A szezonban voltak meleg pillanatok, és nem csak a strandon vagy az éttermek teraszain, hanem (képletesen) az állami monopóliummá tett szemétszállítás nehézségei miatt is. A tényleges munkát ugyanis kisebb-nagyobb helyi cégek végezték, őket az állami kukaholdingnak kellene kifizetnie, de ebben a munkában nem jeleskedik az állami gigacég.

A cikk a hirdetés után folytatódikSiófokon például egy székhelyű szolgáltató a felelős a szemétszállítás elvégézéséért, ők azonban 2018-ban még egyetlen fillért sem kaptak a Szabad Pécs információi szerint az állami kukaholdingtól.

Persze, joggal merül fel a kérdés, hogy elviekben  hogyan is kaphatott volna, amikor a lakosság is csak most kapta meg az állami cégtől a 2017. évi (!) negyedik negyedévi szemétdíjcsekkeket. Persze, joggal vágja rá erre a kérdésre azt a választ az élelmes és tudatos polgár, hogy talán éppen azért fizethetett volna az állami cég, mert állami, és mert arról biztosan nem a helyi szemétszállítók tehetnek, hogy nem sikerült a számlázást időre és tisztességesen elvégeznie a központi társaságnak.

Az államosított szemétpiac olyan ?jól? működik, hogy független és fideszes polgármester együtt megy az asztalra csapni az állami kukaholdinghoz.

Nemrég pontosan ez történt: Lengyel Róbert független siófoki polgármester és tabi fideszes kollégája, az amúgy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét, azaz a TÖOSZ-t elnöklő Schmidt Jenő közösen kért időpontot a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) vezetőitől.

A lakossági szemétszállítást végző siófoki nonprofit szolgáltató ugyanis nincs egyedül a problémájával az országban. A kukásautókba tankolni, a kukásokat pedig fizetni kell, ám ezek a cégek, így a siófoki is bevételhez a szemétpiac államosítása óta kizárólag úgy juthatnak, ha az NHKV a lakosságtól beszedett díjból, egy képlet alapján visszaoszt neki. /Ez tehát állami szintre emelt, teljesen legális visszaosztás./

Igen ám, de mivel, mint írtuk, az NHKV késésben van a számlázással (a balatoni régióban, de Pécsett is, így bizonyára még nagyon sok más helyen is az országban a legtöbb lakos a minap kapta meg, egyszerre a 2017. negyedik és a 2018. első negyedévi szemétdíjcsekkjét. Az állami cég bevételei sem folynak be az eltervezett ütemben, következésképpen visszaosztani is csak hatalmas késésekkel tud a szolgáltatóknak.

A csőd szélére kerültek tisztességes cégek az állami cég tökölődése miatt 

A lakossági szemétpiac rezsicsökkentéssel egybekötött államosítása óta képtelen egyébként a számlát kiállító NHKV arra, hogy időben küldje a szemétdíjcsekket a lakosságnak.

Több helyütt az országban a csőd szélére kerültek a ma már zömmel önkormányzati tulajdonú nonprofit szemétszállító cégek. A Siófokon és térségében szolgáltató Siókom Nkft.-t tavaly a siófoki önkormányzat az adófizetők pénzéből százmilliókkal segítette ki. Éppen ezt elégelte meg a fent említett két polgármester.

Nem is először keresték a kukaholdingot

Arról, hogy ?mit végeztek? ?odafönt? (az NHKV székházában), arról Lengyel Róbert siófoki polgármester tájékoztatta a Szabad Pécset.

?Egy éve már jártam az NHKV székházában hasonló kérdésekkel, amikor is azt a választ kaptam, hogy türelem, átmeneti időszak van a társaságnál. Nos, most megint csak ezt hallottuk, mert közben lecserélődött a vezérkar?

(A korábbi NHKV-vezető, talán éppen érdemei elismeréseként, időközben államtitkár lett – Szabad Pécs).

?Miután az impozáns épület egyik folyosóján végigsétálhattam, láthattam, hogy hány igazgatói meg egyéb vezetői iroda sorakozik egymás mellett, és megtudhattam, hogy épp új vezérigazgatóra várnak és amint lesz új vezér, új lendületet vesz a cég is?.

Lengyel amúgy előzetesen megküldte kérdéseit írásban is, például azt tudakolva, hogy a lakosság miért nem fizetheti folyamatosan és rendszeresen a hulladékszállítási díjat. Miért nem kapják a polgárok rendszeresen a csekkeket? Miért halmozzák az emberek tartozását? Hogy lehet az, hogy ha mégis jön néha csekk, az már felszólítással érkezik, miszerint elmaradás van és haladéktalanul fizessen, vagy jön a büntető kamat is? A szemétszállítást végző nonprofit közszolgáltató cég hogyan működjön úgy, hogy 2018-ban még egyetlen vasat sem kapott meg az elvégzett munkájáért?

