Akkor vannak fej-fej mellett, ha csak Csizi Péter és Mellár Tamás lesznek az indulók a Baranya 1-ben. Legalábbis a Közös Ország Mozgalom által, közösségi finanszírozásból fizetett felmérés adatai szerint indirekt becsléssel csupán két százalék a különbség Csizi (51 százalék) és Mellár (49 százalék) közt. Ez pedig hibahatáron belül van. Az indirekt becslés a nem válaszolókat nem  A Jobbik, illetve a jelöltje, Fogarasi Gábor a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, Keresztes László Lóránt (LMP) és Nemes Balázs (Momentum) pedig későbbre ígértek döntést.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés szerda 12.00

Megkérdeztük a Közös Ország Mozgalmat arról, lehet-e tudni, hogy kb. hány címre kellett ahhoz becsöngetni, hogy meglegyen az ezer, ténylegesen megkérdezett ember a kutatáshoz. A válasz az volt, hogy egészen pontos adatot erről pár nap múlva tudnak csak mondani, de hozzávetőlegesen 3500 címet kerestek fel a kérdezőbiztosok, ez után lett meg az ezer válaszoló. Megjegyezzük: hogy ez azt is jelenti, hogy a 3500-ból kb. 2500 helyen nem kívántak vagy nem mertek válaszolni a megkeresésre, avagy éppen nem értek rá, esetleg egyáltalán nem érekli őket a politika.

 

Korábban írtuk

A felméréshez a megkérdezést ?Hódmezővásárhely? előtt végezték, akkor minden módon Csizi Péter volt a befutó, és Mellár Tamás volt a legerősebb ellenzéki jelölt. Ahhoz azonban, hogy a verseny éles legyen, kellhetnek a visszalépések is. Ugyanakkor abból, amit Hadházy Ákos (LMP) mondott kedden, arra lehet következtetni, hogy Keresztes László Lóránt is visszaléphet végül

A közvéleménykutatás legfontosabb megállapításait elsőként az Index közölte hétfőn, cikkük ITT olvasható, a Szabad Pécs viszont a KOM weboldalán nyilvánossá tett jelentésből idéz, és megkereste a felmérés szerint (is) az ellenzék legerősebbnek tűnő jelöltjeit.

 

A legfontosabb megállapításokat azonban gyorsan összefoglaljuk.

 

  • Csizi Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője kaphatja a legtöbb szavazatot.
  • Mellár Tamás a legesélyesebb/legerősebb ellenzéki jelölt.
  • Ám még, ha minden más ellenzéki jelölt vissza is lép, Mellár még úgy sem nyerhet Csizi ellen.
  • A többi ellenzéki jelölt közül azonban senki sem lenne olyan erős, mint Mellár, ha az ő javára lépne vissza mindenki más.
  • A KOM által fizetett közvéleménykutatás még a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás előtti megkérdezések alapján készült.

 

A KSH volt elnöke, a fideszes Századvég volt kutatási igazgatója Mellár Tamás pécsi közgazdász egyetemi professzor független jelöltként indul április 8-án Baranya 1-es számú választókerületében. Őt több ellenzéki párt és szervezet is támogatja, egyebek mellett az MSZP-Párbeszéd szövetség, az Együtt és a Liberálisok. Mellette több nagy ellenzéki pártnak is van saját jelöltje a választókerületben, Fogarasi Gábor (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP-UK), vagy éppen Nemes Balázs (Momentum).

 

 

A Közös Ország Mozgalom azért mérette meg a Baranya 1-est (majd később, második körben a Baranya 2-est is, ennek viszont eredményét még nem közölték), mert a Baranya 1-es választókerületet billegő körzetnek tartották, olyan helynek, ahol meg lehet szorítani, vagy akár meg is lehet verni a fideszes indulót. 

Azt, hogy a Baranya 1-ben a független Mellár Tamás lehet a legerősebb ellenzéki jelölt, a mérések igazolták.

Az adatfelvétel viszont február 1. és február 19. között történt, és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ez még Hódmezővásárhely előtt történt, ahol szintén a fideszes jelölt egyértelmű győzelmét jelezték előre a közvélemény-kutatási adatok.

