Válaszolt a ma délutáni, az érettségivel kapcsolatos kormányzati bejelentésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A PDSZ úgy látja, hogy a kormány még nem akart átfogó alternatívával előállni, hanem egyetlen konkrétum mentén (“csak írásbeli vizsgák lesznek”) az érintettek reakcióját teszteli. Amíg a Maradj otthon!-jelszó érvényben van, addig nem javasolják az érettségi semmilyen formáját. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csütörtök esti sajtóközleménye szerint széleskörű egyeztetésre és nem ötletelésre van szükség, úgy az érettségi esetében, mit más hasonló súlyú ügyekben.

A mai bejelentés után úgy tűnik szerintük, hogy a kormány még nem akart átfogó alternatívával előállni, hanem egyetlen konkrétum mentén (csak írásbeli vizsgák lesznek) az érintettek reakcióját teszteli.

Az ilyen megoldásokat lehetne kiváltani széleskörű szakmai egyeztetéssel, s akkor most nem kellett volna az ünnepek alatt is bizonytalanságban tartani több mint 70 ezer érettségizőt, írták a közleményben.

A PDSZ véleménye szerint továbbra is az emberi élet és egészség a legfontosabb igazodási szempont,

„s amíg a Maradj otthon!-jelszó érvényben van, addig nem javasolják az érettségi semmilyen formáját”.

Mivel a járványhelyzet kiszámíthatatlan, ismételten kérik az online vizsgáztatás feltételeinek kidolgozását.

Amennyiben ez mégsem valósulna meg, és csak az írásbeli vizsgákkal teljesülne az idei vizsgaidőszak, úgy az aktuális járványhelyzettől függően több alternatívát is ki kellene dolgozni a vizsgázók és vizsgaesemények számának csökkentéséről, mint amiról ma szó volt, fogalmaztak.

Mindezeken túl a PDSZ szakami véleménye az, hogy a vizsgáztatók és vizsgázók biztonságról is részletesen kellene rendelkezni, s még ezen intézkedésekkel együtt is minden résztvevő számára érvényesíteni kellene az önkéntesség elvét.

KategóriákMETÁL