A téli olimpia pécsi rövidpályás gyorskorcsolyázó hősei Burján Csaba és Knoch Viktor számára szerdán, az ünnepi közgyűlési ülésen szavazta meg teljes összhangban a pécsi közgyűlés Pécs Megyei Jogú Város “A Városért”, azaz Pro Civitate Díját. A díjat magát már megkapták a gyorskorcsolyázók, hazaérkezésük után, a sportcsarnokban Páva Zsolttól.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint ismert, Burján Csaba és Knoch Viktor Dél-Koreában, a 2018-as téli olimpián szereztek aranyérmet a rövidpályás férfi gyorskorcsolya-váltó tagjaiként.

A Pro Civitate Díj elismerés annak a polgárnak adható, aki Pécs város gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, avagy a közélet egyéb területein hosszú ideig, kimagasló tevékenységet végzett. A rendelet értelmében a kitüntető díjakról szóló javaslatokat a polgármester terjeszti a közgyűlés elé.

A díjra történő felterjesztésben megemlítik, hogy a dél-koreai Phjongcshangban megrendezett XXIII. téli olimpiai játékok rövidpályás gyorskorcsolya, ötezer méteres férfi négyes váltó-versenyén a kínai és kanadai csapatot megelőző Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba összetételű csapat diadalmaskodott, ráadásul a minden várakozást felülmúló, 6:31.971-es idővel, amely nem csak olimpiai aranyérmet, de új olimpiai rekordot is jelentett a számukra, mindezen túl ez volt Magyarország első téli olimpiai aranyérme.

 

KategóriákMETÁL