A világ legerősebb bajnoksága jelenleg hozzáértők szerint a magyar női kézilabda bajnokság. A Szabad Pécsnek nyilatkozó bennfentesek azt monták, hogy a Siófok KC költségvetése a második ebben a topligában, csak a Bajnokok Ligája-gyzőztes Győri Audi ETO KC büdzséje nagyobb a Balaton-partiakénál a női kézilabda NB I-ben. A pénzből az új szezonra ?balatoni világválogatottat? toboroztak össze Siófokon. Szombaton megnéztük, hogyan sikerül a szezonrajtjuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikFél órával a kezdés előtt a sárga mellényes ember már nem engedi beállni az autókat a parkolóba, mondván, megtelt. Lám, milyen sokan akarják látni az idén tavasszal átadott, 1500 fős Kiss Szilárd Arénában a ?balatoni világválogatottat?? A titulus a Nemzeti Sport találmánya, mely tavaly ilyenkor még ?a szegény ember világválogatottjaként? emlegette az akkor is már a világ számos tájékáról összevásárolt siófoki alakulatot.

Jelzésértékű, hogy a Mészáros Lőrinc médiacége  által fenntartott sportlap, Orbán Viktor kedvenc lapja mostanra elhagyta a ?szegény ember? minősítést a siófoki együttes neve mellől.

Habár, persze, hogy elhagyta: szegény ember, szegény klub nem szerződtet világklasszisokat. Márpedig a Fodor János-tulajdonolta Siófok KC ezen a nyáron már erre is képes volt.

 

Szakberkekben az járja, hogy 1,5 milliárd forint-közeli lehet a BL-győztes Győr éves költségvetése, utána ma már nem az ezüstérmes Fradié, hanem a Siófoké következik a női kézilabda NB I-ben. S hogy mekkora egy-egy világsztár fizetési igénye? Kézilabdás körökben azt tartják, havonta 5-6 milliót keresnek Győrben a legjobbak. Nos, ha 5-6 milliót nem is keresnek, nyilván a Siófok nyári szerzeményei, a horvát átlövő Kobatic (leánykori nevén, Penezicként ismerte meg a világ), vagy a norvég válogatott kapus, Solberg sem érik be havi egy, talán havi kétmilliós fizetéssel sem.

 

?Somogyban csak egy csapat van? – dübörög a siófoki induló. A körítés már világszínvonalú az idén felavatott új arénában. A névadó, Kiss Szilárd utánpótlásedző viszont már nem Siófokon, hanem ?egy házzal odébb?, Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémiánál dolgozik.

Csúszik is öt percet a kezdés a szurkolói show miatt. Majdnem minden szék foglalt, pedig emelték a jegyek árát (2000-ről 2200 forintra) – hiába, megugrott a költségvetés, ugye?

A futballcsapatnyi B-közép elképesztő zajt csap (kis dob, nagy dob, duda, trombita, Fellaini-paróka, de az egyik drukker már olyan mezben izgulta végig a találkozót, amelynek a hátán Gonzalez, az egyik nyári szerzemény neve áll.

A siófoki kabalaállat, a hópárduc a csendesebbeket ösztökéli, de nincs nehéz dolga. Rásegít a csapat is, 4-4-ig nehéz a meccs a Debrecen ellen, két perccel a szünet előtt már 14-5. 

?Nyertek a lányok? – előlegezi meg a szünetben, egy félidőnyire a végétől a siófoki B-közép egyik oszlopos embere végkimenetelt a sportcsarnok tetőteraszán, söröspohárral a kezében. De nem csak ő, nagyjából minden hazai szurkoló mosolygósan, bizakodóan tárgyalja a látottakat és tekint a jövőbe. Sokak nyakában lóg a Siófok fekete-sárga sálja. A klub 3500 forintért árulja, de aki bérletet vett, kap mellé sálat is az árban. A bérletből van egy drágább verzió is, aki olyat vett, annak a sál mellé mez is jár.

VIP-páholy is van, és tele van. Úgy tűnik, sikk lett Siófokon kézimeccsre járni. Mi lesz itt, ha tényleg beindul a ?balatoni világválogatott??! Meglehet, a végén még a sportcsarnok is szűk lesz, nem csak a parkoló.

A szezon első meccse alapján ezt elmondhatjuk,   kiütéses győzelem lett a vége, 35-18, reszkethetnek innentől a vetélytársak.

 

 

A mostani a tizedik szezonja a Siófoknak az NB I-ben. Fodor János tulajdonos évek óta cserélget komplett csapatot és edzőket, a nagy berobbanásra várva. Mostanra már csak mutatóba maradt magyar játékos – az első fordulóban egy sem lépett pályára, csupa külföldi: francia, horvát, román, norvég, spanyol stb. Játékos hozta az eredményt.

Talán ez a bajnoki évad az utolsó kísérlet. És talán jellemző momentum lesz, amit a 2. félidő közepe táján láttunk: egy debreceni lövés nyomán nemes egyszerűséggel a sáncolni felugró horvát Kobatic és orosz Khmyrova keze közé szorult a labda, a siófoki kapu közelébe sem került, pedig azt is világklasszis őrizte?

 

 

A siófoki női kézilabdának óriási segítség a tao-pénz. Mostanra sosemvolt nagyságú lett így a közvetett állami támogatás, így lett rekord a költségvetés, most már valóban csak a régóta remélt kiugró eredmény hiányzik.

A Népszava írta azt nemrég a siófoki klubtulajdonos Fodor Jánosról, hogy gyakori vendég a felcsúti focistadion VIP-páholyában. Nos, ezen talán nem is szabad ma már meglepődni?

 

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL