A tanulság: 300 ezer forinttal sajnos nem lehet orvosolni, amit az előző városvezetés alatt már olcsósítottak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Péterffy Attila, Pécs polgármestere egy héttel ezelőtt osztotta meg Facebook-oldalán, hogy napvitorlák kerültek a márciusban átadott Megyeri téri játszótér fölé. A szándék láthatóan jó, hiszen, aki csak egyszer járt ott, tudja, hogy az árnyékolásra égető szükség volt. De volt némi pontatlanság a bejegyzésben, és a hiánypótló kivitelezéssel is vannak gondok.

Az európai uniós forrásból finanszírozott beruházás évek óta húzódott, még a Magasház eltüntetésekor merült fel először az ötlet. Főleg Csizi Péter, volt alpolgármester, és egykori fideszes országgyűlési képviselő tartotta melegen a témát, de aztán persze az utódai is. Ahogy majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, a kivitelezés megkezdésekor megírtuk: két eredménytelen nyílt közbeszerzési eljárás után, és így az előzetes tervekhez képest két éves csúszással, sikerült kivitelezőt találni a Magasház helyére tervezett parkhoz. A Megyeri tér fejlesztésére tervek már 2017 tavaszán megvoltak, azonban rendre jóval drágább ajánlatok érkeztek be a közbeszerzési felhívásokra, mint a rendelkezésre álló keretösszeg. Így aztán végül csak 2019 közepén – és ekkor már tárgyalásos eljárás keretében – a kozármislenyi RP-SC Kft. nyerte el a feladatot.

A tavalyi cikkünkben egy látványtervet is csatoltunk, amivel kapcsolatban akkor Rádóczy (f) László, Pécsépterv Stúdió építésze jelezte, hogy a végső tervekből ki kellett venni az árnyékolást.

Látványterv: a Megyeri tér fejlesztésének műszaki leírása (Pécsépterv Stúdió – Rádóczy (f) László)

“A beruházás eredetileg a teljes területet érintette volna, de még a tervezés időszakában, költségcsökkentés miatt először két ütemre bontotta a PVF Zrt., majd a maradékot is többszöri egyszerűsítés követte. Az egykori Magasháznak egyfajta emléket állító eredeti koncepcióból végül szinte semmi nem maradt, amelynek a kivitelezés minősége adta meg a kegyelemdöfést. A megvalósult térhez nekünk már nincs közünk” – mondja Rádóczy (f) László építész. “A tervek szerint a napvitorlák kb. 5 méteres tartóárbocai a Magasház terepszint alatt megmaradt pillérein álltak – jelezve az épület kontúrját, és elsődleges funkciójukon túl a térvilágítás is ezekre került volna. Most vannak lámpaoszlopok, meg tartóoszlopok és a játékok oszlopai, szóval a környezet egész oszloperdővé vált…” – fejezi ki kétségeit a szakember, aki azt is kifogásolja, hogy nagyon alacsonyan vannak az árnyékolók kifeszítve, ráadásul az egyik rögzítési pont az egyik játék szerkezeti eleme.

Az eredeti terveken az is látszik, hogy a két kisebb és egy nagyméretű komplex fejlesztő játékból álló, nagyobb korcsoport igényeit szolgáló együttest terveztek ide, ami az új tér fókuszaként hangsúlyos, építészeti léptékű plasztikai elem. A másik, innen alig 100 méterre levő játszóteret pedig fel lehetett volna újítani a fiatalabb gyerekek számára.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Újratervezés után már nincsenek napvitorlák – Viszont az is látható, hogy teljesen más játékot terveztek ide

Aztán újabb változtatások jöttek, amiket már a kivitelező kezdeményezett több részben. Szeptemberben és novemberben terjesztették az akkor még Merza Péter által irányított Pécsi Városfejlesztési Nzrt. elé ezeket. A változtatások egyenértékűségét, illetve azt, hogy adott esetben az új tartalom jobb, szakvéleménnyel támasztották alá. A változtatásokat már az új városvezetés fogadta el a 2019. decemberi közgyűlésen. Ekkor derült ki, hogy például a német gyártmányú játszótérelemek helyett egy lengyel gyártó megoldása kerül a Megyeri térre. 

Eredetileg ez lett volna (fotó innen)
Erre cserélték (fotó innen)

A szegmenst ismerők – több szakértővel beszéltünk – nincsenek meggyőződve arról, hogy valóban minőségi váltás történt. Valóban több lett a játéklehetőség, de leginkább az eszközök tartósságában kételkednek.

A játszótérrel kapcsolatban mi is több problémát fedeztünk fel. A műanyag burkolat több helyen elmozdult, az első műanyag kilincsek még májusban letörtek (illetve letörhették azokat). Azaz alig egy hónap használat után voltak gondok, mert az átadást követően a veszélyhelyzet miatt ez a játszótér is le volt zárva.

Május 24-i állapot – Fotó: GE

És persze bosszantó, ez a felirat is:

“Hány era van ?” – Fotó: Villányi Máté

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy mennyibe kerültek a frissen kihelyezett napvitorlák, milyen forrásból fedezték, és hogy volt-e szükség bármilyen pótmunkára, vagy garanciális javításra. Azt a választ kaptuk, hogy munkát a Biokom rendelte meg és bruttó 300 000 Ft-ba kerültek. Azt is megtudtuk,hogy a Pécsi Városfejlesztési Zrt. az átadás óta a vállalkozó számára a garanciális okokra visszavezethető hibákat jelzett, amelyeket az elvégzett, így a jótállási biztosítékot nem kellett lehívni. A kivitelező a játszótér alatti gumiburkolatot javította, mert egyes gumitáblák elmozdultak. A játszótér körüli kerítést vandálok több helyen megrongálták, lehajtották, ezt szintén javította a cég, annak ellenére, hogy ez nem volt vállalkozó feladata.

Ugyanakkor a játszótér építését végző kivitelezőnek a vállalkozási szerződése szerint csak a rendeltetésszerű használat mellett felmerült hibák javítása a feladata. És a letört kilincsek egyértelműen vandalizmusra vezethetők vissza, így ezeket már a Biokom fizette. Az önkormányzat válasza szerint a térre kihelyezett szabvány kapu minden előírásnak megfelel, más projekt esetében is helyeztek ki ilyen kapukat. 

Viszont a Biokom valamiért már mégsem műanyag, hanem nagyon helyesen, inkább fém kilincsekkel pótolta a letört darabokat.

KategóriákMETÁL