Vagyis egyáltalán nem is biztos az, hogy végül a Tüskésréten lesz a már régóta tervezett, álomként pedig még régebb óta dédelgetett pécsi élményfürdő, amit a legutolsó hivatalos álláspont szerint kb. 2020-ra, kb. 20 milliárdból, kb. az Expo Center és a ?Rátgéber? Nemzeti Kosárlabda Akadémia mellé építenének meg, Orbán Viktor nagy magyar fejlesztési projektje, a Modern Városok Program keretéből.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs az is kiderült a Szabad Pécs villáminterjújából, amit a pécsi polgármestert ?elcsípve? tudtunk készíteni, hogy a korábbi helyszín, az Expo Center melletti terület lekerült volna a napirendről.

Érdeklődésünkre Páva Zsolt ugyanis szerdán azt mondta, hogy nem eldöntött még egyik sem, az sem, hogy az Expótól elvinnék, és az sem, hogy ha így lenne mégis, akkor biztosan a Tüskésrét lenne az új, immáron akkor végleges helyszín. Arra a kérdésünkre, hogy ezesetben elképzelhető-e az, hogy végül egy harmadik pécsi területen épül meg az akvapark, a polgármester igennel felelt.

Amiatt kérdeztük meg Páva Zsoltot a tervezett pécsi élményfürdőről, mert a minap Kővári János sajtótájékoztatón, amelynek egyébként a Tüskésrét volt a helyszíne, elmondta, hogy a javaslatára megvizsgálják ezt a lehetőséget is. Ők ugyanis az ÖPE-ben egyértelműen rossz ötletnek tartják az Expo Center melletti területet, azaz a Füzes-dülőt, mivel a közelben működik a szennyvíz-átemelő, jelenleg még magánkézben van, nem úgy, mint a Tüskésrét, és melegvíz sincs helyben.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy az eredeti tervek szerint is egy szezonális akvaparkot terveztek Páva Zsolték, ami tehát nem lenne nyitva egész évben, de lenne a területen tanuszoda is. E sorok szerzője még korábban beszélt olyan szakemberrel, aki az elmúlt két évtizedben több magyarországi városban épített és működtetett is akvaparkokat, fürdőket, és egyértelműen azt mondta, hogy közös jellemzőjük ezeknek, hogy a fenntartásuk csak akkor lehet igazából nyereséges, ha egész éven át tartó egységek, van a közelben legalább termálvíz, és egy szálloda is kapcsolódik a fürdőhöz. Bármelyik, ha hiányzik, akkor szerinte azzal kell számolni, hogy a fürdő veszteséges lesz hosszú távon.

A helyzet amúgy azért faramuci, mert Pécsett már hosszú évek óta beszélnek arról, hogy a városnak kellene egy nagy fürdő, mert különben a nyári időszakban az idegenforgalom szinte meghal. És, mondjuk ez a tétel tényleg igaz is. A turisták zöme, akiket látni napközben Pécsett olyan szervezett csoportok tagjai, akik a Dunán, folyami hajón érkeznek, és busszal hozzák fel őket Mohácsról, s csupán néhány órát töltenek a városban.

A szép új nagy pécsi fürdő megépítése mellett tehát szólnak érvek is, csak az nem mindegy, hogy ha már megépítik, akkor hová és milyen módon teszik, hiszen egyrészt elkölteni valamire kb. 20 milliárdot (a Zsolnay-negyed volt kb, 12,5 milliárd, a Kodály Központtal együtt került a két EKF-nagyprojekt 20 milliárdba körülbelül) csakis nagy felelősséggel lehet, másrészt meg azt is meg lehetne (kell/kellett volna) vizsgálni, hogy 20 milliárd forintból vajon milyen vagy milyen több fejlesztést lehetett volna Pécsett végigvinni, ami szintén a város hosszabb távú élhetőségét és bevételeit növeli, viszont nem kell attól tartani, hogy újabb terhet ró az önkormányzatra évről évre az esetlegesen veszteséges üzemeltetés.

Az a bizonytalankodás azonban, ami a projekt körül van, hát finoman szólva is fura, nagyon lassan örölnek azok a malmok ugyanis. Persze, ha jó lesz a vége, ez senkit sem fog érdekelni. Ha viszont kiderül, hogy ezek baljós jelek voltak már, s a végén mégiscsak befuccsol a projekt, és kiderül, hogy mindeközben, mondjuk Mészáros Lőrinc kinézte magának, mondjuk a harkányi gyógyfürdőt, és a háttérben már meg is alkudott róla, akkor 1) nem leszünk meglepve 2) a pécsiek joggal vehetik majd zokon a kipöckölést. Ezen még az sem segítene, ha cserébe, mondjuk Harkányban hamarosan bemutatnák a szupernemzeti 2Rule márka legújabb fürdőruha kollekcióját, vizespolós bajnoksággal egybekötve.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL