És azt is mondta a kaposvári polgármester, hogy neki tiszta a lelkiismerete, konkrétan az N1 Televíziónak jelentette ezt ki Szigetvárott csütörtökön este. Mi is nyugodt lelkiismerettel mondjuk azt, hogy mi egészen biztosan másképpen éreznénk magunkat, ha az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában olyan dokumentum lenne rólunk, mint Szita Károlyról, aki Krakus Péter néven jelentett a nyolcvanas években.

A cikk a hirdetés után folytatódikIgaz, Szita/Krakus a tiszta lelkiismeretéről szóló monológja előtt kb. egy perccel azt is mondta Nemes Balázsnak, a Momentum pécsi elnökének, hogy nem kell az ő hozzájárulása ahhoz, hogy Nemes kikérje a teljes dokumentációt róla a Történeti Levéltárból. Pedig dehogynem kell, mint azt az MNO.hu tegnapi, általunk is közölt cikkében már megírtuk. És az is igaz, hogy – mint látható az N1 videójában ?, hogy a fórum elején azt ígéri, hogy a fórum után válaszol majd az újságírók kérdésére, de aztán egészen nyilvánvalóan mindent megtesz azért, az időt húzva, hogy a kérdések egy részét elkerülje.

E sorok szerzőjének a véleménye az, hogy az effajta viselkedéshez és modorhoz “kellő” tulajdonságok egy része hasznos lehetett a nyolcvanas években is olyan embereknek, akik önként vállalták – s az eddigi információk szerint Szita/Krakus ilyen ?, hogy jelentenek a szolgálatoknak barátaikról, családtagjaikról is akár, kollégáikról vagy gyanús elemekről. És, ha már a vélemény a csütörtök esti történések után előkívánkozott, amit eddig megismertünk a Szita/Krakus jelentésekről, azt lehet mondani, hogy az alapján Szita Károly talán a légynek sem ártott, porszem lehetett egy gépezetben, de egy olyan gépezetben, amelyben sokan nem, a legtisztességesebb, leggerincesebb emberek szerintünk pedig soha nem vennének részt. De ettől még Szita Károly lehet jó polgármester, lehet jó vezetője a városának, sőt élhet-halhat a városáért, lehet jó férj, családapa, nagyapa, de az, hogy a politikai karrierje érdekében tagadja a beszervezésének a tényét is, az mond róla egyfajta ítéletet. És olyat, ami e sorok szerzője szerint minimum megkérdőjelezi az ő közéleti szerepvállalását.

 

KategóriákMETÁL