Négy százalékkal nőtt az egyetemre és főiskolára jelentkezők száma az egy évvel korábbihoz képest. A Pécsi Tudományegyetemre hat százalékkal akarnak többen bekerülni.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 2019. évi általános felvételi eljárásban országosan több mint 4300 fővel többen jelentkeztek a felsőoktatásba, ami 4%-os növekedést jelent a tavalyi jelentkezési számokhoz képest – olvasható abban a sajtóközleményben, amelyet a PTE juttatott el a Szabad Pécshez is pénteken délelőtt.

Van okuk a hírverésre, mert mint írják, a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők száma az országos változásoknál is kedvezőbben alakult: az összes jelentkező, az első helyes, és valamint az állami ösztöndíjra jelentkezők száma is 6-6 százalékkal nőtt.

A számokat részletezve nindez azt jelenti, hogy összesen 13 346 fiatal jelezte hivatalosan, hogy a központi felvételi eljárásban érintett 52 felsőoktatási intézmény közül a Pécsi Tudományegyetemen szeretne tanulni.

A 2018. évi felvételi eljárásához képest 19 százalékkal többen jelentkeztek a Közgazdaságtudományi Karra, 15 százalékkal nőtt a Művészeti Karra és 11 százalékkal a Műszaki és Informatikai Karra jelentkezők száma.

A Szabad Pécs úgy tudja mindezeken túl, hogy az elmúlt években a legnagyobb növekedést a PTE-n belül az Egészségtudományi Kar érte el. Az sem véletlen, hogy a Modern Városok Programban két volt pécsi belvárosi könyvtárépületet (az Apácza utcai volt megyei könyvtár és a Klimó utcai volt egyetemi könyvtár épületét) is az egészségtudományi kar számára újítják fel, miközben a tudomásunk szerint a korábbi épületeiket is megtartják.   

Módosítás július 10., ponthúzás július 24.

A jelentkezési sorrenden még lehet módosítani, egészen pontosan július 10?ig. A felvételi ponthatárok pedig várhatóan július 24-én derülnek majd ki, aznap szokásosan Pont Ott Party-val várja a PTE a leendő hallgatóit a Széchenyi téren. A pótfelvételivel kapcsolatos információk a ponthúzás után várhatók. Aki pedig még ennél is többet akar tudni, annak irány a PTE, illetve: EZ A HONLAP.

KategóriákMETÁL