A Pécsi Járásbíróság szerdán hirdetett ítéletet az ügyben. A vádlottat, Sz. B.-t négyrendbeli rablás bűntette és rablás előkészületének vétsége miatt 8 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte í bíróság. Ezen kívül 219 ezer forint vagyonelkobzást alkalmazott vele szemben, valamint kötelezte 7,9 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A cikk a hirdetés után folytatódikA bíróság a szabadságvesztés büntetésbe beszámította a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt, és kötelezte 311 ezer forint kártérítés megfizetésére is. A férfiról már korábban kiderült, hogy öngyilkos akart lenni, egy ilyen elkeseredett pillanatban jött neki hirtelen ötletként, hogy inkább rabolni fog

A vádlott, mint arról annak idején folyamatosan beszámoltunk, 2017 nyarán rendszeresen fogyasztott alkoholt és kábítószert, anyagi körülményei rendezetlenek voltak, hajléktalan életmódot folytatott, s elhatározta, hogy dohányboltok bevételét rablásokkal szerzi meg. Ezért vásárolt magának egy játék fegyvert, amely a megtévesztésig hasonlított az eredeti Beretta 92-es fegyverhez.

2017. június 7-én magához vette a játékfegyvert, egy a pólója ujjából készített maszkot és a rabláshoz használt ruhát, és egy pécsi dohánybolt mellett, egy bokros részen, az éjszakai órákban, zárás előtti időpontban elrejtőzött, megvárta, míg az utolsó vevő is távozik a boltból, ekkor feltette a maszkot és bement a boltba. A játékfegyvert a vádlott az eladóra fogta és a bevételt követelte, melyet az eladó a vádlott többszöri kérésére és fenyegetésére átadott. A vádlott ezt követően távozott az üzletből. A kinti terület bokros részén utcai ruhába öltözött és elment a helyszínről. A rablással okozott kár 311 ezer forint volt, mely nem térült meg. 2017. június 18-án egy másik pécsi dohányboltot, a korábbihoz hasonló módszerrel rabolt ki, az okozott kár 88 ezer forint volt. 2017. augusztus 2-án visszatért az első rablás helyszínére, ahonnan a korábbi módszerrel 65 ezer forintot vitt el. 2017. augusztus 14-én az éjszakai órákban, Pécsett, egy üzemanyagtöltő állomás területén található dohányboltot rabolt ki szintén ugyanazzal a módszerrel, mint korábban és onnan 66 ezer forintot zsákmányolt. 2017. augusztus 23-án a vádlott azt tervezte, hogy egy pécsi élelmiszer áruház parkolójában található dohányboltot fog kirabolni. Az esti órákban a dohánybolthoz ment, azonban a dohánybolt előtt tartózkodó ismeretlen személyektől megijedt, a rablást nem kezdte meg.

A vádlott által okozott kár összesen 530 ezer forint volt, amely nem térült meg.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így a bíróság határozata még nem jogerős.

A bíróság a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.

KategóriákMETÁL