Napra pontosan háromszázharmincegy éve, 1687. augusztus 12-én zajlott a Harsány-hegyi csata. Az emléknapon vasárnap a Nagyharsányi Szoborparknál lévő emlékműnél avattak egy új szobrot, egyben új emlékművet, a Német Szövetségi Köztársaság felajánlásának köszönhetően.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Találkozások? – ez a legújabb szobor és emlékmű címe, amit vasárnap, a Nagyharsányi Szoborpark bejáratánál lévő, a Harsány-hegyi csata emlékművénél állítottak fel. Az új szobor, Carolin Schwarzhuber alkotása a Németországi Szövetségi Köztársaság hozzájárulása a nagyharsányi emlékparkhoz, ami az 1687. augusztus 12-én lezajlott Harsány-hegyi csatát idézi meg.

Beregszászi József nagyharsányi és Takáts Gyula villányi polgármester meghívására vasárnap Volkmar Wenzel, Németország magyarországi nagykövete, illetve Wolf Illner katonai attasé avatta fel az emlékművet.

Volkmar Wenzel a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, hogy a tavalyi ünnepségen vett részt Illner attasé, ő vette észre, hogy Németországnak még nincs emlékműve itt, és kezdeményezte egy szobor elkészíttetését, ma pedig fel is avathatták az elkészült művet. A nagykövettől megtudtuk azt is, hogy a német történelemoktatásban a Harsány-hegyi csatát nem tanítják, de Pécs megszállása már szerepel a tananyagban, de azokban a tartományokban, amelyek fiai a német egység előtti csatában érintettek voltak, a badeniek, a frankok, a bajorok, ott már erről a csatáról is tanulnak. Ingolstadtban pedig ki van állítva, meg lehet tekintetni azt a sátrat, amelyben a csata alkalmával a bajor őrgróf megszállt.

Megkérdeztük, hogy ha felmerülne itt komolyan, hogy turistacsalogató látványosságot, attrakciót szerveznének a csatából, kosztümös játékokkal, azt Németország bármi módon támogathatná-e. Volkmar Wenzel úgy felelt, hogy a háború, a háborús tematika  Németországban rendkívül népszerűtlen, így ez nem jöhet szóba, egy-egy adott történelmi eseményre általában az érintett városok szoktak saját maguk által szervezett ünnepségeken megemlékezni.

Ugyanezt megkérdeztük a villányi és a nagyharsányi polgármestertől is. Utóbbi, Beregszászi József azt mondta, hogy szokásosan van minden évben kosztümös megemlékezés, sokszor lovakkal, katonai uniformisba öltözött emberekkel is eljátszanak csatajeleneteket, így nem elképzelhetetlen, hogy tovább lépnek. Idén egy kisebb műsor volt az avatás miatt, hastáncos bemutatót tartottak (lásd videónkat).

A villányi városvezető, Takáts Gyula pedig úgy vélte, hogy a közeljövőben ez is egy lehetséges út lesz előttük, mindenesetre szerinte csak akkor lehet, de akkor nagyon is lehet majd a látványosságra építeni, amikor már minden feltétel adott ahhoz, hogy a turisták örömmel és ne csalódva távozzanak. Ha ez komolyan felmerül, akkor ki kell majd találni és a feltételeket megteremteni. A magyar történelemoktatásban a Harsány-hegyi csata nem szerepel, ugyanakkor a környező települések iskoláiban minden évben külön program az emlékhely meglátogatása, és játékos, tematikus vetélkedőt is szerveznek évről évre a diákoknak.

 

 

Mi is történt 331 éve?

1687-ben a csatában a Lotaringiai Károly vezette császári sereg 50 ezer katonája csapott össze a mintegy 60 ezer főt számláló oszmán sereggel. A török támadást visszaverték, Lajos badeni őrgróf és Miksa bajor fejedelem győzedelmes ellentámadásra vezette a seregeket. A császári oldalon a krónikák szerint csupán 600 katona esett el, míg a török sereg mintegy 10 ezer fős veszteséget szenvedett. A Harsány-hegyi csata a Magyarországot a török megszállás alól felszabadító döntőjelentőségű csaták egyike.

A művészet jeleket küld

Carolin Schwarzhuber bajor művész ?Találkozások? címet viselő plasztikájával a csatára kívánt emlékezni. A művbész koncepciója szerint az egymáshoz közeledő sztélék a Harsány-hegyen egymással összecsapó, két ellenséges frontot jelképezik. A projektet a budapesti Német Nagykövetség és az Airbus cég támogatta.

Carolin Schwarzhuber 1989-ben, Straubingban született, jelenleg Regensburgban él. A Regensburgi Egyetemen tanult. Művészete súlypontja a plasztikák és szobrok területén összpontosul, főként agyaggal, gipsszel, viasszal és betonnal dolgozik. Alkotásait már számos kiállításon lehetett megtekinteni, többek között Regensburgban, Érden, Budapesten és Münchenben.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL