Feltárnák és bemutatnák Drakula pécsi pincéjét – ezt Péterffy Attila, Pécs polgármestere három éve, még polgármesterjelöltként mondta. Vagyis ígérte, a polgármesterjelölti vállalásai egyike volt Drakula, illetve a valós történelmi személy, a karóba húzó havasalföldi vajda állítólagos pécsi pincéjének megnyitása. Igaz, annak a polgármesterjelölti vállalásnak a része, vagy sokkal inkább: komolyan vehető eleme ezen túl az volt, hogy a turizmust fellendítené Pécsett az új városvezetés. Péterffy Attila vállalásai kiemelt politikai ígéretek voltak azonban, így a pécsi városházát arról kérdeztük, történtek-e már lépések Drakula pincéje megnyitására.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Lesz-e Pécsett látogatható Drakula-pince? Olyan turisztikai attrakció, amely beépül a turisták majdhogynem kötelezően felkeresendő pécsi helyei közé, avagy akár olyan látványosság és kerettörténet, amely egyeseket egymagában is képes lehet Pécsre csábítani? Persze a másik oldal meg az, hogy az egyik leggazdagabb történelmi emlékkel és kulturális örökséggel rendelkező magyar városnak rá kell-e lépnie ilyen útra valaha is, a helyett, hogy a meglévő, valódi, és értéket jelentő örökséget ápolná és fejlesztené.

Kérdésünk volt az is, hogy van-e még szándék egyáltalán ennek az annak idején nagy visszhangot kapott terv megvalósítására, vagy sem, s ha nem, miért nem. Azt is megkérdeztük, hogy konzultáltak-e erről szakemberekkel (nem vámpírokkal, hanem turisztikai szakemberekkel, történészekkel, régészekkel, urbanistákkal stb.), s hogy van-e számítás vagy elképzelés arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerülne midnez, és honnan lenne rá pénz?

Miután azonban, mint írtuk is a bevezetőben, a turizmusról is szólt a drakulás vállalás, a pécsi városházát az új, finoman szólva megosztó pécsi városi szlogenről is kérdeztük. Mint megírtuk, a városlakók ötleteiből kiválogatott három szlogenterv közül ugyancsak a pécsiek szavazták meg a győztest, de az, vagyis a Pécs – Mediterrán szerelem nem aratott osztatlan sikert.

A városháza válaszában azt írta, hogy Pécs vezetése továbbra is elkötelezett a város turizmusának fejlesztése mellett.

„Ebben már eddig is értünk el eredményeket, a választási kampányban a turizmusfejlesztési törekvéseink jelképévé vált Drakula pincéjén túl is, hiszen a Pécs Nyitva kampányunkat idén immár harmadik alkalommal hirdettük meg, egyre szélesebb partneri körrel” – fogalmaztak.

Mint érdeklődésünkre írták, óriási eredménynek tartják, hogy tavaly augusztusban rekordot döntött a vendégéjszakák száma Pécsett, de ezt csak részsikernek tekintik, hiszen a céljuk az, hogy minél hosszabbra nyújtsák az idegenforgalmi szezont a városban, ezzel növelve a város vendéglátásban dolgozó vállalkozásainak bevételeit. 

„A választási program rengeteg vállalása közül Drakula pincéje azon kevés ígéretünk egyike, amelynek megvalósításával mindeddig érdemben még nem foglalkoztunk, és egyelőre megjósolni sem tudjuk, hogy az önkormányzat működését érintő jelenlegi kérdések mellett erre mikor lesz módunk leghamarabb” – írták.

A Mediterrán szerelem-szlogennel kapcsolatban az iránt érdeklődtünk, hogy lehetséges-e a visszalépés, ennek a sokat bírált szlogennek a “elfelejtése”, s ha igen, keresnek-e más, professzionális lehetőséget? Arra is rákérdeztünk, hogy igaz-e az, amit hallani, hogy a Toller-i örökséghez kapcsolódó kifejezés miatt lehetett az egyik kiválasztott a végső nyertes szlogen? Valmint az is érdekelt bennünket, hogy lesz-e angol nyelvű szlogenje a városnak, s ha igen, az “tükörfordítás” lesz-e, vagy új, önálló szlogen?

A városháza válasza szerint Pécs szlogenjét többszörös lakossági szavazás eredményeként hirdették ki, a végeredmény alakulásában semmilyen más szempont nem játszott közre, pusztán a pécsiek akarata. Februárban ötletpályázatot bonyolítottak le a szlogenjavaslatok összegyűjtésére, amelyre mintegy 60 javaslat érkezett, írták. Hozzátették: azok közül szakmai zsűri hármat választott ki, amelyekre májusban ismét szavazhattak a pécsiek. Összesen több mint 2000 pécsi vett részt az online szavazáson, a voksok több mint 60%-át adták a győztes szlogenre. Ez tehát – érveltek – egy olyan jelmondat, amit a pécsiek magukénak éreznek. Ezt támasztják alá az önkormányzathoz eddig érkezett visszajelzések is, a többség ez alapján kedveli az új szlogent.

„Nem látunk okot a visszalépésre, a pécsiek által választott szlogen – ahogy a kérdés fogalmaz – “elfelejtésére” – közölték.

KategóriákMETÁL