Ráadásul kevés olyan választókerületről tudunk az országban, amelyben találunk ennyire hasonló, ?jobbról érkező?, de sokféle gondolkodású-érzelmű  választópolgárt megszólítani képes, vagy annak tűnő ellenzéki jelöltet. 

Csizi Péter esélyeit az is rontja, hogy négy éve nagyjából négy százalékkal, azaz csak kevéssel tudta megverni (37 százalék) a szocialista Tóth Bertalant (33 százalék). A többi ellenzéki jelölt tehát még ezen túl 30 százalékot kapott összesen.

 

Ha minden ellenzéki jelölt indul, akkor szinte garantált a Fidesz jelöltjének a győzelme.

 

  • Csizi Péter (Fidesz?KDNP) 43%
  • Mellár Tamás (független) 26%
  • Fogarasi Gábor (Jobbik) 16%
  • Keresztes Lóránt (LMP) 13%
  • Nemes Balázs (Momentum) 3%

 

Ha csak két (érdemi) induló lenne, Csizi Péter a felmérés szerint akkor is megelőzné Mellár Tamás, 55 %, illetve 45 % voksot jeleznek nekik ebben az esetben, a közvetlen becsléssel. Ugyanez indirekt becsléssel 51-49 százalék.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint a második legerősebb ellenzéki jelölt, azaz a jobbikos Fogarasi Gábor utolsó lenne holtversenyben a Momentum jelöltjével, azaz Nemes Balázzsal együtt, és így már, egyedüliként, Keresztes László Lóránt a második legerősebb kihívója Csizi Péternek. Fogarasi a 16 százalékát egyedül 33 százalékra tudná feltornászni, ugyanakkor ez a 33 százalékos arány sikerülne a Momentum jelöltjének, Nemes Balázsnak, azaz ő 30 százalékot nőne 3 százalékról – indirekt becsléssel.

A számok azért is alakulnak így, mert például a Jobbikra szavazók közül többen is lennének, akik inkább a Fideszre és Csizire szavaznának, mintsem Keresztesre vagy Mellárra.

 

Keresztes László Lóránt a Szabad Pécs érdeklődésére azt írta, hogy ?mi kormányváltást akarunk, ezért olyan javaslatot fogunk tenni (figyelembe véve a lehetőségeket, kutatásokat is), ami valóban oda vezet. És amint eljön az ideje (hamarosan) azt részletesen ismertetni fogjuk?.

Ugyanakkor Hadházy Ákos, az LMP társelnöke keddi szavaiból arra következtetünk, hogy Keresztes László Lóránt is visszaléphet végül, ráadásul ő is parlamenti befutó helyen lehet a pártja országos listáján Baranyából, csakúgy mint Bánki Erik és Hoppál Péter, illetve Tóth Bertalan és Szakács László. Ez egyébként azt is jelenti, hogy Baranyából akár kilenc képviselő is tagja lehetne az új magyar országgyűlésnek.

 

Mi van, ha csak két jelölt harcol?

 

Közvetlen becslés

 

Mellár-Csizi 45 % – 55 %

Keresztes-Csizi 36 % – 64 %

Fogarasi-Csizi 29 % – 71 %

Nemes-Csizi 21 % – 79 %

 

 

 

 

 

 

 

Indirekt becslés

 

Mellár-Csizi 49 % – 51 %

Keresztes-Csizi 44 % – 56 %

Fogarasi-Csizi 33 % – 67 %

Nemes-Csizi 33 % – 67 %

 

 

 

 

Fogarasi Gábort is megkérdeztük arról, hogy ő visszaléphet-e a KOM által megbízott kutatási intézet eredményeit látva. Azt írta, hogy a 

 

?Jobbik továbbra is Fogarasi Gábor jelöltjét tartja a legerősebb és legesélyesebb ellenzéki jelöltnek a Baranya 1-es választókerületben, amelyben egy másik közvéleménykutatás alapján meg a Jobbik a legnagyobb szavazótáborral rendelkező ellenzéki párt, így a sikeres kormányváltás érdekében a jobbikos jelölt a valódi kihívója a fideszes jelöltnek. A Jobbik mind a 106 választókerületben indít saját egyéni jelöltet a választásokon, és ez így van természetesen Baranya 1-es választókerületben is?.

