A kormányt már Páva Zsolték is kérték arra, hogy engedélyezzenek egy belső pályázati átcsoportosítást Pécsnek, aztán Péterffyék is írtak ebben az ügyben. Válasz tavaly szeptember óta nem érkezett, ezért sem álltak még neki az új pécsi vásárcsarnoknak. Péterffy Attila, Pécs polgármestere egy pénteki pécsi városházi sajtótájékoztatón azonban bejelentette: nem várnak, mert nem várhatnak tovább, nekiállnak az új pécsi vásárcsarnoknak.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚgy számoltak ugyanis, hogy július végéig döntést kell hozniuk arról, hogy elkezdik-e vagy sem, ha 2022 végéig be akarják fejezni az építkezést. És ez nem csak azért fontos, mert egy 2015-ben bejelentett fejlesztési programról (Modern Városok) van szó, aminek a konkrét előkészítése 2016-ban elindult, és egy nagyon várt beruházásról van szó, amelyhez méltó tervek készültek, hanem azért is, mert szeretnék hasznosítani a régi vásárcsarnok épületét.

A régi csarnok is működne, ameddig csak lehet, de aztán, a kiürítése után felújítanák és egy inkubátorszerű üzleti szolgáltatóházat alakítanának ki belőle, úgynevezett Shared Service Centert. Ez a piac most keresi a térségben az új lehetőségeket, Pécs iránt is érdeklődnek. Pécsnek azonban akkor van esélye, ha 2022 végéig látják a folyamatokat.

A pécsi polgármester a jövő heti rendkívüli közgyűlés előtt (július 15., szerda) tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a fentiek miatt be kell vinniük ezt a döntést a közgyűlésre.

Péterffy Attila emlékeztetett arra, hogy az új pécsi vásárcsarnok építésére kiírt első közbeszerzés sikertelen volt, mert minden ajánlat nagyon magas volt. Az új körben nyertesnek kihirdetett B Build & Trade Kft. (Páva Zsolt utolsó öt éves polgármestersége idején több nyertes projektje is volt ennek az építési cégnek, amelynek vezetője nem is tagadta, hogy Bánki Erikkel jó baráti viszonyban van, azt azonban tagadta, hogy sikereit ennek köszönhetné).

Tovább tarol a pécsi közbeszerzéseken a NER-kedvenc: a vásárcsarnokot is a volt ralis cége építheti

Az új pécsi vezetés nem támadja meg a feltételes győztest kihirdetett eredményt (azaz a B Build & Trade Kft lesz az építő cég), sőt éppen az a cél, hogy mielőbb elkészüljön.

Ugyanakkor a B Build valamivel több, mint 3 milliárd forintos ajánlatot adott be, amellyel azért lett feltételesen nyertes, mert kifejezetten a vásárcsarnok építésére 2,5 milliárd áll rendelkezésre a Modern Városok Programban. Amellett más pályázati alapokból, kisebb, célzott források is vannak egyes projektrészekre, de még így is 410 millió forintnál több hiányzik a nyertes ajánlat kifizetésére.

Merthogy a 2,5 milliárd az valóban rendelkezésre áll, az ITM-mel van erről érvényes támogatási szerződése Pécsnek, ezt lapunk kérdésére mondta el Péterffy Attila.

Az új pécsi vezetés tehát kiszámolta azt, hogy a projekt 2022 végéig történő megvalósításához most meg kell hozni azt a döntést, hogy elindítják (folytatják) a beruházást. Például még a kiviteli terveket is el kell készíttetni.

Bánki Erik testvérével közös cége van Vári Attilának

Ehhez viszont most felelősen meg kellett találni a már említett 410 milliós forrást, hiszen egyelőre nem kaptak arra választ a kormánytól, hogy engedélyezik-e a számukra a már meglévő pécsi nyertes pályázati források belső átcsoportosítását. Uniós (Fidesz-nyelven brüsszeli) TOP-forrásból szeretnék ezt pótolni. Páva Zsolt ezt már szeptemberben kérte, október 13-át követően pedig Péterffy Attila is írt ugyanebben az ügyben, de az elmúlt 9-10 hónap nem volt elegendő a válaszra.

Ezért döntöttek úgy, hogy az EIB-hitel keretének a terhére hívják le majd a hiányzó összeget, és bíznak benne, hogy az egyébként csak formai döntés mielőbb megszületik. A kormányzati igen ugyanis egy adminisztrációs döntés lenne csak, a kormánynak sem kerülne egyetlen plusz fillérjébe sem, az EU-nak sem, és Pécs sem veszítene vele, csak nyerne. Utóbbira Péterffy Attila utalt a Szabad Pécs kérdésére feltett válaszában, mondván a TOP-os belső átcsoportosítás nem érintene folyamatban lévő vagy tervezett pécsi kulcsprojekteket.

KategóriákMETÁL