Persze a friss hír nem ez, hiszen a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. már nagyon régóta tervezi azt, hogy a Nyugat-Mecsekben alakítana ki nagy aktivitású hulladéktárolót. Most azt jelentették be Bodán, az évente megrendezendő, szokásos ?Tájoló Napon?  az MTI tudósítása szerint, hogy további kutatófúrásokat terveznek jövőre a tervezett helyszínen.

A cikk a hirdetés után folytatódikKereki Ferenc, az RHK ügyvezető igazgatója közölte: Bükkösd térségében folytatják a fúrásokat jövőre. Bükkösd Pécs és Szentlőrinc közt található. Szentlőrinc a baranyai megyeszékhelytől mintegy 15 kilométerre fekszik. A tervezett atomtemető, ha megvalósul, az egész térség, így Pécs és Szentlőrinc, illetve a környező községek, sőt még Orfű és Abaliget életére, lakosságszámára, ingatlanainak az árára stb. hatással lesz majd minden bizonnyal – nem feltétlenül pozitív előjellel. 

Mára már több százra tehető a sokévnyi fúrások, szeizmikus mérések és a megfigyelő rendszerük által szolgáltatott adatokból összeállóvaskos  dokumentumoknak a száma. A további kutatófúrásokat ezeknek az adatoknak az elemzésével tervezték, még nyolc komolyabb, átfogó kutatófúrás van hátra, 84 négyzetkilométeres területen. A cél, hogy 10 négyzetkilométeres területre tudják szűkíteni a vizsgálandó területet. Ha az megvan, akkor még speciálisabb és részletesebb kutatást követően kijelölnek egy egynégyzetkilométeres területet, egy olyat, ahol talán már ?érdemes lesz föld alatti kutatóbázist nyitni?.Mindez még nagyon hosszú időt jelent, Kereki példaként hozta fel, hogy skandináv országokban 2025-re tervezik a tárolók létesítését, ehhez képest az 1970-es években kezdődtek el az ilyen létesítményekben a kutatások. 

A bodai térséget nagyjából húsz éve választották ki, mert az ott található agyagkő nagyob ritka vízzáró tulajdonságokkal rendelkezik, így alkalmas lehet nagy aktivitású hulladéktároló létesítésére, így például a Paksi Atomerőmű elhasznált fűtőelmeinek, valamint a Magyarországon keletkezett más, nagy aktivitású radioaktív hulladékoknaka a végleges és biztonságos elhelyezésére.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL