Mintegy négymilliárd forintnyi áfát csalt el egy pécsi székhelyű, mobiltelefon-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet a NAV pénteki sajtóközleménye szerint. Mint írták, a napokban négynapos nemzetközi akcióban számolta fel a bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A pécsi irányítású, de országosan kiterjedt céghálózat a nagyüzemi költségvetési csalást a közösségi áfaszabályok kijátszására építette a NAV szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikMegírtuk a közelmúltban, hogy egy pécsi székhelyű, országos hálózattal rendelkező  informatikai eszközök kereskedelmével foglalkozó cég tevékenységével kapcsolatban hat ember került előzetes letartóztatásba. Akkor azt írtuk, hogy 18 milliárd forint értékben szereztek be mobiltelefonokat, köztes cégek beiktatásával visszaigényelték az áfát, mindezt bűnszervezetben a nyomozó hatóság adatai szerint. Lapunk úgy tudja, hogy Apple mobiltelefonok árusítása kapcsán merült fel az áfacsalás.

A NAV pénteki sajtóközleményében az olvasható, hogy a bűnszervezet közvetítő cégeken keresztül szerzett be Ausztriából telefonokat nettó áron. Az osztrák eladó és a magyarországi nagykereskedő közé néhány havonta cserélt, strómanok nevére átírt, bukó cégeket iktattak be. Mivel a bűnözők nem fizették meg a termékimport utáni áfát, a továbbértékesítéskor nagyon kedvező árat tudtak képezni. A belföldi értékesítési láncolat végén pedig még az áthárított áfát is visszaigényelték. A szervezők az import árut alig egy nap alatt átfuttatták a magyarországi cégláncolaton, és tovább is adták különböző EU-s tagországokba. Ezzel a módszerrel a bűnszervezet csaknem négymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A hálózatot a NAV több uniós nyomozóhatóság részvételével, az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával négynapos akcióban számolta fel. A pénzügyi nyomozók 9 személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 6 letartóztatását a bíróság már el is rendelte. A bűnszervezet irányítóit a NAV kommandósai fogták el, mert náluk agresszív ellenállásra lehetett számítani, írták.

A költségvetést ért kár megtérítésére a NAV összesen mintegy 2,3 milliárd forintnyi vagyont „zárolt”: luxusautókat 140 millió, ingatlanokat 550 millió, üzletrészeket 600 millió, bankszámlákat 450 millió forint értékben, de egy 373 milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni. A házkutatásokon előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot találtak.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folyik. A szervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak.

KategóriákPOP