?Egyetlen kérdésre sem kaptunk választ. Végül megkértem az asztal másik végén ülő urakat, hogy legközelebb szíveskedjenek majd akkor időpontot adni, amikor mondani is tudnak valami érdemlegeset, mert nincs időnk felesleges körökre. Hozzátettem: ha mi polgármesterek, ott lent a végeken a töketlenkedésre azt mondanánk, hogy átmeneti állapotban vagyunk, a szavazóink elzavarnának bennünket a zivatarosba…?

Annyi eredménye talán mégis volt a két polgármester látogatásának, hogy napokkal azt követően a lakosság két csekket mégis csak megkapott, még ha az egyiket nagyjából egy éves késéssel is.

 

Vannak cégek, amik kaptak pénzt, bár nem közvetlenül a kukaholdingtól

Az állami kukaholding ugyan valóban nem utalt még közvetlenül a szolgáltatóknak, amennyire ezt a Szabad Pécs ki tudta deríteni, habár ez az információ nem hivatalos. De azért mégiscsak kitaláltak egy olyan modellt, amelynek a segítségével a legfontosabb költségeket ki tudták fizetni a cégek. Tudomásunk szerint ehhez az OTP faktoring cégével szerződött le az NKHV, ők utaltak ugyanis már az idén is a Szabad Pécs értesülése szerint több szolgáltatónak is a munka elvégzéséért pénzt. Pécsett a szolgáltató a Dél-Kom nevű cég, amely a munkát elvégző Biokom cége. Úgy tudjuk, a Dél-Komhoz is az OTP faktoringhoz érkezhetett pénz. Ami azt jelentheti logikusan feltételezve, hogy az állami cégnél kevesebb pénz marad végül akkor is, ha a számlázást végre helyre tudják rakni és egy idő után helyreáll a rend, hiszen a pénzügyi közvetítő nyilvánvalóan nem ingyen teszi a dolgát. Ugyanakkor ebben a helyzetben (ha tényleg nem lehetett másképpen megoldani) ez még mindig jobb verzió lehet, ahhoz képest, hogy bedődljenek esetleg emiatt azok a szolgáltatók, akik házon/városon belül nem, vagy már nem tudták megoldani a munka költségeinek az előfinaszírozását. Amúgy annak minősítésén túl, hogy állami holding felügyelete alá terelték a szolgáltatást, azt mindenképpen le lehet írni, hogy ha már ez az elhatározás született meg, egészen biztosan az lett volna a jobb verzió, ha hagynak a rendszernek kifutási lehetőséget, minden marad a régibenm addig, amíg nem épül fel egy rendes, minden pontra kiterjedő és kipróbált struktúra, és megoldás. És nem csak azért, mert emberek millióinak életébe szól bele bizonyos mértékben az, ha nem kapnak időben számlát, hanem azért is, mert ezt diktálják logikusan az üzleti érvek. Az már csak a hab lett volna a tortán, ha összehívják azokat az elismert szakembereket, akik hosszú éveket, netán évtizedeket töltöttek el a szakmában, és esetleg még igazán jó, működő modellt is meg tudtak valósítani. Országosan ugyanis, éppen azért, mert a települések a legkülönfélébb rendszerekben, szolgáltatókkal, más és más feladatokkal összevonva, és nagyon különböző minőségben gondoskodtak a múltban a szemétszállítási szolgáltatás elvégzéséről. E tekintetben tehát egyfajta egységesítés igénye, ha jó irányba indulnak el, akár még kifejezetten jó intézkedésnek is számíthatott volna. A mostani állapot azonban egyelőre nem arról árulkodik, hogy egyhamar ez a helyzet megnyugtató ódon megoldódik. Azt pedig nyilván mondanunk sem kell, hogy amennyiben jók az információink, nem került sor a fent írthoz hasonló széleskörű és komoly egyeztetésre az ágazat szereplőivel. – B. A.  

 

A repülős barát, Garancsi a háttérben…
Az NHKV-nál azt se tudják megmondani, mekkora a hiány; 7 és 15 milliárd forint közötti – írta nemrég a 24.hu. Így állami támogatásra szorul. Sőt, Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól is kapott hitelt. A  kukaholdingnál 110 milliárd forint a tervezett éves forgalom, ez azonban nem is lehet meg, mivel két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver. Amit pedig kik is szállíthattak a kukaholdingnak? A futballrajongó miniszterelnök barátjának, Garancsi Istvánnak az üzlettársai. Mennyiért is? 550 millió forintért. Habár azóta már újabb százmilliókat költöttek rá. Egy nem változott, láthatóan még mindig nem működik. De reménykedjünk, hátha mégis, most már.  Jogosan bizakodhatunk, hiszen költeni költöttünk rá, nem is keveset, és nem is kevesen: mindannyian.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL