Szász Attila Örök tél című filmje az egyik a négy magyar alkotásból, amelyet az augusztus 23. és szeptember 3. között zajló, rangos Montreal-i Filmfesztiválon mutatnak be – olvastuk az Indexen. A film a szovjetek által kényszermunkára hurcolt nőkről szól, akiket 1944 decemberében marhavagonokban szállítottak az egyik Ukrajna területén található lágerbe. A forgatókönyv Havasi Bertalan édesapjának, a pécsi író, újságíró Havasi Jánosnak a Lánykák, az idő eljárt című, megtörtént eseményeket feldolgozó novelláján alapul.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan (40) az egyik legközvetlenebb munkatársa évek óta Orbán Viktor miniszterelnöknek, sok esetben a hivatásos testőröket megszégyenítő profizmussal tartja távol a kormányfőt kérdezni próbáló újságírókat Orbán Viktor közeléből. Ezek azonban sokkal ismertebb tények róla, még Pécsett is, mint az, hogy Pécsett nőtt fel, jogi egyetemet is a PTE-n végzett.

 Havasi Bertalan, Orbán Viktor és Hargitai János társaságában 2017-ben, Mohácson, Csányi Sándor vágóhídjának avatóünnepsége után

Édesapja, a szintén jogvégzett Havasi János (66) viszont annál ismertebb pécsi személy, író, újságíró.Az ő novellájából készült Köbli Norbert forgatókönyve (Szásszal együtt alkották már A berni követet és a Félvilágot is)  az Örök tél című film.

Havasi János pécsi jogász, író, újságíró

A főszereplő Irén, akit egy dél-dunántúli sváb faluból egy ukrajnai szovjet munkatáborba hurcolnak marhavagonon. A nőt Gera Marina alakítja, aki történet szerint a munkatáborban megismerkedik egy tapasztalt fogollyal, akit Csányi Sándor formál meg. A férfi megtanítja a nőnek, hogyan lehet kibírni az életet a kényszermunka-táborban.

Montrealban versenyzik még Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje, az örök télhez hasonlóan az is a World Competition kategóriában.

Pápai Pici egy rövidfilmmel képviselteti az országot, a címe Varjúháj, és a rövidfilmes szekció fődíjáért száll versenybe. 

A negyedik mozi pedig Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) a montreali fesztivál elsőfilmes versenyprogramjába kapott meghívást.

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákJAZZ