A sikerember, Mészáros Lőrinc megszerezte a Club Aligát is, a Balaton legnagyobb üdülőkomplexumát. Ezzel gyakorlatilag kimondható, hogy Orbán Viktor gyerekkori pajtása a Balatonpart egy jelentős részét a magáénak tudhatja, vagy közvetve van érdekeltsége. Szerk. megjegyz.: Mészáros Lőrinc 2010 tavasza előtt nem volt sikerember.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Club Aliga többségének megszerzését Mészáros Lőrinc ingatlan-portfóliót kezelő cége, a tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. jelentette be, mi pedig az Indexen olvastuk. Mészáros, a sikerember így közvetve jutott hozzá a Club Aliga tulajdonrészének többségéhez. Ami egyébiránt mindezidáig izraeli tulajdonban volt.

Mészárosék előtt hevernek az asztalon a most felvásárolt cég tulajdonában álló korábbi fejlesztési koncepciók is, ezeket a cégcsoport megvizsgálja, s ha kell, újat dolgoz ki. A vevő amúgy konkrétan az Appeninn egyszemélyes leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. Az eladó pedig az izraeli SRI-csoport holland bejegyzésű érdekeltségei lehettek. Amit pedig eladtak, az a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrésze, illetve ezen társaság irányában fennálló követelések. A tranzakciót év végéig bonyolítják le legkésőbb a teljes elszámolással a felek.

A PRO-MOT tulajdonolja a Club Aliga 37 hektáros területét, az üdülőkomplexum 167 férőhelyes kikötőjét, és a Magyar Állam tulajdonában lévő, további 10 hektáros ingatlan vagyonkezelési jogait is.

Mészáros Lőrinc ezzel megszerzi a Balaton legnagyobb, évtizedek óta hasznosításra váró, balatonvilágosi, közvetlen vízparti üdülőkomplexumát, a 167 férőhelyes kikötőjével együtt. Érdekesnek és jelzésértékűnek is véljük, hogy a hírt a 2018-as Kék szalag rajtja előtt jelentették be. A volt pártüdülőt amúgy 2007-ben privatizálták, akkor került az izraeli érdekeltség tulajdonába.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

Az igazgatóság meghatározó tagja Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc féle tőzsdei birodalom – élén az egykori pécsi Konzum Nyrt.-vel – legfontosabb vezetője, ahogyan az Index által az Appeninn korábbi ?megmondóemberének” titulélt ifj. Ádámosi György is.

Ezzel a már csak volt felcsúti polgármester Mészáros ingatlanérdekeltségei egyre több balatoni érdekeltséggel és üzemeltetési szerződéssel rendelkeznek. Az Index is emlékeztet arra, hogy megvalósulni látszik Jászai Gellért régi nagy balatoni fejlesztési álma- Ő annak idején, mondhatni első, meg nem valósult kísérlettel még az SCD-csoporttal tervezgetett hasonlót befektetéseket.

Végül az Index azt jegyzi meg érdekességként, hogy az egykori SCD-birodalom egyik legértékesebb ingatlanja, a budapesti Riadó utcában található Akadémia Park komplexum később az OTP-csoport tulajdonába került, annak az OTP-nek a tulajdonába, amely éppen a héten jelentette be, hogy másik alapkezelőjét, az OTP Alapkezelőt a Riadó utcába költöztette.

 

Jászai Gellérttel kapcsolatban végül azt már mi tesszük hozzá, hogy volt az a nagyvállalkozó, aki akkor az SCD csoport fejeként, de igazából személyes projektcégével érkezett Pécsre, és lett kb. egy évre a Zsolnay Zrt. menedzsment jogokkal felruházott kisebbségi tulajdonosa. Jászai végül úgy adta vissza Páváéknak a Zsolnayt, hogy a vételárból csak az ötmilliós foglalót/előleget/pályázati díjat fizette ki. Ok, közben működött a cég, de arról nem tudunk, és annak idején sem tudtuk kideríteni, hogy bárki is érdemben vizsgálta volna, hogy Jászai Gellért az alatt az egy év alatt vett-e, s ha igen, mennyi tulajdonosi kedvezményt vett igénybe az esetleges magánprojektjeihez, illetve egyéb építőipari érdekeltségeinél, ha esetleg voltak megrendelései a Zsolnay felé. Az a tény, hogy annak idején ezekre a kérdésekre nem kaptunk egyenes választ, illetve hogy Jászai akkor beszélt arról is, hogy a saját egyéb más cégei, például az SCD is esetleg majd megrendelője lesz a Zsolnaynak, arra enged következtetni, hogy lehettek ilyenek.

KategóriákMETÁL