Az idei év első kánikulai hulláma Pécs és a környező települések vízfogyasztására is hatással van, írja pénteki közleményében a Tettye Forrásház. Június 29-én, szerdán fogyott eddig a legtöbb víz a hálózatból; korlátozásra, tartós vízhiányra azonban szerencsére ezzel együtt, és a várható, az átlagost továbbra is meghaladó vízhasználat mellett sem kell számítani.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Tettye Forrásház Zrt. szolgáltatási területén naponta átlagosan 22-23 ezer köbméter vizet használunk el, olvasható az említett  sajtóközleményben. Ez a napi átlagmennyiség a héten tartósan emelkedett – többet iszunk és fürdünk, öntözésre és a medencék feltöltésére is több vizet használunk forróság idején –, de továbbra is kiegyenlített a fogyasztás.

A kánikulai hét közepén, június 29-én regisztrálta a pécsi önkormányzati víziközmű-társaság az idén az eddigi legmagasabb értéket, írták pénteken: ekkor több mint 28 ezer köbméternyi, vagyis 28 millió liter ivóvizet fogyasztottak el Pécsen és környékén. Magyarul az átlagoshoz képest is több, mint negyedével, mintegy 6 millió liter vízzel többet használtak el szerdán a Pécsett és annak közelében lévő kistelepüléseken élők.

Nemcsak a legmagasabb, hanem a legalacsonyabb fogyasztást is nyilvántartja a közműcég, idén május 29-én mérték a műszerek a legalacsonyabb értéket, akkor “csupán” 17 ezer köbméter víz folyt ki a csapokon.

Több vizet használtak júniusban a Pécs és környéken élők, mint az ország teljes sörfogyasztása

Az idei nyár első hónapjában, összesen 689 millió liternyi víz fogyott a hálózatból, ez meghaladja Magyarország teljes éves sörfogyasztását, ami a KSH adatai szerint 669 millió liter/év volt 2020-ban, hívta fel a figyelmet a kommunikációs levélben a Tettye Forrásház.

Mint írják, a pécsi önkormányzati vízszolgáltató szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vízellátást, vizsgálják az egyes napszakokhoz vagy területekhez köthető kiugró fogyasztási adatokat is. Érdekesség, hogy Pécsen idén az Erdész utcai zóna (a Szkókó-Bálics-Kisdaindol határolta övezet) produkálta a legmeredekebb fogyasztásnövekedést.

Nincs vízhiány

Jó hír a pécsieknek és a környéken élőknek, hogy az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg – friss, tiszta, egészséges vízből a kánikulai időszakokban sincs hiány. A Tettye Forrásház Zrt. szolgáltatási területén a tározók 80%-os kihasználtsággal működnek jelenleg, van bőven tartalék. 

Pécsen az elmúlt 15 évben nem volt szükség a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra – erre idén nyáron sem kell számítani. Hacsak nem következik be jelentősebb meghibásodás, nem apadnak el a csapok.

KategóriákPOP