PÉCS ? Évszázadokat átöleli a pécsi katolikus Szent Mór Iskolaközpont története és fejlesztése, amit most ők fejeznek be, zárnak le, s kezdenek majd ezzel egy új időszakot is egyben, fogalmazott Udvardy György pécsi megyéspüspök pénteken Pécsett. Az 1740-es években szemináriumnak építtetett épületet 1,2 milliárd forintos uniós pályázati támogatásból felújítják ugyanis, ennek tartották most a projektindító és -ismertető rendezvényét. Terv azonban még továbbá, hogy ezen felül másutt is fejlesztenek majd, például egy új óvodát is építenek, kormányzati és hazai forrásból.

A cikk a hirdetés után folytatódik? Legyen valaki, aki elkezdje, hogy legyen valaki, aki befejezze – hangsúlyozta az intézményt fenntartó Pécsi Egyházmegye főpásztora a pénteki ünnepélyes projektindító és -ismertető eseményen. A Szent Mór Iskolaközpont infrastrukturális fejlesztése részeként megújulnak épületrészek, valamint megépítetenek egy vadonatúj tornacsarnokot, amely már igencsak régi terv és egyben álom volt az iskolában. de minden egyes jelenelg is használt meglévő részt is felújítanak. Villamos rendszer, gépészet, mosdók, tantermek. Majdnem 1400 négyzetméternyi új rész lesz, de összesen közel hatezer négyzetméternyi területet érint a fejlesztés.

A főpásztor arra is utalt a fentiekkel, hogy az iskolaközpont fejlesztésénél ők most befejeznek valamit, amit mások, elődeik elkezdtek. Ugyanakkor vannak másutt olyan terveik, amelyek szintén oktatási intézmények fejlesztéséről, vagy akár újak építéséről szólnak. Mert aki iskolákat épít, az a jövőt építi. Hogy milyen lesz a jövő nem tudja, de abban biztos, hogy abban a Gondviselő Istennek központi szerepe lesz. Udvardy György elmondta, hogy a Pécsi Székesegyházzal és a Rózsakerttel kapcsolatban is vannak még jöbvőbeni terveik, amiket azonban egyelőre nem árult el, egy későbbi időpontban ezekről részletesen beszámolnak majd.

A leendő új tornacsarnok épületének tetejét is kihasználnák, új udvari modern közösségi teret alakítanak ki rajta

Szégyellték, milyen épületeket adnak át az egyházaknak

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az eseményen mondott beszédében kisebb utat tett meg visszafelé a múltban mint a főpásztor, a rendszerváltáskori egyházi kárpótlásra utalt vissza. Úgy fogalmazott, hogy jeges döbbenet lett úrrá rajtuk, a város rendszerváltás utáni vezetőin, amikor kiderült, hogy mely és milyen állapotú ingatlanokat adtak vissza a különféle egyházi felekezeteknek, emlékezett vissza Páva Zsolt azokra az időkre. 

Szinte kivétel nélkül ugyanis mindegyik ingatlan olyan módon volt lelakva, hogy azt ők szégyellték és egyben féltek attól is, hogy ezt majd szóvá teszik nekik, akik egyáltalán nem voltak felelősek ezek állapotáért. Amikor tornatermet épít valaki, akkkor nem csak a fizikai teret adják át, hanem egy olyan lehetőséget is, amellyel a jövő generációi a testi képzésüknek  Szóval lesz egy új tornaterem a városban – mondta ?, de több más helyen is épül majd. Erre azonbn most nem akart kitérni, de elismerte, hogy Pécsett van e téren bepótolni való.

Óriási ingatlanvagyont kell kezelniük, több mint ezerhétszáz ingatlantr, mondta Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági vezetője. Ezek egy része mára funkcióját veszítette, emiatt leromlott az állaguk. Mindez olyan helyzet elé állítja őket, hogy a múltra is vigyázniuk, azt megőrizniük kellene, ugyanakkor abba érdemes befektetni, azokat fejleszteni, amely a jövőt jelenti vagy jelentheti. Azt mondta, szeretnék a fejlesztést 2018 szeptermberére befejezni. A tornatermet kezdik majd el építeni, az oktatás eközben folyamatosan folyik majd az épületben.

Még egy kis, régi tornaterem sem volt

A Pécsi Egyházmegye iskolaközpontja eredetileg is egyházi intézmény volt, de az elmúlt években történt változások miatt ma 12 közoktatási intézmény fenntartói lettek, összesen 3800 gyermek jár hozzájuk. A legnagyobb intézmény a Szent Mór, amely ma már az óvodától a gimnáziumig fogad gyerekeket. Hatszázkilencven neveltjük van, plusz ötszáz fő jár a művészeti képzésükre. Az eredetileg szemináriumi épületnek emelt Szent Mórnak azonban mindeddig semmiféle tornaterme nem volt. Az udvaron korábban saját forrásból egy légbuborékos fűtött sátrat húztak fel, de az mégsem lehet hosszútávú megoldás. Az elmúlt években nem volt arra lehetőség, hogy kellő forrást szerezzenek a fejlesztésre. Az immáron hat éve a Pécsi Egyházmegyét vezet Udvardy Györggyel már 2011-2012-ben beszéltek erről, de mint valami nyilvánvaló lehetetlenségről, hiszen olyan forrásigénye volt, amit saját erőből nem lehetett előteremteni. A mostani építési-fejlesztési program legnagyobb és legfontosabb eleme éppen ezért az udvarra építendő tornacsarnok, amelynek teteje hasznos közösségi térként fogja szolgálni az intézményt, gyakorlatilag egy új, emelt szintű udvar lesz az udvarra tervezett csarnok tetején.

Kétharmad megy építésre

A Szent Mór Iskolaközpont infrastrukturális fejlesztését segítő győztes európai uniós pályázat (EFOP) 1,247 milliárd forintot juttat a fenntartó Pécsi Egyházmegyének a felújításra és építésre. Az összeg 67,1 százaléka jut konkrét építési munkálatokra, 15 százalék pedig eszközbeszerzésra, ebben benne van a művészeti képzés eszközeinke fejlesztése is.

Új óvodát is terveznek

Dohóczki Péter azt mondta, hgy az uniós pályázaton túl állami és saját forrásból is kívánnak még fejleszteni, a győztes EU-s pályázatot ekként kiegészíteni majd. Azt azonban nem szeretné elárulni, hogy ez milyen nagyságrendű összeg lesz, és mik is lesznek még benne, mert még közbeszerzéseket kell kiírni. Annyit azionban később elárult, hogy egy teljesen új óvodaépület megépítése is szerepel a tervek között,. amellyel fejeződne be tulajdonképpen a Szent Mór teljes felújítása és átépítése.

Az Apostol szobrokat elszállítják napokon belül

Talán sokan nem tudják, de hatalmas és gyönyörű apostolszobrok állnak a Szent Mór iskolaközpont udvarán. Ezeket napokon belül, még az építkezés megkezdése előtt elszállítják majd a Pécsi Székesegyháztó nyugati irányban lévő Gosztonyi térre, az ottani kőtárba. A szállítás egészen biztosan nem lesz egy egyszerű művelet, de remélhetően épségben megérkeznek majd, ami azért is jó lesz, mert ott majd fel is újítják és kiállítják őket. A tizenkét apostol szobor átszállítása több mit három hetet vesz igénybe, ugyanis a szobrokat csak egy speciálisan a szobrokhoz méretezett kalodában lehet biztonságosan eljuttatni az egyik helyről a másikra.

 

A pécsi Káptlalan utcában álló iskolaépület jelenleg így néz ki

Vannak terveik 2020-ig

A Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta, hogy számos tervük van még 2020-ig, illetve a hivatalosan 2020-ban záruló uniós pénzügyi ciklus végéig, s most – ezt kétszer is megemlítette – viszonylag könnyű jónéhány fontos és kiemelt jelentőségű épületük fejlesztéséhez külső forrásokat szerezniük.

Például negyven közoktatási és szociális épületet is szeretnének még egyebek ez idő alatt felújítani.

8,75 milliárdot kaptak a kormánytól 2016-ban 

Az előző időszakban, 2012-2015. között 4,4 milliárd forintos külső forrást szereztek, ezek már elnyert pályázati pénzek, sőt lezárt fejlesztések, már már túl vannak rajtuk. Mindezeket mintegy plusz 2 milliárdos saját forrással egészítették ki, azaz mintegy 6,5 milliárdot költöttek el. A tavalyi évben nyertessé lett uniós pályázataik közül a Szent Mórra érkező 1,2 milliárdon túl mintegy egymilliárdot költhetnek majd el a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda fejlesztésére. Tavaly azonban az is kiderült, hogy 2016-ban mintegy 8,75 milliárd forintot (!!) nyert a Pécsi Egyházmegye a magyar kormánytól különféle és jórészt fejlesztési pályázatokon.

És még várnak, remélnek

Mindezeken túl be van adva nekik, vagy már előkészítés alatt áll, és idén benyújtásra kerül mindösszesen mintegy 5,5 milliárd forintos forrás megszerzését célzó pályázatuk. A saját forrás, amit ezek mellé tudnak most rendelni, nagyságrendben kisebb, de szintén nem kevés pénz, mintegy 400 millió forint. A fenti biztosra vehető mintegy 11 milliárdos összegből 6,64 milliárd forint megy közoktatási intézmények fejlesztésére, Pécs és Komló mellett más településeken túl jut majd Paksnak, Tamásinak, Mohácsnak, Siklósnak is.

 

 

KategóriákMETÁL