A cikk a hirdetés után folytatódikMerthogy augusztus 20-án Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke  bejelentette, hogy Szövetség Pécsért néven  új városi közéleti fórumot szerveznek. Kimondott cél, hogy a szövetséggel vagy fórummal egy tető alá hozzák a hozzájuk hasonlóan Pécsért aggódó polgárokat, és végre valós megoldásokat kényszerítsenek ki a döntéshozókból. A sajtóval pénteken délelőtt ültek le, egy ?tabuk nélkül? jelszóval meghirdetett beszélgetésre.

Pont most hirdette meg a Szövetség Pécsért nevű fórumát a 2002 óta létező ÖPE. Miközben előtte nem sokkal a függetlenként parlamentbe jutó, majd ott továbbra is függetlenként a Párbeszéd frakcióba beülő Mellár Tamás meghirdette a Mindenki Pécsért Egyesület megalakítását és az ahhoz kapcsolódó mozgalmat.

Vetette fel a Szabad Pécs Kővári Jánosnak, hozzátéve azt is, hogy nem kevés, közélet iránt érdeklődő pécsit láttunk, hallottunk ezzel kapcsolatban arról beszélni, hogy egyértelmű számukra, hogy az ÖPE-féle szövetség a Mellár féle mozgalom gyengítésére, a szavazók összezavarására alkalmas, mi több feltehetően ez is volt az egyik célja az életre hívásának.

Ez utóbbit egyértelműen tagadta Kővári János, azt mondta, hogy ők már eddig is, és korábban is összefogtak ügyek mentén mindenkivel, aki abban az ügyben osztotta az álláspontukat, vagy meg lehetett vele vitatni az ügyeket, mert Pécsért kívánt dologozni.

A Szövetség Pécsért nem egyesület, Mellárékéval szemben, és nem is egy konkrét politikai céllal, vagyis a jövő évi választásra alakult, hanem szélesebb spektrummal. Azt viszont megjegyezte, hogy nem Mellárék voltak előbb, hiszen az ÖPE 2002 óta létezik, ami egy egyesület. Megjegyezzük: Orbán Viktor, alakuljanak az országban polgári körök-felhívására jött létre annak idején az ÖPE, és azóta is megmaradt a keresztény-konzervatív irányultsága az egyesületnek.

Kővári megjegyezte azt is, hogy ő megkereste Mellár Tamást a választás után, hogy felajánlja a segítségét és az ÖPE együttműködését, de ahelyett, hogy ennek bármiféle folytatása lett volna, nem sokkal később Mellár Tamás bejelentette a Mindenki Pécsért megalakítását, amelynek – és itt nagyon is naprakész volt Kővári – bejegyzését még be sem jelentették a bíróságon. (A Szabad Pécs is így tudja, de még azt is, hogy ennek egyszerű technikai oka van, és szeptemberben legkésőbb ez is megtörténik.)

Mindenesetre azt ugyan tagadta Kővári János, hogy Mellárék ellenében szervezkednének, de azt már újságírói kérdésre elismerte, hogy a bázisépítés fontos része, illetve következménye lehet az ÖPE szempontjából az új szövetség megalakításának.

Ugyanakkor szerinte ez a megközelítés, de még talán a felvetés is félreviszi az eredeti céltól a szövetségről való beszédet és gondolatot, mivel az, állította továbbra is határozottan, egy városi összefogás megvalósítása, konkrét problémás ügyek felvetése, megoldási javaslatok kidolgozása, erősen belevonva a döntéselkőkészítési folyamatokba a város vállalkozóit, civiljeit, közéleti ügyekbe bevonható polgárait.

Azt is megkérdeztük, hogy miért most. A Mellár-féle mozgalmat féltők szerint ez is egy közvetett ?bizonyíték? arra, hogy a fontos és jó szándék mögött konkrét politikai érdekek is meghúzódhatnak.

A válasz a miértre az volt, hogy mert mostanra már elfogyott a türelmük, és nincs is több ideje Pécsnek. Sürgősen tenni kell, előre kell lépni mielőbb, mert különben a  város sinyli meg.

Amennyiben egy-egy ügyben sikerül sok ember véleményét begyűjteni, lehet a közös akaratot képviselni, és kiharcolni, hogy a városvezetés végre lépjen azokban az ügyekben. Az egyik legfontosabb és az egyik első ilyen a pécsi buszközlekedéssel kapcsolatos döntések kikényszerítése lehet, Kőváriék ugyanis elektromos buszokat szeretnének. Szerintük ugyanis azzal kellene spórolni, nem a díjemelésekkel és a járatritkításokkal.

 

Nem árulták el, ki lesz a polgármester-jelölt

Amúgy lesz nekik, és a Szabad Pécs nagyon megbízható forrásból származó értesülése az, hogy Kővári János. Ha ez az értesülés nem lett volna, akkor is azt mondjuk, tippre, hogy 100%, hogy lesz, és 100%, hogy Kővári, de ezt most tényleg biztos infó. Annyit ugyanis érdeklődésünkre elmondtak, hogy a döntés már megszületett az ÖPE-nél, házon belül, mármint arról, hogy lesz-e saját polgármester-jelöltjük, és ha igen, akkor ki. Ugyanakkor egyelőre ezt még nem kommunikálják, mert egy év van még a 2019. őszi választásokig.  

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL