FRISSÍTÉS/JAVÍTÁS “Kommunista tempó vol. 2.: Korrektséget emlegetett a magyar-horvát találkozón Kövér László egy “részben sajtónyilvános” eseményen” címmel írtuk meg eredteileg, a Kövér László házelnök hivatalos pécsi látogatásáról szóló cikket. Azt is írtuk, hogy “a pécsi sajtó kitüntetett NER-kompatibilis része volt olyan szerencsés, hogy tudósíthatott a házelnöki látogatásról”. Arra utaltunk ezzel, hogy amint Orbán Viktor pécsi látogatásakor nemrég, ismét szűkített lista ment ki a helyi sajtónak, helyi szintről. Ugyanakkor az eseményről, legújabb értesüléseink szerint nem küldtek ki előzetes tájékoztatót/meghívót senkinek sem, vagyis nem nem kivételeztek a sajtó egy részével. Ráadásul a házelnök pécsi látogatásából nem csináltak titkot, mégha külön fizetős szolgáltatás részeként is adták az országos és így a pécsi sajtó tudtára.

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS csütörtök 13.00h

Nem igaz, hogy eltitkolták a házelnök pécsi látogatását

Merthogy az MTI Agenda nevű platformon jelezték Kövér László érkezését, illetve a pécsi horvát-magyar elnöki találkozót. És ez akkor sem számít eltitkolásnak, ha az MTI Agenda egy, kizárólag külön fizetős szolgáltatás. Mi ezt nem ellenőriztük le cikkünk megírása előtt, illetve amikor megtudtuk, hogy Kövér László találkozott és egyeztetett Pécsett a horvát nemzetgyűlés elnökével. Mi akkor, cikkünk előtt csupán a számunkra szabadon elérhető pécsi önkormányzati és megyei önkormányzati sajtóreferensi levelezéseket néztük vissza, azokban pedig nem volt a meghirdetett programok közt feltüntetve. Ilyenkor azonban a legjobb tudomásunk szerint a helyi sajtósok nem is küldhetik ki az eseményt, mert országosan, Budapestről szerveznek meg minden sajtókapcsolathoz tartozó ügyet. Vagyis nem igaz, hogy ebben az esetben egy helyből szervezett szűk lista alapján hívták meg az újságírókat. A tévedésért olvasóink és az érinettettek elnézését kérjük! 

 

KORÁBBAN ÍRTUK

((A kommunista tempóra vonatkozó kettes jelzés (vol. 2.) a fenti címben csupán Pécsnek, és az idei esztendőnek szól, nem sokkal az elhíresült pécsi miniszterelnöki kosárakadémia avatást követően. Ahogyan ugyanis azt a Pécsi Stop is megírta, a sajtó függetlenebb/ellenzékibb része számára gyakorlatilag titokban érkezett Kövér László fideszes házelnök Pécsre. A megérkezését követően találkozott horvát kollégájával, a Baranya Megyei Önkormányzat elnökével, illetve Páva Zsolt pécsi polgármesterrel.))

Kövér László ?kollégáknak?, ?újságíróknak? szerdán azt hangsúlyozta a közelmúltban (amúgy nem kevés közpénzből) felújított pécsi Horvát Színházban, “sajtótájékoztatón” (erre nem kapott a Szabad Pécs sem meghívást), hogy Horvátország Magyarország számára mindenekelőtt jó szomszéd, fontos gazdasági és turisztikai partner, valamint fontos partner az EU-ban a közös érdekérvényesítési törekvésekben. Azt, hogy mit mondott, a napokban az MTA és a CEU egy kutatási programja kapcsán hírhamisítást elkövető MTI tudósításából értesültünk.  

A magyar-horvát kapcsolatok pedig azt bizonyítják, hogy lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialkítani más országokkal és nemzetekkel az Európai Unióban.

Az Országgyűlés elnöke szerdán a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó pécsi állomásán mondta a fentieket. A határ menti informális házelnöki találkozók gyakorlatát Szili Katalin egykori magyar és akkori horvát házelnök kollégája közösen hívta életre. Kövér László a szerdai találkozó apropójának a, már a kivitelezés fázisában tartó eszéki magyar kollégium alapkőletételét nevezte, egyúttal Pécsett személyesen megköszönte a horvát kormánynak és Gordan Jandrokovicnak, a horvát nemzetgyűlés elnökének ehhez a programhoz nyújtott támogatását. Kövér szerint mindkét ország modellértékű nemzetiségi és kisebbségi politikát szeretne kialakítani, ami példa lehet a közösség többi tagállama számára is.

Márpedig a magyar házelnök szerint ez ?az EU jövője szempontjából is lényeges kérdés, ugyanis az ellenkező állításokkal szemben azt bizonyítja, lehet erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más – hasonlóan erős alapokra épülő – országokkal, nemzetekkel?.

Gordan Jandrokovic, a horvát nemzetgyűlés elnöke is arról beszélt, hogy mindkét fél sokat nyújt a területén élő nemzetiségeknek, és ez a kisebbségvédelem példaként szolgálhat más európai országok számára. Gordan Jandrokovic a horvát színház előtt a pécsi horvát iskolaközpontban is járt, és úgy fogalmazott, hogy nagyon jó benyomást tett rá, amit Pécsett látott. A két házelnököt pécsi látogatásán elsőként Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes elnöke és Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte.

A házelnöki találkozó programjai szerda délután a horvátországi Pélmonostoron, majd Eszéken folytatódott.

 

Nyilván könnyebb annak kommunistázni, aki nem is élt akkoriban

A jogász végzettségű, volt Bibó szakkollégiumos, Fidesz-alapító házelnök életrajzáról azt is érdemes tudni, hogy 1986-ban, több mint fél éven át a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának segédmunkatársa is volt. Azt követően pedig, 1987 és 1988 között Soros-ösztöndíjasként a közép-európai társadalmi mozgalmak kutatásával foglalkozott.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL