A cikk a hirdetés után folytatódikElkezdte vidéki médiahálózatának a felépítését Ungár Péter, az LMP egyik vezető politikusa, amelyről mi egyelőre úgy gondoljuk, hogy nem lehet biztosan megmondani, merre fognak elindulni. Ungár online médiás vidéki terjeszkedéséről a HVG közölt összeállítást, amelyben a Szabad Pécset és a komlói 7300.hu-t is megkérdezték. Azt már mi, itt jegyezzük meg, hogy az immáron a fiatal LMP-s politikus, Schmidt Mária fia befolyása alá került Azonnali egyelőre nem bánik kesztyűskézzel a zöldpárttal, ami mindenképpen jó hír. Ettől függetlenül Ungár már jó párszor elmondta, hogy nem akar pártlapot, de a független újságírásban sem hisz.

A HVG újságírója, illetve a cikkben megszólaló más újságírók és médiaszakemberek nyilatkozatai szerint ahhoz, hogy Ungár Péter médiatulajdonosként sikert érjen el, szisztematikusan kell építkeznie, de nem lesz könnyű dolga. Ugyanis a Fidesz annyira megfojtotta a helyi nyilvánosságot, hogy alig van számottevő független hang. Ami pedig van, azt elkötelezett emberek csinálják – és nem feltétlenül eladásra.

Ungár Péter nem hisz a független újságírásban, miközben egy vidéki, független lap vezetője úgy véli, a bajok ott kezdődnek, ha közvetlen politikai célokat szolgál egy újság.

A HVG megkereste kérdéseivel Ungár Pétert, aki üzleti titkokra hivatkozva nem kívánt azokra a kérdésekre válaszolni, mennyi vidéki lap megvásárlása, adott esetben indítása van tervben. Arról, hogy az újságjait majd világos, egyértelmű világkép jellemzi majd, azt mondta, annak nem egy ars poeticából, hanem a megjelenő színvonalas írásokból kell látszódnia.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

A Fidesz által kiépített online és print vidéki laphálózattal kapcsolatban Ungár úgy nyilatkozott, hogy nagyon nehéz lesz, de a cél az, hogy annak az Azonnali Média Kft. által kiépített hálózat ellenpontja legyen.

Arra a kérdésre, hogy mi a különbség közte, mint  médiatulajdonos vagy például Simicska Lajos, netán Mészáros Lőrinc között, azt válaszolta,

Hogy az, hogy vele interjút csinál, és válaszol az újságíró kérdéseire.

A Szabad Pécsnél úgy gondoljuk, és ezt a HVG-nek is elmondtuk, hogy az önmagában nem ördögtől való, hogy egy politikához közel álló személy, akár politikus működtet újságot tulajdonosként. Ettől még lehetne igazán jó, szakmailag korrekt, hiteles és független a laphálózat. Akkor van baj, ha közvetlen politikai célokat szolgál egy újság. Hogy ez itt felmerülhet-e reálisan, arról egyelőre nincs információnk, legfeljebb félelmeink, de egyelőre nem tudjuk biztosan megítélni, hogy mit tesz majd Ungár Péter, hiszen a vidéki hálózata még kiépülőben van.

Azt is elmondtuk, hogy semmiképpen sem zárunk ki együttműködés lehetőségét senki olyannal, akiről még bebizonyosodhat, hogy egy lapról úgy gondolja, azt önálló szerkesztőségek csinálják, ahol az újságírók szakmai alapon vetnek fel és írnak meg témákat, fontosnak tartják a hatalom ellenőrzését.

 

A teljes anyagot ITT tudják elolvasni.

KategóriákMETÁL