A cikk a hirdetés után folytatódikVan-e értelme ellenszélben (város)politizálni még április 8-a után is? Valóban a visszavonuláson  gondolkodik, belefáradva a csatározásba a helyi és országos fideszes többséggel? Esetleg pont, hogy ő lesz a ?dunántúli Márki-Zay?? Kérdések, amiket feltettünk Siófok polgármesterének, aki  interjút adott a Szabad Pécsnek. Látni fogják, hogy nem csak, hogy volt mit kérdezni az ország egyik ismert független polgármestertől, de volt is mondanivalója a Balaton fővárosa vezetőjének.

Lemond, sőt már le is mondott, vagy legalábbis nem indul 2019-ben – ízelítő a ?jólértesült? siófokiak által terjesztett pletykaáradatból. Ön 2014-ben meggyőző fölénnyel ütötte ki a nyergéből a 20 éven át regnáló fideszes elődjét.  Belefáradt a munkába, a folytonos csatározásokba mára? Tényleg nem indul jövőre?

Nem egyszerű négy esztendő van mögöttem, ez tény. Voltak pillanatok, amikor közel álltam ahhoz, hogy elég. De mindig meggyőztem magam valamivel, hogy gyerünk, csak előre. Sokat jelentett számomra, amikor egy szimpátiatüntetés keretében a siófokiak megtöltötték a hivatalom előtti teret, ezzel biztosítva a további támogatásukról. Ma meg már azt mondom, egyben azt kérdezem magamtól: ha most a magamfajták is hátra lépnek, ha az utolsó kis szentjánosbogarak fénye is kihuny Magyarországon, akkor mi lesz, mi következik, ki jön? Kikben bízzanak például azok, akik a nagypolitika szereplőiből, a pártokból már kiábrándultak? Nekik kik maradnak? Szóval fáradt vagyok, sokat dolgoztam, de ez mellékes. Előre kell tekintenem, mert a ciklusból van még bő egy év és sok a teendő. Azt pedig külön imádom, amikor mások mondják meg helyettem, mit fogok csinálni. Az én életem az enyém, arról dönteni az én kompetenciám. Nem szokásom ?kikerülős politikusi? válaszokat adni, de butaság lenne a jövőt illető konkrét nyilatkozatot tennem. Ha azt mondom, indulok, előrébb hozom a Magyarországon immáron szokásos karaktergyilkolászást. Ha azt mondom, nem indulok, leírnak, komolytalanná válik a funkcióm. Ám ha azt mondom, hogy gondolkodom azon, miszerint bizonyos feltételek együttállásával talán fontolóra veszem az újrázást, akkor állok legközelebb az igazsághoz.

 

Melyek ezek a ?bizonyos feltételek??

Nem megengedhető luxus lenne Siófokon, vagy bárhol az országban 2019 őszén a még egyáltalán ellenzékinek nevezhető pártok makacssága miatt egy tisztességes, szakmai alkalmassága, helybeli elismertsége okán eséllyel induló független jelölttel szemben saját jelöltet elindítani. Ez most nem az az idő, mert a jelen állapotokat figyelembe véve, az ellenzéki pártok jelöltjeinek többsége labdába sem rúghat. Erre bizonyíték volt április 8-a. Tele az emberek hócipője ezzel az ellenzéki politikai elittel. Elbalgáskodták a maradék esélyeiket is áprilisban. Az egyéni ?pártutak? járásának egyenes következménye az adott település besorolódása lesz a jelenlegi rendszer kiszolgálására.

 

 

És elég lehet az ?ellenzéki bölcs belátás??

Nem. Legalább ilyen fontos, hogy a képviselő-jelöltek tekintetében is legyen komoly alternatíva. Helyben elismert emberek, húzónevek csatlakozzanak a polgármester-jelöltek mellé képviselő-jelöltekként, mert ellenszélben polgármesterkedni kínszenvedés. Én aztán tudom. Tehát ha van helyi ellenzéki, vagy akár a kormánypártokkal egyébként szimpatizálók, esetleg azokból kiábrándultak által egyaránt elfogadható független jelölt, vannak szakmai és emberi szempontok szerint kiválasztott képviselő-jelöltek melléje, akkor van miről gondolkodni, egyébként felesleges.

 

Meglehetősen rossz véleménnyel van az ellenzékről. A parlamenti választások előtt a Jobbikkal boronálták önt össze. Ehhez képest maradt független. De mi lehet jövőre?

Egy megélhetési politikusokkal, árulókkal megtűzdelt ellenzék, amelynek egyes tagjai csak felnőtt gyerekek játékának tekintik a politikai porondot, kudarcra van ítélve. Sajnos a meggyőződésem szerint többségben lévő tisztességes és valamiben tényleg hívő ellenzéki politikusokat is ezek az emberek húzzák, vagy próbálják magukkal húzni a posványba. Ott van a Jobbik példája. Sokak számára az utolsó reményt jelentette, és sajnos a pártvezetés maga is elhitte, hirdette legalábbis, hogy önálló győzelemre képes. Most meg ott tartunk, hogy Vona Gábor, az egyik legkarizmatikusabb ellenzéki vezető politikus teljesen a háttérbe vonult, a pártból kiszakadó Mi Hazánk emblematikus figurái meg egymásnak adják a kilincset a fideszes médiákban. Szomorú. Ez az ország ellenzékből is sokkal jobbat érdemelne. Vagy lesz új ellenzéki erőtér hiteles emberekkel, vagy végérvényesen elkönyvelhetjük az egypártrendszert.

 

Ha jövőre az indulás mellett dönt mire számíthat? (Értjük az üzenetet: a négy évve ezelőttivel ellentétben jövőre kizárólag képviselő-jelölti csapattal a háta mögött?) Vállalna még egy ciklust polgármesterként, de megint kisebbségben?

Sok jóra biztosan nem számíthatnék. 2014-ben is a helyi médiumok nehézlovassága igyekezett átgázolni rajtam válogatott mocsokságokkal. Azóta ez a csapat csak gyarapodott, sajnos nem ludok rá jobb szókapcsolatot: köpönyegforgató bértollnokokkal. Ez a rendszer nem tűri az ellentmondást és nem tűri a méltó ellenfeleket sem, és nem a lovagiasság íratlan szabályait betartva párbajozik. Szúr hátulról is, ha van rá lehetősége. Ehhez kellenek az újságírói szakmát szégyenítő, akár a korábban a másik politikai garnitúrát is kiszolgáló, köpönyegforgató-tollforgatók. Van belőlük épp elég, most jól megy nekik a szekér. És természetesen nem csinálnék végig még egy olyan ciklust, mint a mostani. 2014-ben a város úgy döntött, hogy elzavarja a korábbi polgármestert, de meghagyta az elődömnek és döntéseinek asszisztálók java részét. Ez bizony komoly problémák gyökere lett, most már egyértelmű.

Ha igaz a mondás, miszerint a fejétől bűzlik a hal, bizony ilyen helyzetben az egész halat ki kell dobni. Ha nem ez történik, talán nem lesz olyan orrfacsaró a bűz, de attól még a gyenge hányinger megmarad. Olyan testülettel lehet dolgozni, amelyben kivétel nélkül hiteles, emberi és szakmai elismeréssel övezett tagok ülnek. Még a testületi külsős bizottsági helyekre sem szabad olyanokat ültetni, akik azon kívül, hogy a havi tiszteletdíjukat felveszik, évekig csak elücsörögnek, és meg sem szólalnak az üléseken. 

Az ilyeneknek ez csupán egy kis plusz jövedelem a választások körüli szolgálataikért. Rá se bagóznak a városukra, vagy a kvalitásaik okán lövésük sincs a történésekről. Tehát nem pártkatonák, hanem lokálpatrióta szakemberek kellenek egy város vezetésébe. Az majdhogynem mindegy is, hogy úgy egyébként melyik politikai oldallal szimpatizálnak, vagy szimpatizálnak-e egyáltalán bármelyikkel.

 

Pártkatonák helyett lokálpatrióták? Nem utópia ez ma?

Pillanatnyilag annak tűnik, de a helyzet azért nem reménytelen. Vannak olyan településvezetők, kiábrándult pártpolitikusok, akik tisztességük okán képesek lehetnek egy platformra helyezkedve megalapozni egy ?új hullámot?. Tehetségesnek és országosan is népszerűnek látom például hódmezővásárhelyi kollégámat, Márki-Zay Pétert. Valaminek annál is inkább történni kéne, mert az már a Fidesznek is ciki, hogy ilyen gyenge ellenszélben kell húznia az evezőt. Nincs benne semmi kihívás?

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL