A tesztelés önkéntes alapú, és a költségekbe “csak” beszáll az önkormányzat, viszont “házhoz mennek” a tesztelők. A helyiek a piaci árnál jóval oclsóbban tudhatják meg, hogy termelt-e már ellenanyagot a szervezetük a koronavírus-fertőzés kórokozója ellen. Az időseknek segítő önkénteseket és a városi dolgozókat ingyen tesztelik a Pécs melletti Kozármislenyben.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Valószínűleg nem lesz 100%-os tesztelés, de ha mégis mindenki, minden felnőtt lakos vállalná, az önkormányzat akkor is biztosítja mindenkinek a támogatott koronavírus-tesztelést, ennek tehát nem lesz a város részéről anyagi gátja, közölte a Szabad Pécs érdeklődésére Bíró Károly, Kozármisleny független polgármestere. A felajánlás tehát egy nem ingyenes, de  kedvezményes árú lehetőség.

Kozármisleny független polgármestere arra számít, hogy ha nem is az összes, azaz esetükben mintegy 5000 fő 18 év feletti lakos, de akár 2000 főnél is többen vállalhatják majd a tesztelés procedúráját és annak a lakosokra eső díját. 

Bíró Károly úgy tudja, hogy ők, a baranyai Kozármisleny az első magyar, városi rangú település, amely támogatja akár a teljes felnőtt lakosság szűrését. És szerinte ezen túlmenően legalább ilyen fontos, hogy megszervezték és “házhoz hozzák” a tömeges szűrés lehetőségét – amit a helyi, jelenleg lezárt, nem használt városi sportcsarnokban tartanak majd meg. A polgármester szerint  mindez annak is köszönhető, hogy időben léptek és foglalták le a szolgáltatást. 

A Pécs melletti 6900 lelkes kisváros vezetője a Facebook-oldalán tette közzé, hogy sikerült megállapodnia egy baranyai egészségügyi szolgáltatóval, és készek akár Kozármisleny teljes felnőtt lakosságát leteszteltetni. Illetve, hogy a tesztelésre mától, e hét hétfőtől lehetett jelentkezni.

És jelentkeztek is. Mint mondta, az első napon több, mint nyolcvan fő jelentkezett és kapott időpontot a szűrésre. Merthogy csak így lehet, hiszen betartanak a tesztelés során is minden szabályt, így például a kötelező védőtávolságra és a fertőtlenítésre vonatkozó szabályokat is.

A tesztelés térítéses, de kedvező árú, 6800 forint személyenként, közölte Bíró Károly. Április 25-e és május 31-e között végzik a sportcsarnokban, ahol legfeljebb napi 90-100 ember tesztelésére van mód.

A tesztelést egy szerződött, baranyai egészségügyi szolgáltató végzi orvosok, egészségügyi dolgozók bevonásával. Ők, tehát a külsős zerződött partnerük volt az is, aki beszerezte a teszteket, illetve az önkormányzattal megkötött megállapodás szerint vállalta a szükséges számú gyorsteszt biztosítását.

Merthogy vérből vett minta alapján tesztelnek, úgynevezett gyorsteszttel. Az nem az új típusú koronavírus-fertőzés kórokozóját mutatja ki, mint a pálcikával vett nyálminta,  hanem “csupán” azt, hogy termelődött-e az egyén szervezetében a vírusfertőzés miatt ellenanyag. Viszont ennek a tesztnek az eredménye 15-20 percen belül megvan.

A koronavírus-fertőzés esetén kétféle ellenanyag termelődik az emberi szervezetben. A rapid teszt képes kimutatni mindkettőt, azt is, amelyet a fertőzés első, aktív szakaszában termel az emberi szervezet, és azt is, amelyet már egy későbbi állapotban, két héttel a fertőzés után lehet kimutatni a szervezetből.

Ha csak ez utóbbit mutatja ki a teszt, akkor olyan egyénről van szó, aki átesett a fertőzésen, jó eséllyel már több, mint két héttel korábban, és így már nem fertőz, vagy nagyon sokat csökkent a fertőzőképesség. Ők tehát megnyugodhatnak, és az is lehet, hogy nagyon enyhe tünetekkel megúszták a bajt, vagy teljes tünetmentességgel estek át a fertőzésen.


Azok esetében, akiknél az “aktív” fertőzést jelző ellenanyagot mutatja ki a gyorsteszt, a fertőzés viszonylag friss 5-14 napos. Az ő háziorvosukat azonnal értesíteni fogják, és az orvos pedig eldönti, hogy mi a teendő.

Akiknek mindkét ellenanyag ott van a szervezetében, azok még fertőzhetnek, de már több mint két hete kapták meg a fertőzést.

Két esetben nem mutat ki ellenanyagot a teszt, mondta el Bíró Károly, de ez is olvasható a polgármester oldalára felkerült tájékoztatóban: ha még nem találkozott az adott személy a koronavírussal, illetve ha igen, de nagyon friss a fertőzés, azaz legfeljebb 4-5 napja fertőződött meg valaki.

Magyarán, ha valakinek negatív lett az eredménye, az még teljesen biztosan nem tudhatja, hogy nem fertőzött-e esetleg, sőt, nem fertőződött-e meg éppen néhány nappal azelőtt.

Éppen emiatt az is le van írva, és ezt mondta a polgármester is, hogy azoknak, akik negatív eredményt kapnak, érdemes a tesztet 5-14 napon belül megismételtetniük, főleg, ha biztosabbat szeretnének tudni.

Az első teszt sem kötelező, így a megismételt, azaz a második teszt sem az. Viszont arra, a második tesztre már nincs önkormányzat részfinanszírozás, azt már városi támogatás nélküli, az elsőnél magasabb áron igényelhetik azok, akik nem nyugodtak meg az első teszt miatt, vagy biztosabbat akarnak.

Ugyanakkor a polgármester azt mondta, hogy éppen a tömeges igénylés és a szerződésük miatt még ezt, a második tesztet is a magán egészségügyi szolgáltatók jelenlegi átlagos piaci áránál jóval olcsóbban tudják igénybe venni a kozármislenyiek.

Azt viszont határozottan kérte a polgármester, és ezt a kiküldött tájékoztatóban is írták, hogy akik a koronavírus-fertőzés, felső légúti megbetegedésekre jellemző tüneteivel küszködnek, ne menjenek teszteltetni, hanem hívják a háziorvosukat.

Megtudtuk azt is, hogy első “jelentkezési napon” nem csak a 84 jelentkezőről derült ki Kozármislenyben, hogy akarnak tesztet, hanem azt is feltérképezték már, hogy azok mindannyian vállalták és elfogadták a tesztelést, akik számára a helyi önkormányzat biztosítja a teljes térítésmentes tesztelést. Ők az önkormányzat dolgozói, az önkormányzati cégek dolgozói, illetve azok a helyi önkéntesek, akik részt vesznek a helyi idősek segítésében: bevásárolnak, gyógyszereket váltanak ki, meleg ételt szállítanak ki, illetve csekkeket adnak fel a postán.

Megkérdeztük, hogy mindezt Bíró Károly egyedül döntötte-e el, mint a város első embere, élve a különleges helyzetben a polgármestereknek biztosított különleges átmeneti többlet jogokkal, a városvezető nemmel felelt. Mint mondta, a döntést papíron persze ő hozta, de a különleges helyzetben azonnal gondoskodott egy helyi veszélyhelyzeti munkacsoport felállításáról. Aminek többek közt a kozármislenyi képviselő-testület tagjainak többsége is a tagja. Őket, a munkacsoportot minden intézkedésről vagy döntésről tájékoztatja, még annak megszületése előtt a heti egy rendszeres egyeztetéseik alkalmával. Így erről is tudtak természetesen.

Amúgy a helyi egészségügyi szolgáltatókat kereste a polgármester első körben, de több objektív ok miatt nem vállalták a szűrés biztosítását, amely döntést elfogadta természetesen.

De mint mondta, nem csak erről a szűrésről, vagy az ingyenesen kiosztott lakossági szájmaszkokról, hanem például a járványhelyzet miatti költségvetés-módosításról, és már annak tervéről is előzetesen értesítette a munkacsoport tagjait.

Merthogy pénzek átcsoportosításával a tartalékok felszabadításával képeztek egy járványügyi alapot a 2020-as költségvetésen belül. És megtettek több más szükséges intézkedést is. Így például csökkentették a tervezett gépjárműadó-bevételt az ismert kormányzati döntés miatt, vagy kivették a tervezett bevételek köréből az idénre eredetileg betervezett 50 milliós ingatlanértékesítést – helyette csupán azt tették be, ami eddig már befolyt.

A polgármester azt mondta, hogy persze azt nagyon reméli, hogy amennyiben elmúlik a járványveszély, és rendeződik az élet, ezen a téren is tudnak majd előrelépni. S, ha ez így lesz, akkor ismét módosítják majd a büdzsét, de akkor már talán azért is, hogy emeljék a remélt, helyi ingatlan-értékesítésből befolyó összeget.

KategóriákMETÁL