Október 23-án este tette közzé az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport azt a nyílt levelet, amelyet az elmúlt napokban, a hajléktalan törvénnyel kapcsolatban fogalmaztak meg, és amellyel a társadalomhoz fordulnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikEBBEN a cikkünkben éppen ma írtunk arról, hogy Pécsett is folynak az igazoltatások. A hálapénz ellen küzdő magyar orvosok nyílt levele így hanzik:

 

“Mi, az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjai nyílt levélben fordulunk a társadalomhoz, a kollégákhoz és a jogalkotóhoz. 

Orvosként és felelős értelmiségiként úgy érezzük, hogy meg kell szólalnunk hajléktalan honfitársaink érdekében. A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni. 

Kérjük minden felelős polgártársunkat, hogy büntetésük helyett tegyen meg minden tőle telhetőt ezen emberek életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. Csak a szociális és egészségügyi ágazat egységes, átgondolt, forrásokat is hozzárendelő együttműködése jelenthet európai, méltó megoldást ebben a kérdésben. El kell érni, hogy a rászoruló emberek valós segítséget kérhessenek és kaphassanak. 

Úgy gondoljuk, hogy a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz. Amellett, hogy a törvényben foglaltakat aggályosnak tartjuk, meg kell jegyeznünk, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg és/vagy rokkant. Az új törvényi szabályozás ugyan eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz.

Kérjük a hatóságokat, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeli eljárások során biztosítsák az érintettek számára az őket a hatályos jogszabályok alapján is megillető jogi képviseletet, és rendeljenek ki orvosszakértőt, amennyiben ez szükséges. 

Kérjük továbbá a kormányzatot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a szakmai szervezetekkel, amennyiben a hajléktalanság problémájának valós és emberi megoldására törekszik.”

KategóriákPOP