Zárt üléssel kezdték a napirendek tárgyalását, két előzetesen meghirdetett előterjesztésről viszont nem fognak szavazni, mert azt az előterjesztők maguk kérték a levételről. Keresztes László Lóránt pedig nem elköszönt, hanem parlamenti képviselőként beköszönt. FRISSÍTVE!!

A cikk a hirdetés után folytatódik



16.15h

Koradélutánra ért véget a pécsi közgyűlés, miközben egy nagyobb ebédszünetet és több kisebb kávészünetet is tartottak a képviselők.

Maradhatnak a szobrászok

Mint megírtuk, a pécsi Bázis Szobrász Egyesületnek egy, múlt pénteken felkerült, most tárgyalt előterjesztés szövege szerint el kellett volna hagynia a   pécsi önkormányzathoz tartozó, a Biokom kezelésében álló Verseny utcai ipari telephelyet. A szobrászik ingyen használhatták hosszú évek óta a területet. Most viszont hivatalosan is kiderült, hogy a szobrászoknak egy kisebb területre kell visszahúzódniuk, de maradhatnak, alkothatnak, továbbra is használhatják a szobrok elhelyezésére is a terület egy részét, igaz, valamivel kisebb részt a korábbinál.

Felújításokról is döntöttek

Megszavazták, hogy felújítják a Németh László utcai és a Budai Nagy Antal utcai óvodát, és hogy felújítást célzó pályázatot nyújtanak be az Uránvárosban található KRESZ-park korszerűsítésére. Felújítják a Pécsi Állatkert Vadászházát is, amelyből természettudományos élményközpont lesz, és az iskolai oktatást segítik majd vele.

 

11.45h

Elfogadta hosszas vita után a pécsi közgyűlés a város új Lakásrendeletét, amely már korábban számos vitát generált, szakmai-civil oldalról is. A témával a későbbiekben részletesebben foglalkozunk majd.

Emellett van egy, a közüzemi hátralékokkal foglalkozó rendelet is, amit még tárgyalnak

A most elfogadott rendelet egyik legkritikusabb pontja az, hogy a hathavi lakbértartozással rendelkezőknek automatikusan megszűnik a szerződésük – habár Őri László alpolgármester szerint nem eszik ilyen forrón a kását, nem fogják azonnal és automatikusan felmondani a lakásbérleti szerződéseket. Az ellenzék több tagja azonban sokkal borúlátóbb e tekintetben, mondván, ez van leírva a rendelettervezetben – ami immáron elfogadott rendelet. Márpedig, és ezt már a Szabad Pécs jegyzi meg, akkor vagy most nem fogalmazott pontosan az alpolgármester, vagy a város nem tartja be szó szerint a saját rendeletét – kérdés, akkor miért van, vagy miért nem módosítva fogadták el a rendeletet. A Szabad Pécs kommentárja még az új Lakásrendelet ezen részéhez, hogy a piaci alapú lakbér tervezett emelése felgyorsíthatja az önkormányzati bérlakások értékesítését, hiszen a legmagasabb piaci kategóriában 2010-hez képest már több mint háromszoros díjat kell fizetni egy összkomfortos pécsi 50 négyzetméteres önkormányzati bérlakás után lakbér címén. Lehet, hogy nem ez a kimondatlan cél, de ez bizony benne van a pakliban, logikusan. A másik megjegyzésünk, hogy az önkormányzat akkor kezd el keménykedni a hathavi lakbértartozásokkal kapcsolatosan, amikor az önkormányzati számlszám kényszerűen (a nagy hiány miatti állami mankó miatt az OTP-től a MÁK-hoz terelték a várost) megváltozott. Ugyanakkor, habár a fogadó oldal ugyanaz maradt, nem intézték el, hogy a lakbért eddig átutalással fizetők automatikusan átkerüljenek oda, és oda vonják le a lakbérösszeget. Emlékezhetnek, amikor nem (csak) számlaszámot, hanem szolgáltatót váltott annó az ágazati változások miatt a gázszolgáltatás tekintetében nagyon sok ember, nem kellett befáradni a bankba, hogy az E.ON helyett a Nemezeti Gázszolgáltató számlájára menjen az utalás.

 

FRISSÍTÉS 10.50h

Kővári János továbbra is attól tart, hogy kb. 2 milliárddal nő idén a pécsi hiánya

A zárszámadás az igazság pillanata, fogalmazott csütörtökön a pécsi közgyűlésben Kővári János. Mint mondta,  tizenhárom éve minden évben megismétlődik a tulajdonosi túltervezés. Az ÖPE elnöke ezzel elsősorban a betervezett ingatlaneladásokra hivatkozott, de városi cégeknél a költségvetés alultervezésére is.

Tavalyról egymilliárd forint hiányzik Kővári szerint, elsősorban az ingatlaneladás elmaradása miatt, ráadásul ? bár az iparűzési adóbevétel nőtt, amiért dícséret jár ?  több adófajta tervezett bevétele elmaradt a remélttől.

Például a tömegközlekedés tavaly is alul lett tervezve, mert nem korszerűsödött és nem lett racionalizálva, és emiatt is nagyon komoly összeg hiányzik. Ráadásul a tömegközlekedés szerinte idén is egymillárddal van alultervezve. Éppen ezért összességében az idén szerint kb. 2-2,5 milliárdos hiány lehet az év végére.   A Pécsi Sport NZrt. is alul lett tervezve tavaly, és több pénzt kellett nekik adni a tervezettnél, sőt az idén is kb. 300-400 millióval többet kell majd őket finanszírozni a politikus szerint. A Médiaközpontra még mindig sokallja a pénzt, pláne, hogy szerinte nem önkormányzati, hanem pártmédiumról van szó.

Kővári azt mondta, hogy már most 12,5 milliárd az adóssága a városnak, s ha idén még hozzájön ehhez 2 milliárd, akkor ez már 14,5 milliárd lehet. (Megjegyezzük: ezek szerint Kővári János nem látja azt a részt a 2018-as pécsi költségvetésben, ami az adósság visszafizetésére szolgáló megtakarítást jelentené az idei 3 milliárdos likvidhitelen túl.)

Végül összefoglalóan megjegyezte, hogy elsősorban a tömegközlekedésben, a sportfinanszírozásban és a médiafeladatokban kell reálisan tervezni és lépéseket tenni.

Kunszt Márta (DK) és Gyimesi Gábor (Jobbik) is  látja a problémákat

Szólásra jelentkezett Kunszt Márta is. A DK képviselője is ugyanazokat a problémákat látja, úgyhogy nagyon egyetért Kővárival, és megoldást sürgetett. Hasonló beszédet mondott Gyimesi Gábor (Jobbik), aki szerint elmondtak nagyjából minden fontosat az előttük szólók.

Őri: már voltak megtakarítási lépések

Őri László szerint azért voltak már lépések tavaly, amik megtakarítást szolgáltak. Például éppen a Médiaközpontnak a költségvetését nagyon komolyan lehúzták, a 2017-es 250 milliós büdzsé helyett idén 100 milliós összeg van előirányozva a Médiaközpont működtetésére.

Másfélmillárdos tartalék van betervezve

Decsi István pécsi alpolgármester nem tudta, hogy Kővári János miből számolta ki a kétmilliárdos hiányt (egyébként, mint fentebb írtuk, Kővári részletezte azt, miért így számol), ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az idén valóban sokkal reálisabb a költségvetés (mint az előző években). És, hogy van betervezve a 2018-as pécsi költségvetésbe 1,5 milliárdos tartalék betervezve.

Semmi esély Gulyás Emil szerint az önkormányzatiságra

Esély nincs arra, hogy ez az önkormányzatiság 2-3 éven belül helyreálljon, Gulyás Emilnek (MSZP) ezt mutatja a 2017-es év zárszámadása. Szerinte ezért koncepcionálisan/strukturálisan teljesen más elvekre van szükség, és amíg ilyen döntés nem születik, addig nem lesz önálló önkormányzatiság.

Kővári szerint tervre van szükség

a következő közgyűlésre konszolidációs terv elkészítését javasolja a pécsi önkormányzatnak, hogy a pécsi közgyűlési egyensúly elérhető legyen  a költségvetési egyensúly. Illetve azt is látná, hogy hogyan lehet visszafizetni a kölcsönt. Minden folyik a régiben, de ha így megy minden tovább, akkor augusztusra nagyon komoly baj lesz Pécsett. Kővári nem hiszi, hogy a pécsi Médiaközpont majd 100 millióból elműködik, amikor a korábbi években 200-250 milliót emésztettek fel. Kővári negyedik kedvence a pécs-pogányi repteret működtető cég, amely a számolása alapján végül tavaly dupla annyi pénzt kért és kapott, mint az az eredeti tervekben szerepelt.

De nem lesz konszoldiációs terv

Vagy nem olyan, vagy nem az, vagy nem Kővári János kérésére, az biztos. A közgyűlésen elmondott felvetését ugyanis a konszolidációs terv elkészítéséról módosítóként is vetette fel, szavazást kért róla, de leszavazták. Decsi István alpolgármester szerint ugyanis örülnek minden javaslatnak, és lehetséges, hogy többet, akár mindet meg is fogadják, ugyanakkor szerinte nincs köze ennek a módosító indítványnak az eredeti előterjesztéshez, ami a 2017-es évi költségvetés zárszámadása. Kővári másképpen látta ezt ugyan, és szerinte nem is lehet akkor menni a kormányhoz enélkül pénzért, ha nem látják, a pécsiek hogyan akarnak stabilabb költségvetést. A fideszes többség viszont Decsivel értett egyet, vagy legalábbis aszerint szavazott – ezek szerint ilyen pénzügyi terv elkészítése nem lesz kötelező a júniusi közgyűlésre. A zárszámadást pedig elfogadták.

 

KORÁBBAN ÍRTUK

A Lakásrendeletet módosítja, illetve a önkormányzati közüzemi szolgáltatóknál nyilvántartott kintlévőségek csökkentését célzó előterjesztést fogadhat el csütörtökön a pécsi közgyűlés.

Díjak átadásával kezdtek

A májusi pécsi képviselő-testületi ülés díjak átadásával kezdődött. A közgyűlésen nincs jelen Páva Zsolt pécsi polgármester, ezért az ülést levezető Őri László alpolgármester és Lovász István, Pécs jegyzője nyújtotta át a díjakat. A város védelmének, közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében magas színvonalú, lelkiismeretes munkája elismeréséként Csikor Kálmán-díjat, vagyis Pécs közbiztonsági díját kapta Szalontai Csongor. A májusi közgyűlés keretében adták át az Év Rendőre és az Év Tűzoltója kitüntető címeket is, előbbit Bugyi Zsolt, utóbbit Märcz Richárd Gábor kapta.

 

Beköszönt Keresztes

Összeférhetetlenségi szabályok miatt mondott le május 7-én. Már nem pécsi képviselő, de továbbra is elsősorban pécsinek és pécsi politikusnak tartja magát, mondta el, amikor szót kért a pécsi közgyűlésben csütörtökön reggel. Amikor csak teheti, rélszt fog venni a pécsi közgyűlés ülésein, nyitni fog egy képviselői irodát Pécsett, és mint megírtuk, Kóbor József lesz az utódja a pécsi közgyűlésben. Nem elköszönni jött, hanem jelezni, hogy részt vesz a munkában, már csak azért is, mert a legnehezebb gazdasági helyzetben lévő régióközpontról van szó sajnos Pécs esetében.

Perzselő, viharos adatokkal folytatják

Szakmai díjak odaítéléséről döntöttek a záért ülésen, jelentette be annak végén a levezető elnök-alpolgármester. Ezt követően a tűzoltóság beszámolója kezdődött meg, sok-sok adatot fognak mondani arról, milyen évük is volt a tavalyi évben a pécsi hivatásosoknak.

 

 

KategóriákMETÁL