Nem a kampányra készült, de a kampányban is felhasználják a programot, amit egy évvel ezelőtt kezdtek el írni.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ellenzéki összefogás három momentumos képviselőjelöltje Sajgó György, Topán László és Pentz Thomas, valamint Körömi Attila és Nemes Balázs mutatta be a párt összefoglaló programját.

Körömi Attila hangsúlyozta, hogy a parlamenti választások után, a helyi alapszervezet igénye volt egy olyan program kidolgozására, ami jövőképet tud nyújtani Pécs városának, az itt élőknek. Folyamatosan, a külső vélemények figyelembevételével fogalmazták meg a dokumentumot, ami a független polgármesterjelölt Péterffy Attila programjához is illeszkedik. Konkrétan ezért nincs gazdaságfejlesztésre vonatkozó rész, azonban Pokorádi Gábor, aki szintén a Momentum választókerületi jelöltje, egy olyan önálló programon dolgozik, aminek a fő pontja az egykori pécsi, ma Nagy-Britanniában élők “hazacsábítása”. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a javaslataikat mindenképpen a városvezetés elé terjesztik, akármi is lesz a közelgő önkormányzati választások eredménye. A Pécs Jövőképe c. dokumentum egy városszövet kialakítását célozza meg, ami a polgári Pécs programjának is tekinthető. Párbeszédre, összefogásra, toleranciára és együttműködésre ösztönző programokat indítanának.

Körömi Attila

Sajgó György, a 4. evk-ben induló jelölt az egészségügyről szóló részt ismertette. A mentőállomásvezető szerint a prevencióra kell helyezni a hangsúlyt, ehhez pedig egészségmegörző infrastuktúrára van szükség. Az elmúlt évek pozitív változásai – európai uniós forrásokból rendelők újultak meg – mellett vannak kevésbé fejlesztett területek. A rekreációs létesítmények és a pécsi bicikliúthálózat további fejlesztésére volna szükség, illetve az alternatív közlekedési formák támogatására. Mentálhigiénés szolgáltatásokat, a családbarát városfejlesztést, szűrőprogramokat illetve a pánikgomb további elterjesztését szorgalmazzák.

Topán László, az 5. egyéni választókerületben indul és elmondta, hogy a kultúrát és az oktatást a jelenlegi városvezetés nyűgként kezeli. A kultúra finanszírozásban kiszámíthatóságot szeretnének, de a zenei klubélet újbóli felvirágoztatására és új fesztiválokra is vannak ötleteik. Az oktatás területén a nyelvtudásra koncentrálna a program, amihez a testvérvárosi kapcsolatok kiszélesítése is segítséget nyújthatna.

A 7-es evk-ben induló Pentz Thomas a vállalkozásbarát önkormányzati ügyintézést említette. Ehhez olyan könnyen hozzáférhető know how csomagokat kell megalkotni, amik az induló vállalkozásoknak segítenek eligazodni a jogszabályok, lehetőségek között. Az inkubátor és mentorprogramok ösztönzése pedig további segítség lenne, amire szükség is van, hiszen nagyon magas Magyarországon a működés első évében megszűnő vállalkozások aránya.

Nemes Balázs, a Momentum szóvivője, három ponttal egészítette ki az elhangzottakat. Egyrészt zérótoleranciát hirdetnek a korrupcióval szemben. Másrészt a városi közlekedés problémáinak enyhítését (tömegközlekedés, útminőség javítása) kiemelt feladatuknak tekintik, de az agglomerációk bevonásával együtt. Harmadrészt azt emelte ki, hogy azért nincs konkrétan zöld pont a programban, mert az mindennek az alapja. Nem kérdés, hogy a klímavédelmi szempontok végigvonuljanak az egész programon.

Polgármesteri vita vélhetően Pécsen sem lesz, hiszen Vári Attila nem vitázik, és programot sem mutatott még be. A Szabad Pécs kérdésére Nemes Balázs elmondta, hogy az egyéni választókerületekben állított jelöltjeik nyitottak a vitára a fideszes jelöltekkel.

A Momentum helyi alapszervezete által összeállított dokumentum végső formájában a párt weboldaláról hamarosan letölthető lesz.

KategóriákMETÁL