Idén már a 62-ik évfordulója lesz az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc kitörésének. Pécsett a szokásoknak megfelelően két helyszínen is lesz megemlékezés. Páva Zsolt pécsi polgármester mindkét eseményen jelen lesz, koszorúz és fejet hajt. A délutáni eseményen az egyetem rektora mellett egy három éve alakított pécsi egyetemi társulás vezetője mond beszédet.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz első keddi hivatalos ünnepség szokás szerint a Színház téren kezdődik, a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége megemlékezésén. A délelőtt 10 órakor kezdődő koszorúzáson az ?56-os Munkástanács Emlékműnél fejet hajt Páva Zsolt pécsi polgármester is a kiadott városházi program szerint, ahogyan több pécsi szervezet és párt képviselői is elhelyezik koszorúikat. Beszédet itt Perényi József, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke mond majd.

A második, szokásos pécsi ?56-os ünnnepség a ?48-as téren lesz az idén is, ugyanakkor most a korábbiaktól eltérően nem délután, hanem gyakorlatilag a Színház téri koszorúzást követően azonnal, délelőtt 11 órakor tartják meg. 

A pécsi ?48-as téri ?56-os emlékműnél is fejet hajt majd Páva Zsolt polgármester, több helyi párt és szervezet, illetve az egyetem képviselői.

Beszédet a Pécsi Tudományegyetem rektora, Miseta Attila mond majd, vélhetően a város nevében is, a városvezetés részéről ugyanis a kiadott program szerint nem beszél senki. Emiatt még érdekesebb, hogy egy csupán három éve alapított pécsi egyetemi csoport, a Kosztolányi Dezső Céltárulás elnöke, Barkóczi Csaba is beszédet mondhat majd a hivatalos pécsi városi megemlékezés keretében.

Habár Barkóczi Csaba a hagyományosan első pécsi ?56-os megmlékezésen, az idén szombaton tartott koszorúzáson is részt vett, amit az 1956. október 22-i pécsi egyetemi és főiskolai Diákparlament megalakulása miatt tartanak minden évben. A Diákparlament elnöke, Debreczeni László volt, akkori orvostanhallgató, ma nyugalmazott orvos, Pécs Szabadság Díjjal és Pro Civitate Díjjal kitüntetett polgára. Akivel a Kosztolányi Dezső Céltársulás együttműködést alakított ki a Pécsma beszámolója szerint.

 

Fidesz/Fidelitas-közeli társaság, jó célra alapítva

A Kosztolányi Céltársulás volt az, amely tiltakozást is kiváltva, élénk egyetemi-közéleti vitát generálva a PTE-re hívta előadni Lezsák Sándort, a parlament alelnökét. A Fidesz/Fidelitas-közelinek nevezhető – és nem is csak amiatt, mert egyik alelnöke Beke Zoltán, a Fidelitas régiós igazgatója – egyetemi csoport megfogalmazott célja egyébként nemes: ?a Kárpát-medence magyar nyelvű fiatalságát a szülőföldön történő boldogulásban segíteni és ösztönözni?. A három éve alapított szervezet idén tavasszal elnyerte a Fidesz Pártalapítványnak, a Polgári Magyarországért Alapítványnak a ?Fiatalok a Polgári Magyarországért? díját.

És az ő tagjaik közül voltak ott többen idén tavasszal is azon a sajtó csak egy részének szóló sajtótájékoztatón, amelyen Simon Wintermans pécsi holland állampolgár április 9-én beállított Facebook-profilképe ellen tiltakoztak. A Szabad Pécs nem kapott meghívást a sajtóeseményre, véletlenül vett rajta részt. Habár ott és akkor nem beszéltek róla, hogy kik is ők, akik tiltakozó feliratokat mutattak fel Wintermans ellen, csupán azt mondták, hogy egy egyetemist csoportot képviselnek. Miközben láthatóan nem tudták, vagy nem akarták tudni, a pécsi holland miért cserélte le szovjet katonai tányérsapkásra átmenetileg a profilképét (bár az április 9. talán még gyanús is lehetett volna) sőt a Szabad Pécs kérdésére a sajtótájékoztatón beszélő szakkollégistájuk azt mondta, hogy nincs formális társaság, amit képviseltek a Széchenyi téren a tányérsapka elleni tiltakozáson.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL