Nem kapta meg ugyanis a tervezett helyszínre a bányanyitáshoz nagyon is szükséges környezetvédelmi engedélyt a kormány által kiemelt jelentőségű céggé nyilvánított Magyar Urán Zrt. A hírről a Szabad Pécset Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke értesítette.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsett uránbányát nyitni szándékozó cégnek elviekben van lehetősége megtámadni a döntést, és bírósági úton követelni a környezetvédelmi engedély kiadását, közölte érdeklődésünkre az ÖPE pécsi városházi képviselője. Ugyanakkor Kővári János szerint a pénteken kézhez vett döntés alapján, ha ezt meg is teszi a társaság, nincs sok esélye az engedély megszerzésére, ugyanis egyértelműen kimondták, hogy tájvédelmi körzetben a bányanyitás nem lehetséges.

 

Kővári János, az ÖPE elnöke – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

 

Kővári János érdeklődésünkre azt mondta, nem állítja, hogy az ÖPE miatt utasították el a környezetvédelmi engedély kiadását, de az biztos, hogy az erről szóló döntésben azokat az érveket sorolják fel, amelyeket ők is megfogalmaztak beadványukban.

Amint arról ugyanis korábban beszámoltunk, az ÖPE még a választás előtt fordult a tervezett pécsi uránbánya ügyében a Környezetvédelmi Hatósághoz. Jogi észrevételekkel támasztották alá akkor, hogy az uránbányanyitást kérelmező cég szerintük miért nem kaphat környezetvédelmi engedélyt, s miért veszélyeztetné azzal súlyosan Pécs és környékének ivóvíz ellátását, ha ez megtörténne.

A Magyar Urán Zrt. ugyanis 2021-re tervezte a pécsi uránbánya újbúli megnyitását, s ezért a közelmúltban újra kérelmezte a bányanyitásához szükséges engedélyek kiadását.

Az ÖPE szerint, ha a bánya újra nyitna, a tettyei, sőt a tortyogói és a pellérdi ivóvízbázis is veszélybe kerülhetne. A bánya a nyilvánosságra hozott elképzelések szerint 40 évig működne, s akár 400-500 embernek is munkát adna.

KategóriákMETÁL