Pécsett is Orbán Viktor vejének (akkori) cége, az ELIOS korszerűsíthette a közvilágítást, jó pénzért, és mostantól önállóan nyomoznak az ügyben, Berkecz Balázs, az Együtt korábbi alelnöke feljelentése nyomán, értesült a hírről elsőként a Zoom. Csakhogy – amint azt a Szabad Pécs megírta – Pécsett is voltak olyan momentumok a korszerűsítési pályázat előkészítése és végrehajtása során, amely az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF által feltárt visszásságok sorában megtalálható.

A cikk a hirdetés után folytatódikLapunk a korábbi cikkében is leírta, hogy a  pécsi ügy és az OLAF által vizsgáltak három dologban hasonlítanak: közvilágítás-korszerűsítésről van szó, felbukkan benne Tiborcz István érdekeltsége, és felmerülhet a korrupció gyanúja is. De azt is leírtuk, hogy az OLAF nem is vizsgálhatta a pécsi projektet, és az OLAF-jelentés miatt nem is nyomozhatnak Pécsett, hiszen nem uniós pénzből korszerűsítettek, hanem a város önerőből fejlesztett, illetve banki kölcsönt vett fel a projektre. Vagyis egyértelműnek tűnt, hoyg a két ügyet külön kell majd kezelni, és mint most kiderült, így is lett.

Ugyanakkor amellett, hogy Pécsett is éppen az ELIOS nyert, egy olyan pécsi villamosipari cég lett az egyik legnagyobb alvállalkozó ennek a projektnek a során, amelynek tulajdonos-ügyvezetője szakértőként részt vett a pályázat előkészítésében is. És mint lapunk ezt be is mutatta, a cég még csak nem is próbálta ezt eltitkolni, hiszen a referenciák közt említette, a tervezés és a korszerűsítés pontoknál azt, hogy – ahogyan egyébként több más, ?OLAF-os? városban is – közreműködtek ilyen kettős szereppel a munkában. Vagyis megtervezek egy rendszert, hogy mit és hol és hogyan kellene felújítani, majd azzal a céggel, amely győztese erre a munkára kiírt közbeszerzésnek, nagy alvállalkozóként leszerződök. És ez akkor is minimum erkölcsileg kifogásolható, ha nagyon speciéális szakterületről van szó, és ritka a jó szakemberekkel bíró cég a piacon, egyebek mellett az ismert elvándorlások miatt is.

A pécsi önkormányzatnak nem csak 855 milliós hitelösszegbe és 45 milliós önrészbe (5%) került a közvilágítás modernizálása, hanem azok mellett még a pécsi önkormányzat fizette ki a költségvetés terhére a teljes nettó bekerülési összeg áfáját is, azaz kb. 243 millió forintot – írtuk EBBEN a cikkünkben, amelyben egy korábbi írásunkat is pontosítottuk.

Persze azt is megírtuk, hogy volt olyan példa, nem is nagyon messze Pécstől, ahol más módon fejlesztette a közvilágítást a város vezetése, és úgy tűnik, ők sokkal jobban jártak. Lehet, hgy még ennék is nagyobb baj, hogy mint MEGÍRTUK nagyon úgy tűnt, hogy a Tiborcz-féle cég megbízásával megvalósult fejlesztés csak sokára, kb. a lámpák élettartamának a végére térülhet meg.

 Megkaptuk az önálló pécsi nyomozásról szóló papírokat, íme

Mint nyilván tudják, ritkán kérdezhet a független sajtó, a múlt heti pécsi kosárakadémia avatás szervezői is tudhatták ezt, hiszen nem mindenkit engedtek közel a T. Miniszterelnök Úrhoz. Persze volt olyan időszak, amikor Orbán Viktor maga beszélt arró, hogy a az ország vezetőit (mi ide vesszük naygvonalúan a miniszterelnököt) kötelező megfaggatni. 

 

Mondjuk, a T. Miniszterelnök Úr családjában van még más is, aki nem mindig válaszol a sajtó kérdéseire, a vő, maga Tiborcz István.

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

Címkék:
KategóriákMETÁL