A harmadik kormányellenes tüntetésen a Magyar Nemzet egyik újságírója arról beszélt, hogy szerveződik egy új országos újságírói hálózat. Egyről mi biztosan tudunk. A Szabad Pécs ebben a munkában vezető szerepet vállalt és vállal, hiszen éppen egyéves fennállásunk napján jelentettük be, hogy országos vidéki médiahálózatot szervezünk, ennek elérésére indítottunk adománygyűjtést.

A cikk a hirdetés után folytatódikSok budapesti központú lap második kormányellenes tüntetésként beszél a szombat esti demonstrációról, és a szervezők is 2.0-ként említették a mai tüntetést, miközben a múlt vasárnap Pécsett is tüntettek a kormány ellen mintegy kétezren, az első fővárosi megmozdulás másnapján. Sőt, egyes beszámolókban azt írták, hogy a következő tüntetés május 8-án lesz, de az csak a következő nagy budapesti demonstráció.

 

Vidéken lesznek a következő nagy demonstrációk

A fővárosból addig ugyanis ?vidékre költözik? a választás utáni, alulról szerveződő ellenállás, vagy új ellenzékiség szimbóluma. És, mint írtuk is, a következő nagy pécsi tüntetés még az új parlament összehívása előtt két nappal, május 6-án, anyák napján lesz Pécsett.

 

Újságíró a színpadon – Országos hálózat épül

Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója is felszólalt a tüntetésen. És valljuk meg, ez nem szokványos szerep, ugyanakkor valóban vannak, lehetnek olyan helyzetek, amikor kivételt lehet vagy éppen kivételt kell tenni.

Unyatinszky is erre utalhatott, hiszen azt mondta, hogy furcsa, hogy most szóban kell elmondania egy publicisztikát, azt azonban a Magyar Nemzetben már nem tudja megtenni. Ahogyan a lap más munkatársai sem, egyelőre legalábbis. Megemlítette, hogy újságírók országos hálózata szerveződik a hiteles tájékoztatásért. És éppen ez az, amin a Szabad Pécs munkálkodik, mint bejelentettük a választás utáni második napon. A Szabad Pécs egyéves fennállásának napján, akkor, amikor kiderült, hogy nem lesz többé Magyar Nemzet, amikor bejelentették az újságíróknak, hogy másnap jelenik meg az utolsó lapszám, vége, 80 év után bezárják a polgári napilapot.

A Szabad Pécs alapítói, újságírói számos interjút adtak az elmúlt évben hazai és külföldi nyomtatott és online újságoknak, rádióknak, tévéknek is, és szinte minden alkalommal elmondtuk, hogy a célunk egy független laphálózat megteremtése, a vidéki nyilvánosság újjászervezése.

 

A Szabad Pécs közösségi finanszírozást indított lapunk régióssá bővítésére és egy új vidéki laphálózat megszervezésére. Minderről EBBEN A CIKKBEN számoltunk be.

 

 

 

A Szabad Pécs okkal indította el közösségi finanszírozási kampányát

A Szabad Pécs tehát nem félt és nem fél a  feladattól. Több más vidéki portállal, bloggal és számos vidéki újságíróval beszéltünk és egyeztettünk már az elmúlt hónapokban. A források előteremtésén fáradoztunk az elmúlt hónapokban. Ezalatt egyértelművé vált, hogy elméletben nem szabad ugyan elengedni annak a lehetőségét, hogy találunk olyan piaci befektetőt, aki hajlandó pénzt áldozni a független, szabad és kritikus vidéki újságírásra, lát hosszabb távon üzleti lehetőséget is egy vidéki laphálózat elindításában, de nehéz lesz olyan nagybefektetőt találni, aki a lap és lapok szakmai függetlenséget meghagyva, konkrét politikai elvárások nélkül segíti a munkát. Ezt egészen biztosan a közösségi finanszírozástól várhatjuk, olvasóinktól, mindazoktól, akiknek fontos a sokrétű és hiteles tájékoztatás, a vidéki nyilvánosság újbóli felépítése.

 

We shall fight – Harcolni fogunk – idézte Márky-Zay Péter Winston Churchillt

Hódmezővásárhely független polgármestere volt az est utolsó szónoka. ?Nincs időnk megvárni a jövőt? – ez volt a számos erős kijelentésének az egyike. Márki-Zay is beszélt arról, hogy szükség van a független és kritikus sajtóra, az új nyilvánosságra, szerinte harcolni kell a fideszes médiatúlsúllyal szemben.

Azt mondta, hogy el fogják érni, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. ?Igenis lesz elszámoltatás,  harcolni fogunk a bíróságokért (?), harcolni fogunk az önkormányzatokért?.

 

?Van új ellenzék és lesz új ellenzék, ti vagytok az új ellenzék (?)egyik magyarországi pártnak sincs százezer tagja? – mutatott körbe a téren Márki-Zay.

 

Aki azt is mondta ezek után, hogy  a polgármesteri munkája mellett is figyelemmel kíséri ennek az új ellenzéknek az alakulását. Az újj ellenzék egyik fontos platformja egyébként az éppen Márki-Zay által a választás előtt indított honlap.

Örömujjongás fogadta azt, amikor arról beszélt, hogy ?egyik elnyomó rendszer sem tart örökké és még az sem biztos, hogy a bukásához négy évig kell várni. (?) Számos útja lehet annak, hogy mitől fog megbukni ez a kormány, de meg fog bukni. (?) A szabadságát minden nép csak saját bátorságával vívhatja ki?.

Végül arról beszélt, hogy az új ellenzéknek példát mutatni, meg kell mutatni, hogy ?mi békés jövőt építünk?.

A NER-t, a Fidesz rendszerét szerinte leginkább a félelem tartja össze, ?jóravaló embereket vesznek rá hétfő reggeltől péntek estig, hogy az igazak ellen tegyenek?, ezzel azonban ezeket a jóravaló embereket is tönkreteszik, és bár esténként forgolódnak, nem mernek lépni, ők azonban a hódmezővásárhelyi polgármester szerint mától nincsenek egyedül, nem hagyják őket magukra.

KategóriákMETÁL