 

Nemes Balázs, a Momentum jelöltje azt mondta megkeresésünkre, hogy március 11-én lesz egy egyeztetésük, ahol döntenek a jelöltekről is, addig nem kívánt az esetleges vsszalépésről nyilatkozni. Ugyanakkor annyit elmondott, hogy neki ezek szerint 3 százaléka van, és szerinte az nagyjából reális is lehetett a felmérés időpontjában. Hangsúlyozta azt is, hogy szerinte neki más az alap szavazóbázisa, mint Mellár Tamásnak, így az esetleges visszalépése nem feltétlenül jelentene Mellár Tamás szempontjából előrelépést.

Itt jegyezzük meg, hogy a politikai elemzők szerint a nagyvárosokban a Jobbik jelöltjének indulása is megfontolandó az ellenzéki összefogás oldaláról, mert a jobbikosok egy részének a nagyvárosokban a Fidesz/fideszes jelölt a második választási lehetőség, ugyanakkor a Závecz felmérése azt mutatta, hogy a fideszes jelölt legyőzésének akkor van a legnagyobb esélye, ha egy ellenzéki jelölt lesz, és azt Mellár Tamásnak hívják.

 

A momentumos induló nyilatkozata azért is érdekes, mert Mellár Tamás mellett – aki egyértelműen kimondta, hogy visszalép, ha nem ő lesz a legerősebb jelölt – Nemes Balázs volt az, aki a KOM által a közelmúltban szervezett pécsi vitanapon (Fogarasi betegség miatt nem tudott részt venni azon a vitán) utalt arra, hogy visszaléphet majd, ha látják az eredményeket, ?érdemes lesz erre a kérdésre visszatérni márciusban?.

Mellár Tamás a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy azt az eredményt hozta ki a közvéleménykutatás, amire számított, így nagyon bizakodó. Egyrészt azért, mert szerinte ahogyan például Hódmezővásárhelyen is, itt is túlmérhették a Fideszt és jelöltjét. Nem azt kérdőjelezi meg, hogy ha mindenki indulna, nem Csizi Péter nyerne, hanem azt, hogy nem annyival, amennyi a neve mellett szerepel a független felmérésben is. Szerinte a reális Csizinek a négy évvel ezelőtti eredményéhez hasonló lenne ebben az esetben, akár annál gyengébb is, azaz kb. 35 százalék és nem 43 százalék. Ez egyébként annak a kb. 80 százalékos szorzónak is megfelel, amelyet ő statisztikusként számolt a fideszes jelöltekkel kapcsolatban. 

 

?Meggyőződésem, hogy ez a körzet nyerhető, még akkor is, ha a Jobbik nem lép vissza. Az LMP-nél várjuk meg a mai egyeztető tárgyalás eredményeit, azután már okosabbak leszünk. Csizi Péter 43%-a nem túl magas, ha figyelembe vesszük, hogy (1) a mérés még az Elios-ügy és Vásárhely előtt volt, (2) a félelem miatt rendre túlmérik a Fideszt. Sokat kell még dolgozni kint terepen, de elérhető közelségbe került a cél?.

 

Mellár Tamás hangsúlyozta tehát, hogy most még keményebben kell dolgozniuk, eljutniuk még több emberhez, és mozgósítani a bizonytalanokat, vagy akik azt mondták, hogy nem mennek el szavazni, vagy nem is válaszoltak. Utóbbi kategóriából is volt 30-35 százalék, ha csak egy részüket maguk mellé tudják állítani, akkor már nem csak bizakodhatnak a győzelemben, hanem szinte be is biztosíthatják, tehát a legfontosabb a mozgósítás. A volt KSH-elnök, statisztikus-közgazdász Mellár Tamás úgy vélte, hogy ha 60-65 százalékos lesz a részvétel, akkor már nagyon jó esélyük van, ezért a cél a minél nagyobb részvétel elérése.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL