Nem hozta a remélt 40 ezres látogatószámot a tavalyi pécsi Munkácsy-kiállítás, de az árát behozhatta.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tavalyi pécsi Munkácsy-kiállítást 26.769 fő látta, a látogatók 54 százaléka a Dél-Dunántúlról érkezett – tudta meg a Pécsma a kiállítást szervező ZSÖK NKft.-től. A jelenős állami támogatással működő pécsi önkormányzati kulturális holding adatai szerint a Munkácsy-kiállítást felkeresők egyharmada volt pécsi (33%), 22 százaléka Pest megyéből érkezve váltott jegyet, de a régión kívül más megyékből is viszonylag sokan jártak a Zsolnay-negyed m21 galérijában:  Fejérből, Bács-Kiskunból és Győr-Moson-Sopronból is.

Az egyik nyári napon, amikor ott jártunk a kiállításon, 31,7 fok volt a Munkácsy-tárlaton – ráadásul nem csak egyetlen napon voltak a festmények ilyen körülmények közt – A háttérben lévő képen maga a festő látható – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A pécsi önkormányzati lap emlékeztetet arra, hogy tavaly májusi kiállítás-megnyitón a ZSÖK azóta leváltott igazgatója, Vincze Balázs 40 ezer látogatót vizionált. Magyarán a várakozásokhoz képest valami miatt jelentősen alulteljesített a tárlat – avagy a várakozás nem volt reális. Arra is emlékeztetnek, hogy a várakozásokhoz képest realizált mintegy 27 ezres (a 40 ezer 65%-a) látogatószám végül úgy jött össze, hogy szeptembertől már külön diákkedvezményekkel csalogattak a tárlatra, és hoztak két új festményt is, valamint a tervezetthez képest végül még két héttel tovább is tartott nyitva a tárlat.

Amint azt azonban annak idején a Szabad Pécs megírta, amiatt a végén már nem kellett elviekben aggódniuk a szervezőknek, hogy a költségeket behozza-e a tárlat, mert a nullszaldót már korábban elérték.

Emlékezhetnek, a Szabad Pécs cikksorozatban számolt be arról, hogy a kiállításon tartósan magas hőmérséklet urakodott a nyár folyamán, ami nem csak a látogatóknak volt kellemetlen, de az értékes festményekre sem volt jó hatással.

KategóriákJAZZ