Páva Zsolt pécsi polgármester nem támogatta a pécsi Modern Városok Program átírásáról, és az e-buszok beszerzéséről szóló napirend felvételét. Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője kérte a napirendre vételt, nem is tetszett neki, hogy leszavazták. Megkezdődött csütörtökön Pécsett is az új, őszi közgyűlési ülésszak. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét újdonság is van: mint azt a Szabad Pécs megírta, újjáalakult a Pécs TV és el is kezdte a napokbana működését, így ismét látható a közgyűlési ülés is. Mármint a televízióban. A hang néha akadozik, nehezen érthető, az internetes közvetítés azonban, amely a korábbi üzemeltető, a Pannon Televízió idején a Youtube-on volt élőben közvetítve a PT csatornáján, és vissza is nézhető természetesen. Most – egyelőre – nincs internetes közvetítés, amit nem érzünk pozitív változásnak, de olyannak sem, amin ne lehetne változtatni. 

Az ÖPE egyik képviselője, Varga Péter lemondott, helyette Berényi Zoltán ült be a padba, a közgyűlés azzal kezdődött, hogy az új képviselő letette az esküt, majd a távozó Varga Péter modott köszönő szavakat.

Utána, rend szerint a napirend elfogadása történik, s ha van olyan előterjesztési javaslat, amely nem került be az eredeti menübe, annak/azok felvételéről döntenek a képviselők. Egy ilyen volt most, Kővári János (ÖPE) volt, aki kérte a napirendre vételt a közgyűléstől egy, a pécsi Modern Városok Program átírását, a pénz átcsoportosítását, illetve annak kimondását, hogy a pénz egy részéből e-buszokat szerezne be Pécs, nagyjából ötvenet. Páva Zsolt azonban azt mondta a Fidesz-KDNP frakció felé fordulva, hogy ő most nem támogatja ennek a napirendnek a felvételét és a most csütörtöki tárgyalását, mert nem tart még ott az ügy. Valóban tárgyaltak a kormány részéről az MVP-felelős Gyopáros alpárral másfél hete Pécsett, és van is ilyen szándék, de még legalább egy fontos levélváltásnak meg kell előznie a pécsi közgyűlés ilyen irányú döntését is. A napirendre vétel 15 igen szavazattól lett volna meg, de csak 14 fő szavazott igennel, a többiek nemet mondtak vagy tartózkodtak, ezért ma nem tárgyalnak az elektromos buszok beszerzéséről.

Kővári János (ÖPE) nem örült túlságosan. Napirend előtt is ő kért egyedül szót, aminek lényege az volt, hogy éppen a mai napon kell megtárgyalni Pécsett a költségvetés állapotát, azt, hogyan vagy hogyan nem teljesültek a kitűzött célok a félév-fordulón, és az a helyzet, hogy nem állnak jól, ez már látszik. Az Kővári János szerint, hogy ebben az évben sem lesz tartható a költségvetés, vagyis ismét lesz hiány előreláthatóan a jelenlegi számok alapján. Mint mondta, ehhez képest nem vették most napirendre annak az előterjesztésnek a tárgyalását, ami éppenhogy a költségvetést segítő intézkedéseket szorgalmaz. Emlékeztetett arra, hogy az ÖPE az e-buszokért aláírásokat is gyűjtött, és összesen 2200 ember kérte azt Pécsett, hogy erről tárgyaljanak már szeptemberben. Azért sem értette, mert mint mondta, a múlt hétfőn Páva Zsolt még azt mondta, hogy ők is támogatják ezt az ötletet.  Szeinte az egyértelmű, hogy csak a Modern Városok Program pénzéből lehet az elektromos buszokat beszerezni, ezért elkótyavetyélik a lehetőséget a fideszesek, ami elfogadhatatlan, és nem jelent kiiutat a válságból.

Páva Zsolt azonban azt mondta, hogy szerinte érdemes lenne higgadtan átgondolnia Kővárinak, hogy mi is történik a szeme előtt. Azzal kezdve, hogy Kővári kérte a napirendre vételt, meg elég sokat is beszélt arról, de a képviselők még nem látták az előterjesztést, amit kért most napirendre venni, tehát nem is tudják, miről szavaznának.

A másik, hogy a szándék megvan bennük, hogy módosítsák az MVP-pályázatot, ez nem változott, de a mostani fázisban még nem tartanak ott, hogy tárgyaljanak az ügyről a közgyűlés keretei közt. Amúgy akár rendkívüli közgyűlést is össze lehet hívni,  így nem kell egy hónapnak eltelnie a napirendre javasolt téma megtárgyalásához, bár nem látja most, hogy erre szükség lenne. Amit a  buszbeszerzés szempontjából meg kellett tennie, azt Páva Zsolt maga szerint megtette. Vagyis szerinte azt mondani, amit Kővári János, múlt időbe tenni az ügyet, azt mondani rájuk, hogy eljátszották ezt az esélyüket, az merő túlzás.

10.00h

Elfogadták az első napirendi pontot, a költségvetés módosítását. Kővári János azt kérdezte, hogyan tudja majd visszafizetni a város a kormánynak a 3 milliárdos idén lejáró hitelt (kvázi likvidhitelt), mert ő erre a számokból nem lát esélyt, és mit tesznek konkrétan az idei hiány csökkentésére, a költségvetés számainak a tartására. Két példát is hozott, hogy a Tüke Busz és a Pécsi Sport NZrt. esetében is jóval, töb száz-több száz millió forinttal többet kell a városnak a cégekre költenie, mint azt eredetileg tervezték. Páva Zsolt azt válaszolta, hogy a költségvetést kifejezetten jól tartják, félévkor 77%-os volt, sosem álltak még ilyen jól, a 3 milliárdos likvidpénzt pedig az év végéig visszafizetik a kormánynak.

 

11.30h

Most éppen a Misina-tetőről tárgyalnak a képviselők, amiről külön fogunk írni hamarosan mert elképesztő hír van róla. Viszonylag jól haladnak a képviselők, már 12 napirenden túl vannak. Az e-busokról és a pécsi akvaparkról szóló vita még vissza-visszatért. A frissítésben azt kívántuk most csak elmondani, hogy megjött Fodor Ibolya képviselőasszony hangja. Már kétszer is hozzászólt a vitához (Tüskésréthez és hajléktalanellátáshoz), amire nem volt példa (túl sok viszont biztosan nem) emlékeink szerint a botránya óta. A képviselő most már jó ideje rendszeresen újra ott van a közgyűléseken azt követően, hogy volt egy hosszabb időszak, amikor csak egy-egy ülésen jelent meg. Sőt, haramdszor is szólásra emélkedett, kiosztotta az egymással civakodó képviselőket, hogy ne egymésre mutogassanak, hogymi volt régen, hanem dolgozzanak.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL