Flashmobbal, a pécsi Szényenyi téren, csütörtökön délután tiltakozott az egyetemistákból szerveződött Pécsi Akciócsoport néhány tagja.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Tiltakozunk Észak-Szíria török megszállása és a háború ellen általában? – olvasható a Pécsi Akciócsoport nevű, egyetemi polgárokból álló szerveződés szórólapján, mellyel a Szíriában zajló fegyveres konfliktus ellen kívántak felszólalni.

Az egyetemisták a pécsi Széchenyi téren függesztették ki a  molinójukat a Széchényi téren csütörtökön délután, hogy felhívják a figyelmet a török államfő, Recep Tayyip Erdogan vezette olajág hadműveletre, amellyel az észak-szíriai kurdok, arabok, asszírok önálló és demokratikus politikai berendezkedésének létrejöttét akarja fegyveres erőkkel felszámolni.

Dobrai Zsolt Levente is demonstrált. Úgy véli, az európai, hazai, főleg a kormánypárti sajtó igyekszik figyelmen kívül hagyni az Afrin tartományban zajló konfliktust, illetve nem tájékoztatja a lakosságot a térségben zajló háború okairól. Emiatt döntöttek úgy, hogy az emberek közé mennek, és hangot adnak nemtetszésüknek.

Az országban több egyetemi hallgatói, illetve aktivista kör is hasonlóképpen demonstrált aznap. A szervezők magyar és angol nyelven is megfogalmaztak egy nyilatkozatot, amit szakkollégiumok, informális aktivista csoportok, magánszemélyek, szerkesztőségek is aláírtak.

A nyilatkozatot ma, szombaton az aszem.info oldalon teszik közzé. Aki aláírásával támogatná a tiltakozást, az aszem@gmail.com címre küldheti el, hogy egyetért az abban foglaltakkal.

 

Pécsett a tiltakozásnak különös felhangot ad, hogy a kis csoport és a molinó mögött a 150 éves török hódoltság idején épített dzsámi látható.

 

A hallgatók nyilatkozatot írtak, sokszorosították, és a járókelők között osztogatták. Négy pontban foglalták össze véleményüket a török megszállásról és annak következményeiről.

 

  • Határozottan elítéljük a török hadsereg és szíriai szövetségesei által indított megszálló hadjáratot, ami lényegében a nagytőke és a központosított hatalom struktúráiba kódolt imperatívusza a folyamatos terjeszkedésnek – a nemzetállam inherens gyarmatosító és homogenizáló tendenciáinak legpusztítóbb formája;

 

  • határozottan elítéljük a háborút, ami mindig offenzív, az uralkodó osztályok és a demokratikusan nem ellenőrizhető szervezetek érdekellentéteinek és/vagy érdekeinek kifejeződése. Következménye a megosztás, a rombolás és a győztesek tőkés megújulása – országuk újjáépítéséért a sokaság, a nép fizet majd a rombolóknak, akik a továbbiakban is azon lesznek, hogy a romok felett kínálkozó új helyzetben is saját képviseleti rendszerüket gyarapítsák, elzárkózva a társadalmi igazságosság, az inklúzió és a demokratikus döntéshozási modellek felkarolásáról, kibővítéséről;

 

  • határozottan elítéljük a társadalmi együttműködés és a kölcsönös bizalom hosszú időre való ellehetetlenülésére támaszkodó kormányzati taktikákat: a társadalmi rétegződés folyamatait felgyorsító, az osztálykülönbségeket állandóan növelő politikai ?pragmatizmusok? jegyében folytatott kiegyezéseket, jelenleg folyó és jövőbeli intézkedéseket;

 

  • határozottan elítéljük az ún. nemzetközi közösség (USA, EU, Oroszország, Irán) hallgatását, amely mögött saját gyarmatosító céljaik – és Szíria maguk közti felosztásának – bűnrészessége áll.

 

KategóriákPOP