Valóban szükség volt még egy, azaz egy második COVID-kórházra Pécsett, ami már működik is, erősítette meg értesülésünket a PTE. Az viszont nem igaz, hogy újabb helyek megnyitásán gondolkodnának.

A cikk a hirdetés után folytatódik




„A PTE Klinikai Központ a vonatkozó járványügyi szabályozások, rendelkezések és a betegbiztonság szem előtt tartása mellett valóban megkezdte az Akác utcai telephelyén is a koronavírusos betegek gyógyítását” – válaszolta megkeresésünkre a Pécsi Tudományegyetem és erősítette meg értesülésünket.

Vagyis igaz az, hogy már nem csak terv, hogy a volt Honvéd Kórházat megnyithatják koronavírus-kórházként, hanem már valóság is: azaz egyes koronavírusos, kórházi ellátásra szoruló betegeket a pécsi Kertvárosban lévő volt Honvéd Kórházban kezelnek.

Mint ismert, a tavasszal a volt Megyei Kórházban alakították ki a Koronavírus Ellátó Központot (KEK), nemrég pedig arról számoltunk be, hogy a KEK sürgősségi osztályát is a volt Megyei Kórházba költöztették a volt 400 ágyas klinikáról. Azaz a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztálya már nem fogad olyan betegeket, akiknél gyanítható, hogy koronavírus-fertőzöttek.

Azt is megírtuk, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett fertőzött-szám miatt egyre jobban teltek be a koronás betegeket kezelő egységek, így pécsi KEK is telítődött vagy telítődhet. És, hogy emiatt van szükség az újabb COVID-kórházra.

Ugyanakkor azt is hallottuk, hogy a helyzet olyan súlyos lehet, illetve arra készülhetnek, hogy még a volt Honvéd Kórház megnyitása sem lesz elegendő, és esetleg harmadik, akár negyedik egységet is megnyithatnak még később, avagy legalábbis számolnak ezzel a forgatókönyvvel is. Sőt, nem csak erről értesültünk nem hivatalosan, hanem konkrétumokról is hallottunk.

Forrásaink azt mondták, hogy a volt Bőrklinika és a volt Édesanyák útjai Szemészeti Klinika van kiszemelve arra, hogy esetlegesen azokat nyissák meg. Mások szerint viszont csupán korábban. akkor kerültek ezek az egységek szóba, amikor a második megnyitandó COVID-os egységről gondolkoztak, de végül a volt Honvéd Kórház mellett döntöttek.

Sőt, egy forrásunk azt is mondta, hogy a volt Tüdőszanatórium és a belvárosi, Dischka utcai volt Szülészeti Klinika is szóba került a tevezés-gondolkodás során. Ami, ismerve ezen helyek állapotát (vagy vélelmezett állapotát, hiszen hosszú évek óta zárva tartó egységekről beszélünk, ráadásul ezen ingatlanok tulajdonviszonyai vegyesek) egyrészt, elsőre nagyon meglepő volt, másrészt, másodszor kissé rémisztő is.

A PTE ugyanakkor ezekre a felvetésekre is válaszolt, s azt írták, hogy az általunk felsorolt egyéb helyszínekről nincs, és nem is volt szó COVID-kezelések kapcsán.

KategóriákMETÁL