Már a 15. helyen van a Siófok NB II-es futballcsapata a tabellán. Ez két dolgot is jelent: egyrészt, hogy még mindig a futballisták fizetnek a drukkerek helyett ( hiszen még mindig messze a tizedik hely), másrészt hogy a futballstadionok és a túlárazott foci országában is működhet egy szokatlan kezdeményezés még OrbáN Viktor kedvenc sportágában is. Sok mindent megértünk már a magyar futballban, de olyat nem biztos, amit Siófokon kitaláltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét hete a hétvégi bajnokit ugyanis a Siófok a 18., kieső helyen várta az NB II-ben. Az azt megelőző héten pedig előbb menesztette az edzőt a klubtulajdonos, majd bejelentette: ingyen tekinthetik meg a drukkerek a hazai meccseket. Addig marad a nyíltkapus kezdeményezés, amíg a csapat el nem éri a tabellán a 10. helyet. A kieső bevételt viszont a klubtulajdonos sem szeretné addig veszni hagyni: azt a futballistáknak kell összedobniuk a kívánt (minimális) eredmény eléréséig.

A klubtulajdonos bejelentése óta a siófoki aranylábúaknak egy győzelmük volt, hazai pályán, idegenben azonban kikaptak. Így is három helyet ugrottak azonban előre, vasárnap reggel a tizenötödikek voltak, vagyis még menetelniük kell, ha azt szeretnék, hogy több pénzük maradjon a meccsek után. Ma, vasárnap ismét otthon játszanak. (Frissítés: nem sikerült nyerni a Siófoknak, gólnélküli döntetlent meccseltek, és maradtak a tabella 15. helyén.)

Siófokon tehát felelős lett az előző edző az eredménytelenségért, bűnhődnek a labdarúgók. De vajon ki a felelős azért, hogy a nyáron nem erősítették meg azt a játékoskeretet, mely az előző szezonban is csak az utolsó fordulóban maradt bent az NB II-ben?

A Szabad Pécset ez a kérdés is felettébb érdekelte, de György Tamás, a BFC Siófok tulajdonosa azt üzente: a klub Facebook-oldalára felkerült interjúban korábban mindent elmondott, amit akart, ahhoz továbbiakat nem kíván hozzátenni.

 

György Tamás, a BFC Siófok és a Hungast tulajdonosa  ? Fotó: Fónai Imre

 

György Tamás előbb menesztette Varga Attilát, az egy éve a szezon közben szerződtetett vezetőedzőt, majd interjút adott a BFC Siófok Facebook-oldalának. A beszélgetés kérdezője György Tamás saját cégének, a Hungastnak (lásd keretes írásunkat) kommunikációs vezetője volt. György Tamás ebben jelentette be:

?A közelmúlt gyenge szereplése miatt a játékosok, és a klubvezetés szeretné valamelyest kárpótolni a szurkolókat, akik a soron következő, Nyíregyháza elleni mérkőzéstől egészen addig amíg nem sikerül felzárkózni a tabella első felébe, ingyen látogathatják a BFC Siófok hazai találkozóit?.

Azt is elárulta a tulajdonos, hogy a játékosok miként vesznek részt a kárpótlásban:

?A belépőjegyeik árát a játékosok állják mindaddig, amíg nem kerülünk a tabellán az első tízbe. Tehát némi malíciával azt is mondhatom, a szurkolók minél többen jönnek a következő alkalmakkor, a labdarúgóinkat annál nagyobb áldozathozatallal is tudják motiválni a jobb, meggyőzőbb, eredményesebb teljesítményre?.

György Tamás egyébként az interjúban saját magát sem zárta ki azok közül, akik a gyenge szereplésért felelőssé tehetők. És ez már két, a magyar futballban szokatlan, rokonszenves állásfoglalás a részéről, az emlegetett nyitott kapus döntés mellett. Mégis számos megválaszolatlan kérdés felmerült bennünk az interjút olvasva – olyanok, amelyekre nem csak helyi újságíróként, hanem egyszerű siófoki futballszurkolóként is válaszokat várnánk. Legfőképpen annak tudatában, hogy a menesztett Varga Attila a Nemzeti Sportban még a György Tamás-féle interjú napvilágra kerülése előtt mondott érdekes dolgokat, ám a tulajdonos ezek egyikére sem reagált.

 

Varga Attila ? Fotó forrása: Facebook – BFC Siófok Hivatalos Oldala

 

Tény, hogy Varga már az előző szezon végén ahol csak tehette, azt hangoztatta, hogy az előbbre lépéshez jelentős változások kellenek a játékoskeretben. Nos, a Nemzeti Sportban most arról beszélt: a nyáron 20 labdarúgó nevét tartalmazó listát állított össze, de 6 játékost közülük mindenképpen szeretett volna Siófokra hozni – a klubvezetés azonban egyiket sem szerződtette, a játékoskeret csak egy héttel a bajnoki rajt előtt állt össze. Varga Attila azt is elmondta most, hogy három fordulóval korábban hatmeccses ultimátumot kapott, a hatból legalább háromszor kellett volna győzni a csapatnak – ehhez képest már három meccs után útilaput kötöttek a talpára?

 

György Tamás a közétkeztetés hazai piacvezető cége, a Hungast cégcsoport tulajdonosa. A Hungast egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a magyarországi közétkeztetésből több település számos intézményében, elsősorban a közoktatásban biztosítja az étkeztetést. A céget szokás a Dél-Dunántúl egyik fideszes erős embere, Bánki Erik érdekeltségeként említeni, noha erre egyelőre nincs bizonyíték.

Az biztos, hogy a Hungast komoly bizniszhez jutott Pécsett, amit Bánki játszóterének is emlegetnek sokan. Habár azt Bánki tagadta a Szabad Pécsnek, hogy neki komoly befolyása lenne a pécsi helyi politikára, városházi működésre. A Hungast működésével kapcsolatban időről időre merülnek fel különböző minőségi kifogások, a szülők nem mindenütt vannak megelégedve a szolgáltatással. A cég korábban az őket bíráló felvetésekre/vádakra azzal reagált, hogy ők modern konyhát visznek, nem használnak ízfokozót, ételízesítőt, túl sok sót sem (nem is tehetik), így az, ha a gyerekek egy részének nem ízlik az étel, az annak is köszönhető, hogy otthon nem ehhez szoktak. Ugyanakkor ők nevelni is, ízlést formálni is szeretnének.

Annyit azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy György Tamás unokatestvére, György Zoltán üzleti kapcsolatban állt Bánki Erikkel az Aqua Holding Befektetési és Tanácsadó Kft.-ben több éven keresztül tulajdonos-társak voltak. György Zoltán vizes építőipari vállalkozása, az Aquaplus Siklóson épített fürdőt 2010-ben az önkormányzat megbízására, működteti is azt, s mellé szállodát épített. Bánkit itt is, mint csendestársat szokás emlegetni, de konkrét bizonyíték egyelőre nincs az ő részesedésére. Az egészen biztos, hogy Siklós független polgármestere korábban egy biztosító társaság helyi irodájában a főnöke volt Bánkinak, még mielőtt a Szekszárdon született, de Mohácson nevelkedett és érettségizett politikus fideszes karrierje berobbant volna.

Babos Attila

 

Természetesen Varga állításairól is kérdeztük volna György Tamást – kérdéseinket emailben juttattuk el a Facebook-interjút készítő kommunikációs munkatársához ?, de érdeklődtünk volna tőle arról is, mert ez is élénken foglalkoztatja a siófoki drukkereket, hogy hogyan áll, miért késik a stadion régen beharangozott felújítása. ?Válaszát?, pontosabban üzenetét már idéztük?

A rossz bajnoki szereplés tényén, így az edző menesztésének indokoltságán nem lehet vitázni, azon sem nagyon, hogy Varga Attila siófoki esztendeje alatt nem sok maradandót alkotott. A leginkább ilyen, de mindenképpen legnagyobb visszhangot kiváltó egy tévényilatkozata volt. Még a tavasszal ugyanis egy fontos, 1-0-ra elveszített nyíregyházi tévés meccs után a gól előtt kétségkívül hibázó hátvédről, Lorenzt Mártonról azt mondta élőben a kamerába: ?Nálam végleg elvágta magát. Holnap jelentkezik az U19-eseknél, ott fog edzeni. Amíg én vagyok a Siófok edzője, egyetlen percet sem vagyok hajlandó foglalkozni vele. Ez volt az utolsó csepp a pohárban?.

Az eset után az edző bocsánatot kért az érintettől és a csapattól, majd már a rákövetkező meccstől kirobbanthatatlan volt Lorentz a kezdőcsapatából?

A tulajdonosnak a Szabad Pécs azt a kérdést is feltette: nem merült-e már fel a nyilatkozatot követően a szakember menesztése??

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL