És nem arra gondolunk, hogy a külgazdasági és külügyminiszter kissé meggörbítette maga körül a téridőt kedden délben Pécsett, amikor a dán tulajdonú nemzetközi világcég, a Foss pécsi érdekeltsége, a Soft Flow Hungary Zrt. új üzemének alapkőletétele előtt beszélt. Merthogy némi időzavarba került a pécsi munakhely-teremtő beruházások mögött álló cégek Pécsre érkezésével kapcsolatban. Hanem arra, hogy mint kiderült, igazi villámlátogatásra érkezett, s így Pécs polgármesterével és fideszes országgyűlési képviselőjével nem is beszélhetett (és mutatkozhatott) volna kevesebbet egy hivatalos-protokolláris eseményen, ahol az önkormányzatot folyton mint házigazdát emlegették.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Merthogy a divatos, és kiválóan szabott öltönynadrágban érkező Szijjártó Péter fél órát sem volt Pécsett, miközben ő maga tízperces beszédet tartott, rajta kívül hárman is szóltak az egybegyűltekhez, és még az alapkövet is sikerült nekik egy viccesnek is mondható performansszal elhelyezni (képzeljék el, hogy egy felnagyított golyós türelemjátékot kell egyszerre mozgatni öt embernek).

 

De miről is van szó? A lényeget amúgy már tavaly megírtuk, a tervezett fejlesztés bejelentésekor, ehhez képest érdemi új infó nem hangzott el. Ugyanakkor a Foss/Soft Flow együttműködés valóban siker, és valóban olyan eredmény, amelyre joggal mutogathatnak, de amely mellett még sok ilyenre és hasonlóra lenne szükség.

A Foss nevű dán tulajdonosi hátterű nemzetközi  világcég megvásárolt egy, szintén biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó több mint húszéves pécsi céget, a dr. Lustyik György által alapított Soft Flow Hungary Kft.-t. A cég Pécsett, a Pellérdi úton épít fel egy új kutatási és gyártóközpontot, a fejlesztés összértéke  kétmilliárd forint lesz, ehhez a kormány 773 millió forintot ad, vissza nem térítendő támogatásként. Az új üzemben mintegy kilencven, magasan képzett szakembert fognak foglalkoztatni.

A kétezer négyzetméteres ultramodern gyártó- és kutatóközpontot egy jelenleg még üresen álló 6000 négyzetméteres telken építik fel. Ennek az alapkőletételi ünnepségére érkezett Pécsre a dán cég vezetése mellett a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

 

Miután az alapkövet elhelyezték, Szijjártó azonnal távozott a leendő biotechnológiai üzem helyén felállított rendezvénysátorból, annak hátsó kijáratán. Érkezésekor fogadta a miniszter urat Páva Zsolt és Hoppál Péter, és ők is kísérték ki, a kutyafuttában távozó külügyminisztert – a pécsi önkormányzat ajándékát már csak Szijjártó kéklámpás szolgálati autójába való beszálláskor volt módja átadni a polgármesternek – Szijjártó állítólag a repülőtérre sietett.

Szóval, ha most a villámlátogatásból messzemenő következtetéseket akarnánk levonni (nem akarunk), akkor a diplomácia nyelvét olvasva nem sülne ki túl sok jó a pécsiek számára. Még akkor sem, ha úgy közelítjük meg a kérdést, hogy még egy hosszú repülőút előtt is eljött Pécsre a miniszter úr, és ráadásul még egy szép beszédet is elmondott, papír nélkül, majdnem tízperceset.

 

 

A szép beszédbe azonban csúszott némi hiba is, erre utaltunk a téridőgörbítéssel. Jó oka volt persze erre a külügyminiszternek, sajnos. Ugyanis, mint ilyenkor szokás, szerette volna összefoglalni az eredményeket, mármint a jelentős gazdasági eredményeket és külföldi befektetéseket, amik az elmúlt években Pécsett történtek. Ebből lett az, hogy a Foss/Soft Flow ?közelmúltbeli? sikertörténete, és a BAT Pécsi Dohánygyár új egységének a fejlesztése is a Pécsre érkező működő tőke és a magyar vidéki külföldi invenció példájaként hangzott el. Ahogyan ebbe a sorba illesztették a Magnus Aircraft Zrt. leendő pécsi repülőgépgyárának, illetve az ITSH tavalyi fejlesztését. Szijjártó többször hangsúlyozta, hogy a pécsi sikertörténet jelzi, hogy a magyar vidéki nagyvárosokba is áramlik a külföldi tőke és új cégek érkeznek. És bár igaz, hogy az ITSH is új egységet adott át, a BAT is bővített egy új egységgel, és a Soft Flow is új gyárat épít, de ezek a cégek amúgy már több évtizede, vagy több éve jelen vannak Pécsett. Sőt, habár Páva Zsolt polgármester is néhány hónappal korábbi együttműködésről beszélt a Foss kapcsán, a dán cég már 2016-ban bejelentette a cégfelvásárlást. A Magnus Aircraft pedig gyakorlatilag Kecskemétről tette át a székhelyét Pécsre, amelynek a pécsiek örülhetnek, de ahogyan egy magyar vidéki város nyert, úgy egy másik veszített is.

 

 

Szijjártó Péter beszédében azt hangsúlyozta, hogy  egy modern kori ipari forradalom zajlik a szemünk előtt, ami egy világszerte ható gazdasági étrendeződéssel jár. Ebből szeretne győztesként kikerülni Magyarország. Éppen ezért örömteli, hogy ?a made in Hungary-t?  (készült Magyarországon) felválthatja az ?invented in Hungary? (fejlesztve Magyarországon) korszaka, amely célkitűzésnek hazánk új innovációs stratégiájában is kitüntetett szerepe lesz.

Páva Zsolt pedig azt emelte ki, hogy a Foss egy pécsi sikertörténet miatt érkezett a városba, a Soft Flow  biotechnológiai cég sikere miatt. És azért, mert itz van a városban a Pécsi Tudományegyetem, amelyre mint tudásbázisra építhetnek.

 

Nagyon akarásnak volt nyögés a vége – Szerettünk volna kérdést feltenni a távozóban lévő külügyminiszternek, de a biztonségi embereknél is nehezebb volt áthámozni magunkat Páva Zsolton és Hoppál Péteren, akik (és ez jó, amúgy) igyekeztek kihasználni azt a kis időt, ami a rendelkezésükre áll, ezért a kocsiajtóig kísérték Szijjártó Pétert, és szóval tartották (így nemigen lehetett kérdezni), az utolsó pillanatban lehetett volna egy extra rövid kérdés talán, és akkor vettük észre, hogy a tülekedésben a telefonunk önálló életre kelt. Fenti „videóban” mutatjuk. Elszúrtuk. Nem mintha túl sok esély lett volna arra, hogy a külügyminiszter beszél például arról, hogy a magyarokat miért azonosította a Fidesz tagjaival és híveivel a BBC-nek adott interjújában, avagy mit gondol a sajtó helyzetéről Magyarországon, és az ezzel kapcsolatos külföldi, az EU országaiból és a tengeren túlról érkező kritikákról

KategóriákMETÁL