes ajánlattevői kört.
 • Városi cégek és intézmények átvilágítása: A gazdálkodó szervezeteket egyenként világítjuk át. Fel kell tárni a hanyag és hűtlen kezelői magatartásokat, meg kell jelölni a felelősöket, kezdeményezni kell a felelősségre vonást. A kárt, a vagyoni hátrányt okozó elkövetőkkel szemben folytatott eljárások nyilvánossága pedig garantálja a jövőre vetített visszatartó hatást.
 • Jogi lépések megtétele: Független jogászokból és gazdasági szakértőkből álló Vizsgálóbizottságot állítok fel és megállapításaikat mindenki számára közzéteszem. A nyilvánosság tájékoztatásán túl, minden büntetőjogilag értékelhető magatartás tekintetében eljárást kezdeményezek.

A város vezetésében szemléletváltást, valós önkormányzatiságot ígér a program. Péterffy szerint eddig a fontos döntések a pécsiek feje felett, a “központi politikai szervektől” érkező utasítások alapján születtek meg. “A jövőben valós konzultációs és véleményalkotási lehetőségeket biztosítunk a pécsiek számára. Alapvetően új együttműködési kultúra felépítése a célom a pécsi társadalom szereplőivel” – írja a szöveg.

Az önkormányzati tulajdonban lévő cégek működését is alapvetően alakítaná át a polgármesterjelölt.

“A bizalom helyreállítása és megtartása érdekében kiemelten fontos, hogy az Önkormányzat és a tulajdonában álló társaságok átlátható és a pécsiek érdekeit szolgáló gazdálkodást folytassanak, a vezetők vállalják a felelősséget döntéseikért. A törvényeknek megfelelően biztosítani fogjuk a közbeszerzések átláthatóságát és nyilvánosságát, tisztaságát” – áll Péterffy a programjában.

A hiteles és pártsemleges városi tulajdonú média megteremtése is a program fő céljai között van.

A program adatokkal támasztja alá, Pécs gazdaságának mélyrepülését, amit összefüggésbe hoz a lakosság elvándorlásával. “2018-ban Pécs kb. 8,1 milliárd Ft összegű iparűzési adót szedett be, míg a népességszámban kisebb Nyíregyháza mintegy 8,46 milliárd Ft-ot. Szombathely pedig több mint 9 milliárd Ft adóbevételt ért el. Szeged népessége 2019-ben 161 000 főre tehető, azaz a 144 000 fős Pécshez képest mintegy 11 %-kal nagyobb a népessége, de iparűzési adóban 10 milliárd Ft feletti bevétel folyt be 2018-ban. Tehát Szeged 20 %-kal több adót szed be, azaz egy lakosra vetítve is több mint 11 %-kal többet, mint Pécs” – állapítja meg Péterffy. Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az egy főre jutó vagyoni adók tekintetében 2018-ban Pécs dobogós volt.

A gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés érdekében a következő intézkedéseket tenné:

 • hűségprogram a helyi cégek számára
 • aktív részvétel a városi gazdasági döntésekben
 • növekedési adókedvezmény
 • cégek fejlődésének támogatása a gazdasági partnereik letelepítése révén.

Az új munkahelyek teremtése és új cégek Pécsre telepítése érdekében Péterffy és csapata öt területen tervez intézkedéseket hozni: 

 • pécsi vállalkozások partnereinek Pécsre csábítása – letelepedési adókedvezmények,
 • tudásalapú, kutatással és fejlesztéssel foglalkozó vállalkozások betelepítése a PTE erősségeire alapozva,
 • gyártó cégek betelepítésének támogatása a helyi munkaerőhelyzet javítása érdekében,
 • egyetemi hallgatók számára munkahelyet kínáló ún. szolgáltató központok létrehozása,
 • fiatal vállalkozók kiemelt helyi támogatása, startup kezdeményezések támogatása.

A gazdasági infrastruktúra fejlesztése érdekében a következő intézkedéseket tervezi:

 • aktív városi befektető támogató csoport létrehozása
 • nemzetközi szintű irodaházi kapacitások fejlesztésének támogatása
 • Pécs-Pogány reptér és a Déli Ipari Park közös stratégiai fejlesztése
 • PTE Tudományos és Innovációs Park fejlesztésének kiemelt támogatása
 • Digitális Pécs: digitális kompetencia fejlesztésének támogatása az iskolákban és a helyi vállalkozások esetében. A fő cél, hogy minden hivatali ügy egy kézben, gyorsan, akár egy okostelefonnal elérhető és intézhető legyen Pécsett.

Péterffy szerint Pécs “jelentősen lemaradt a többi hasonló nagyságú várostól (is) az egy főre jutó turisztikai adóbevételek tekintetében 2018-ban”, ezért ezen a téren is előrelépésre van szükség szerinte.

A következő területeket fejlesztené:

 • üzleti és konferenciaturizmus – PTE nemzetközi tudományos erejére alapozva,
 • fürdőturizmus – wellnessfürdő és szállodafejlesztés,
 • fesztiválturizmus – Pécs a magyar Liverpool, POSZT, PFZ, 
 • nemzetközi művészeti kiállítások – Pécs a minőségi kultúra városa, valamint
 • a vallási turizmus – a pécsi vallási és szakrális műemlékek bemutatása. 

Szerepel a programjában Vlad Tepes, azaz Drakula pincéjének megnyitása, és egy pécsi könnyűzenei fesztivál, a Pécsi SZIGET terve is.

Az egyetemnek kiemelt szerepe van Péterffy Attila programjában, ahogy írja, a PTE nélkül Pécs gazdasága összeomlana. “A két fél egyetlen közös stratégiai dokumentumban hangolja össze és jelenítse meg különböző időtávú terveit és elképzeléseit, ne egymás mellett, hanem közösen és egységesen gondolkodjanak a jövőről. Mindezt ne újabb és újabb bizottságok felállításával, hanem konkrét határidőre konkrét területeket kidolgozó munkacsoportok létrehozásával valósítsák meg” – áll a dokumentumban.

Az elvándorlás egyik oka a lakhatási problémákban keresendő. A polgármesteri program szerint a következő intézkedéseket kell hozni ezen a területen:

 • Fiatalok lakásprogramjának beindítása, legyen perspektíva a nagyobb lakásba költözésre is
 • A jövő nemzedékének ellátása, óvodai és bölcsődei szolgáltatás színvonalának fejlesztése.
 • A Pécsi Építőipari Kerekasztal megalakítása.
 • Egy új nyugdíjas ház program beindítása és a meglévő újratervezése.
 • A kormányzat nem oldotta meg a banki lakáscélú hiteltartozások kérdését minden esetben, így Pécsett sajnos jelenleg is vannak kilakoltatások. Ezt a problémakört a szociális bérlakásprogram keretében kezelni szükséges.

Péterffy Attila programjában meghirdeti a Zöld és Okos Pécs koncepciót. “A Zöld és Okos Pécs koncepció egyértelműen utal arra, hogy a legújabb ide illeszthető és megtérülő technológiai megoldásokat kell bevezetni az életminőség javítása érdekében. A jövőbeni városi fejlesztéseknél is ezt a koncepciót kell alapul venni” – írja.

Szerinte Pécs jövőjének uránmentesnek és atomhulladék mentesnek kell lennie, innovatív és zöld technológiákat kell bevezetni a városgazdálkodásban. 

Egészen konkrét intézkedési tervet tartalmaz a program a pécsi közlekedést és közösségi közlekedést illetően. Néhány példa:

 • Működő fedélzeti wifi a buszokon menedzselt wifi megoldással: a jelenlegi wifi hálózat akadozik a buszokon a lakossági jelzések alapján, és alapvetően ez a probléma menedzselt hálózattal gyorsan megoldható.
 • Buszmegálló okos wifivel: lakossági igény a wifi telepítése a főbb buszmegállókban, mely olcsó és gyors módon megoldható a főbb állomások esetében. Utastájékoztatásban is hasznos a turisták számára is.
 • Fedélzeti jegyvásárlás buszon bankkártyával. 
 • Okos parkolás a belvárosban, parkolófoglaltság jelzőrendszer a belvárosban: a történelmi belvárosban a parkolókat szenzorokkal kell ellátni, és ezek a jelzések közzétehetők telefonos megoldással, jelzőtáblákkal. Gyorsan és sokkal rövidebb úton található parkoló, javítja a levegő tisztaságát.
 • Okos padokat kell telepíteni a köztereken, melyek wifi lefedettséget és elérést nyújtanak, hasonlóan a PTE által is az egyetemi területen felállított okospadhoz.
 • Növelni kell a városban az elektromos autókhoz szükséges töltőpontok számát. 
 • Bővíteni kell az iskolák és oktatási intézmények melletti parkolóhelyeket, és ún. gyors parkolási (drop-off) zónákat kell kialakítani, ahol lehetséges, annak érdekében, hogy gyermekeink biztonságosan juthassanak el az intézményekbe, és a reggeli/délutáni csúcsidőszakban a közlekedési dugók mértéke csökkenthető legyen.

Péterffy a programban megismétli korábbi ígéreteit: ingyenessé teszi a parkolást az egészségügyi intézmények környékén és csökkenti a buszjegy árát, valamint visszavonja “a képviselők és egyéb kiváltságosok kedvezményes parkolási és behajtási engedélyeit”.

A “zöld intézkedéscsomagnak” vannak azonnali lépései is. Ezek:

 • közterületek árnyékolása – pár helyen megtalálható már, de bővítése javasolt,
 • betonozott felületek csökkentése, 
 • szökőkutak, csobogók, ivókutak számának bővítése,
 • városi zöldfelületek növelése,
 • csapadékvíz elvezetése, záportározók létesítése, 
 • köztéri hulladékgyűjtőedények számának emelése, valamint
 • köztéri illemhelyek számának növelése a turisztikailag látogatott területen.  

A program összefoglalja Pécs kultúrájának múltját és jelenét és elemzi a kulturális intézmények és alkotó közösségek helyzetét.

Érdekes része a kultúrával foglalkozó fejezetnek, amikor a civil, intézményektől független kulturális szereplőkről ír Péterffy. “Jelentős fordulatot lehetne elérni azzal is, ha a városi önkormányzat az ilyen célú pályázati lehetőségekben helyzetbe hozza ezeket a szervezeteket, szemben azokkal az ‘álcivil’ formációkkal, amelyek ma az e célra adható forrásokat jórészt megszerzik” – olvasható a dokumentumban.

A polgármester-jelölt egy művészekből álló tanácsadó testületet hozna létre, a POSZT mellett országos szintűvé fejlesztené a Pécsi Szabadtéri Játékokat, támogatná a komoly- és a könnyűzenét is, valamint külön a fiatal művészeket.

A közbiztonságról szóló fejezetnél tárgyalja a dokumentum a közutak állapotának javítására vonatkozó elképzeléseket. Péterffy szerint kiemelt fontosságú az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő utak rendszeres karbantartása, kátyúmentesítése, a megsüllyedt csatornafedlapok szintbe hozása az úttesttel. Ezen kívül ígéri, hogy “a pécsi gyalogosok védelme érdekében minden gyalogátkelő modern, jól látható útburkolati festést fog kapni”.

A Tiborcz-lámpák okozta problémákra és panaszokra reagálva Péterffy azt írja: “Megvizsgáljuk az átkelők megvilágítását és mindenhol, ahol szükséges, megnöveljük a fényerőt.”

A kátyúkkal is kiemelten foglalkozik a program. Korábbi ígéretét megismételve a jelölt vállalja, hogy a kátyúzásban 21. századi, környezetbarát megoldásokat vezet be Pécsen és újra elindítja a „Kátyúvonalat”, mely lehetőséget ad majd a pécsieknek, hogy azonnal jelezni tudják, ha valahol új és veszélyes kátyúval találkoztak. 

A külkapcsolatokban Péterffy Attila nyitna a Balkán és Németország felé. Mivel az egyetemen jelenleg száz ország diákjai tanulnak, ezt a kapcsolatot erősíteni kell, hogy a diákokat bátorítani kell arra, hogy családjukkal is minél több időt töltsenek el a városban, a régióban.

Az Egészséges és sportos Pécs fejezetben a következő tervek szerepelnek:

 • Szabadtéri létesítmények továbbfejlesztése (pl. Malomvölgy, Tüskésrét, Mandulás, Melinda Park, Tettye).
 • Tüskésrét esetében „baba-mama”, illetve idősebb, békésen sétáló pécsiek számára külön útvonal biztosítása a megépített futósáv mellett, illetve a park más fásított részén.
 • Városszerte a kerékpárutak folyamatos, tervszerű és minőségi bővítése.
 • A mecseki sípálya fejlesztése, hóágyúk felszerelése. Műanyag sípálya fejlesztése vállalkozók bevonásával.
 • Túraútvonalak gondozása a Mecseken. 
 • „Mandulásban” a meglévő erdei tornapálya fejlesztése. 
 • Tornapályák létesítése a város különböző részeiben.

A tervezett új pécsi fürdővel kapcsolatban Péterffy a következőket írja: “A jelenlegi városvezetés és a PSN Zrt. Vári Attila vezetésével mára már több száz millió forintot költött el a pécsi fürdőfejlesztésre, mindenféle tanulmányok létrehozására. Azonban nemhogy egy kapavágás nem történt, de még a végleges helye sincs meg ennek a fürdőnek. Itt az ideje, hogy helyére tegyük ezt is. A pécsi polgárok megérdemelnek egy színvonalas fürdőt. A március 15-én Pécs jövőjéért indított Tavaszi Hadjáratom keretében vállaltam, hogy ténylegesen megépítem a fürdőt megválasztásom esetén.”

KategóriákMETÁL