Pontosan tudják a pécsiek, hogy a 2014-2015-ös Volvo-buszbeszerzés (azaz a Volovo-gate)az elmúlt évtizedek legsúlyosabb korrupciós ügye volt, amivel kapcsolatban nem hallgathat Hoppál Péter jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt baranyai országgyűlési képviselő, az LMP parlamenti frakciójának vezetője.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Páva Zsolt fémjelezte korábbi, fideszes pécsi városvezetés elhibázott döntése volt Keresztes szerint a buszbeszerzés abból a szempontból (is), hogy nem szabadott volna egyszerre, egy nagy csomagban buszokat venniük, hanem több év alatt, lépésenként vásárolniuk.

Felháborító szerinte, hogy évekkel korábban, még városházi képviselőként tett a jobbikos Gyimesi Gáborral karöltve feljelentést, és még mindig nem látunk tisztán ebben az ügyben. Pozitívum viszont, hogy most már bírósági szakban van az ügy. Habár, mint megírtuk, ősszel folytatódhat csak az eljárás, és akkor tartják majd meg az első, rendes, klasszikus tárgyalási napot.

Keresztes szerint még mindig nem látjuk hivatalosan azt, hogy politikusok érintettek-e a botrányban, habár a sajtóban megjelent már, hogy a bíróság bekérette az érintett időszakban a Magyarország és Hollandia közti utaslistákat, amelyekből kiderült, hogy akkori baranyai országgyűlési képviselők is repültek Amszterdamba, sőt, van, aki továbbra is országgyűlési képviselője a Fidesznek.

Keresztes szerint nyilván a bíróság feladata lesz eldönteni, hogy ezeknek az utazásoknak volt-e közük a buszbeszerzéshez, és kiderül, hogy tényleg lesznek-e politikusi érintettek, amit feltételezni lehetett. Ugyanakkor ami biztos, az az, hogy a korrupciógyanús buszbeszerzés fideszes kormány alatt, fideszes pécsi városvezetés alatt és két pécsi fideszes országgyűlési képviselő regnálása alatt történt, ezért a pécsi Fidesznek véleményt kell nyilvánítania, és Hoppál Péter akkori egyik és jelenlegi pécsi országgyűlési képviselőnek is meg kell szólalnia. Keresztes szerint Hoppálnak el kell mondania, hogy mit tud erről az ügyről, és ha nem tud róla semmit, akkor miért nem tud róla semmit.

„Ebben a súlyos ügyben nem hallgathat Hoppál Péter” – jelentette ki Keresztes László Lóránt.

A korrupciós ügy miatt jelentős hitele keletkezett a városnak, ez nincs kezelve, sőt az adósság azóta csak nőtt, ami a helyi és az országos fideszes vezetés bűne is. Ráadásul a buszok beszerzése 6 éve történt, akkor 7-8 éves buszokat vettek, azaz mostanra már ismét új buszokat kellene vásárolnia. Ideje Pécsett lecserélni a buszokat, de a város anyagi helyzete miatt most ismét kényszerhelyzetben van a város.

Több milliárd forintos segítséget szeretett volna Pécsnek Keresztes, ilyen előterjesztése is volt a parlamentben a központi költségvetéshez, de Hoppál Péter és a többi baranyai fideszes országgyűlési képviselő nem támogatta a javaslatát, egészen megdöbbentő módon. Hoppál Péter kétszer sem támogatta ezt a javaslatát, tavaly nemmel szavazott, idén pedig tartózkodott. Mindeközben pedig az állam gyakorlatilag kivonult az önálló közlekedési cégeket fenntartó vidéki városok közlekedésének a finanszírozásából.

KategóriákMETÁL