Indul az önkormányzati választáson a Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület, egy olyan másik civil szervezettel karöltve, amelyet LMP-közeli pécsiek alapítottak, és ezt a választási frigyet Mellár mellett az LMP-frakcióban ülő országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt is támogatja, írtuk meg a hírt tegnap. Kíváncsiak voltunk, mit gondol erről Péterffy Attila. A pécsi polgármester válaszának azonban nem fognak örülni a fent megnevezett honatyák.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Talán sokakat meglepett az a tegnapi hír, amelyről a Szabad Pécs is beszámolt, miszerint a június 9-i önkormányzati választásra készül egy teljesen új formáció is, akik az ellenzéki oldalon tűnnek majd fel, ráadásul egy olyan tandemről van szó, amelyet két baranyai ellenzéki parlamenti képviselő támogat. A Mindenki Pécsért Egyesületet azért sokan ismerhetik, szervezett már (vagy segített szervezni) ellenzéki előválasztást Pécsen, Mellár Tamás országgyűlési képviselő alapította, de az alapítók közt Péterffy Attila is ott volt, habár annak idején igen hangos volt a különválásuk, Péterffy kilépése (mielőtt Mellárék meghozhatták volna a kizárásáról szóló döntést). A másik együttműködő fél azonban egy kb. másfél éve alapított, de sokat magáról eddig nem hallató civil szervezet, amelyet Talabér Ádám alapított Pécs Most Egyesület néven. Talabér LMP-s aktivistaként lehetett ismert Pécsen, s mint megtudtuk, ennek ellenére, s annak ellenére is, hogy Keresztes egyik közvetlen munkatársa, nem volt soha tagja az LMP-nek.

Hogy a Mindenki Pécsért és a Pécs Most közös listájának (Mindenki Pécsért néven) mennyi esélye lehet a júniusi választáson, arról megoszlanak a vélemények, ők maguk azonban érthető módon bizakodóbbak, mint amennyire őket kívülről látják. Az is kérdés, bejuthatnak-e a közgyűlésbe legalább egy listás képviselővel, de ők abban reménykednek, hogy legalább 3 fő helyet kaphat majd az ősszel felálló új közgyűlésben, és ezzel szerintük a civilek nyernek erős képviseletet, mert ebben az esetben saját frakciójuk is lehet.

Pécsen a jelenlegi városvezetés (Pécs Jövője), az orbánista tömb (Fidesz-KDNP-ÖPE) mellett a Mi Hazánk és a Kutyapárt is indít minden körzetben saját jelölteket. És erre számítani lehet a Tiszta Kezektől is, habár ők egyelőre nem jelentkeztek ilyen hírrel, habár a kampány hivatalosan csak szombaton indul, és május első hetében kell majd leadni a szükséges számú ajánlószelvényeket.

Sem a kutyák, sem a Mellár és Keresztes által támogatott ellenzéki együttműködés nem állít saját polgármesterjelöltet, utóbbiak nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel, az MKKP viszont mind Péterffy Attilával, mind a papíron független, képviselőjelöltek nélkül, önmagában indulü, kizárólag tehát polgármesteri címre hajtó Szentgyörgyváry Péter támogatását el tudja képzelni. Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy amennyiben a Tiszta Kezek elindul, ott a kiugrott/az ellenzék együttműködésből kitett képviselők által alakított háromfős városházi frakciót alkotó csapat Bognár Szilvia volt független majd volt DK-s alpolgármestert indítja a polgármesteri székért. Róluk azonban egyelőre leginkább azt lehet tudni, hogy különböző korrupciógyanús esetekről beszélnek, rendre Péterffyékkel kapcsolatban (Bognár Szilvia akkoriban sem foglalkozott sokat a Fidesz különböző országos botrányaival a Facebookon, amikor még papíron Péterffyék csapatának tagja volt), habár egyelőre ezek között nem volt olyan, ami egyértelmű bizonyítékot mutatott volna fel, olyan azonban már igen, amelyről kiderült, hogy nem volt, igaz, vagy nem úgy volt igaz, ahogyan állították, vagy legalábbis nem bizonyítható, nem azonosítható bűncselekményként, amit állítottak. Ilyen volt például az a tőlük induló hír is, amelyben egy fogyatékos fiú éheztetéséről és bántalmazásáról volt szó.

Szóval egyrészt óriási a tülekedés az ellenzéki oldalon, avagy azok között, akik magukat ellenzékinek mondják, ami hagyományosan azt szokta eredményezni, hogy az igen fegyelmezett fideszes és mi hazánkos tábor nagyjából hozza azokat a számokat, amelyeket amúgy is hozhat, ugyanakkor a Fidesz legyőzésére legesélyesebb ellenzéki erő veszít szavazatokat. Amúgy ezzel az eshetőséggel pl. a Mindenki Pécsértnél is számoltak, de Hetényi János elnök azt mondta erre, hogy egyrészt a demokratikus játékszabályok szerint mindenkinek joga van indulni, aki összegyűjti a szükséges ajánlást, másrészt Péterffyék tetszettek volna úgy politizálni az elmúlt 4,5 évben ahogyan ígérték, és több lehetőséget adni a civileknek, és akkor ez az ő részükről biztosan nem történt volna meg.

Na, de mit is gondol erről Péterffy Attila? Kell-e félnie a Pécs Jövője szövetségnek, hogy esetleg ezen bukják el a választást? És mit gondol arról, hogy az, hogy Mindenki Pécsért néven indulnak a most bejelentettek szerint a választáson legalábbis immár politikai ellenfeleik?

Péterffy Attila azt mondta, hogy tulajdonképpen az, hogy akár Mellár Tamás, akár Keresztes László Lóránt újat húzott, illetve egy újabb fordulat jött a politikai karrierjükben, nem lepte meg egyikük esetében sem, mert látott már példát arra mindkettejüknél, hogy valami miatt, akár érdekek miatt megváltoztatták a korábbi véleményüket vagy álláspontjukat. Ugyanakkor az őszintén meglepte, hogy az irányváltásokkal egymás mellé került és egymásra talált Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt, ezt ugyanis, többek közt az egymásra vonatkozó korábbi nyilatkozataik miatt nem gondolta volna, de elfogadja, hogy most ez van. Nekik azonban, a Pécs Jövőjének több dolguk ezzel nincs, nekik keményen dolgozniuk kell tovább, mind a városházán, Pécs vezetésében, mind majd a hamarosan induló kampányban. Őket semmilyen szempontból nem befolyásolja a tegnapi bejelentés, nem fognak és nem is kell emiatt pl. a kampányukon, stratégiájukon változtatniuk. A saját üzeneteiket kell célba juttatniuk, és elmondani az elért eredményeket, amiket eddig elértek, és amik még hátra vannak. Ők ezzel foglalkoznak. Nyugodtak a választásra készülve, jó esélyeik vannak, de elbízni magukat nem szabad, nagyon sok munka vár még rájuk a kampányban is, amit el kell végezniük, a nélkül nem tudnak jó eredményt elérni, de ők erre és újabb öt évre készülnek. A Mindenki Péccsel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy attól tart, hogy a Mindenki Pécsért név nem jelent annyit, hogy azzal esetleg (akár volt ilyen szándék, akár nem) meg lehetne téveszteni a választókat, mert a szervezet szerinte az elmúlt időszakban nem látszott, inaktív volt, emiatt nem hiszi, hogy hívószó lehet a szervezet neve önmagában.

KategóriákMETÁL