Az egyetemen eredetileg gondolt összeg nagyjából duplájáért, 14 milliárd forintért építheti a ZÁÉV az új orvosi kari épületet, értesült a hírről a Szabad Pécs. A zalai cég azonban még így is engedhetett 4 milliárdot az első alkalommal benyújtott ajánlatához képest. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS PÉNTEK 19.00

Válaszolt a Szabad Pécs péntek reggeli megkeresésére Peresztegi Imre, a ZÁÉV ZRt. vezérigazgatója. Azt kérdeztük tőle, hogy a vállalták-e a már meglévő, régi orvosi kari tömb felújítását is, avagy csupán a szűkebb műszaki tartalomnak megfelelően az új építésére adtak be ajánlatot, és mi az oka annak, hogy ilyen magas lehet a vállalási ár. A vezérigazgató azt írta, hogy a pécsi orvosi kar új elméleti tömbjének kialakítására  (“tárgyi projektre”) vonatkozó ajánlatukat beadták, eredményhirdetés még a mai napig nincs, így e témában további információval nem tud szolgálni.

Rákérdeztünk arra is, hogy a Rátgéber László pécsi kosárlabda mesteredzőhöz köthető Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése megfelelő ütemben halad-e, amire úgy reagált, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építésének folyamata a kivitelezési tervben rögzítetteknek megfelelően halad.

 

CSÜTÖRTÖKÖN ÍRTUK

A kormány egyik kedvenc építőipari cége, a ZÁÉV nyerte meg a Szabad Pécs nem hivatalos, de biztosra vehető információi szerint azt a közbeszerzési eljárást, amelyben az új pécsi orvosi kari épület építőjét keresték.

Arról, hogy a Modern Városok Programban a pécsi egyetemnek ítélt 24 milliárdos keretből finanszírozott munkát a ZÁÉV nyerheti meg, már a tavasszal írtunk, ITT.

Illetve arról is, hogy az értesüléseink szerint eredetileg az egyetemen gondoltnál (reméltnél?) jóval nagyobb összeggel pályáztak a jelentkezők a még tavaly decemberben megjelent, s idén februári beadási határidővel kiírt közbeszerzésre, a ZÁÉV például 17-18 milliárddal, valamint hogy a remélt kezdési időponthoz képest  mindenképpen csúszni fog az építkezés.

A ZÁÉV-et ezzel a ma lapunknak több, nem hivatalos, de biztos forrásból megerősített új hírrel mindeddig nem kerestük, ezt pénteken megtesszük, de korábban a zalai cégtől megerősítették azt lapunknak, hogy nyújtottak be pályázatot a munkára. 

A ZÁÉV sikereiről több helyen írtak egyébként , az egyik kiváló összefoglalóban is szerepelnek, amelyet a stadionépítésről készített a nyáron az Átlátszó.hu.

Sőt, van frissebb is tőlük, egy mai, csütörtöki szintén részben a ZÁÉV sikereiről szóló cikk. 

 

 

A PTE pedig azt  közölte a héten, a még korábban, a projektről és a közbeszerzés állásáról feltett kérdésünkre, hogy a közbeszerzési eljárásról egyelőre nem nyilatzkozhatnak. Illetve egészen pontosan azt, hogy

 

Az Általános Orvostudományi Kar nagyberuházás tervezési és kivitelezési feladatokat magában foglaló első eljárása során érkezett ajánlatok két és félszeresen meghaladták a rendelkezésre álló fedezetet, ezért a bíráló bizottság döntése alapján fedezethiány miatt eredménytelenül zárult. Ezért a Pécsi Tudományegyetem kidolgozott egy pontosított, új műszaki tartalmat, mely prioritása az új épület volt, és opciós tételként szerepelt a meglévő tömb részleges rekonstrukciója. A közbeszerzési eljárás ismételt kiírására július hónapban sor került a megváltozott műszaki tartalommal nyílt közbeszerzési eljárásban. Az ajánlatok 2017. szeptember 1. napján beérkeztek, azonban a bíráló bizottság döntéséig, tekintettel arra, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, egyelőre, nem tudunk bővebb információval szolgálni.

 

Mi viszont úgy tudjuk, hogy a döntés a napokban megszületett, és a ZÁÉV a győztes 14 milliárddal. Azt viszont nem tudjuk, hogy ebből jut-e pénz a régi épület felújítására. Vagy csupán az új, összesen 11 ezer négyzetméteres  egyetemi épület felépítésére, amelyet elviekben a PTE területén (vagyis telket nem kell venni), a jelenlegi elméleti tömb mögött terveznek kialakítani. 

Ugyanis, ha jól értjük, az új kiírást úgy szűkítették a régihez képest, hogy elegendő csak az új épületre ajánlatot adni. Ha ez így van, és pontosak az értesüléseink, az azt jelenti, hogy

 

az új, 11 ezer négyzetméteres alapterületű elméleti tömb megtervezésére és felépítésére mintegy nettó 1 millió forint/négyzetméteres ajánlatot adott be a ZÁÉV

? és ezzel az árral lehet nyertes.

 

A korábbi, eredeti kiírás mindenesetre még egyéb feladatokra, például a régi ingatlan homlokzati felújítására és nyílászáróinak cseréjére is szólt. Ezt tehát már elviekben nem muszáj elvégezni.

 

Ismeretes, hogy a zalai cég építheti Pécsett a Rátgéber Lászlóhoz köthető pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát Pécsett. A ZÁÉV-val kapcsolatosan folyamatosan találgatások tárgya, kapcsolódik-e, s ha igen, ahogyan feltételezik, miként kapcsolódhat Mészáros Lőrinchez. Erről azonban biztosat még nem tudott meg senki, az biztos, hogy a kormány egyik kedvenc építőipari cégéről van szó, amely Matolcsy György MNB-elnök egyik rokonához, Pertesztegi Imréhez kötődik. Lapunknak egyébként tavasszal ő maga, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

 

A Modern Városok Programból a pécsi egyetemnek juttatott forrás célja, mint írtuk is már korábban szintén, a fizetős idegen nyelvi képzések felturbózása: a pécsi külföldi hallgatók számának megduplázása. Akkor, 2015 nyarán mintegy kétezer-ötszáz külföldi hallgató tanult Pécsett, a cél tehát az ötezres szám elérése. Ma már 100 országból mintegy 4000 külföldi diák tanul Pécsett.

Tavasszal azt írta a Szabad Pécs a fentebb belinkelt egyik cikkben, hogy értesülésünk szerint, ha lesz megegyezés, az nagyjából 14 milliárd forint körüli összegen történhet majd.  Illetve, hogy nagyon csodálkoznánk, ha végül nem a ZÁÉV lenne a befutó.

 

KategóriákMETÁL