Folytatódnak a kutatások, most egykilométeres mélységben vizsgálják, hogy lehet-e biztonságos atomtemetőt létesíteni Pécs mellett.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz európai uniós közbeszerzési értesítőben ma megjelent hirdetmény szerint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) újabb három próbafúrásra írt ki pályázatot. Ezek helyszíne a Pécstől néhány kilométerre található Bodai Agyagkő Formáció (BAF). Ez az egyetlen olyan hely Magyarországon, ahol próbafúrásokat végeznek, így próbálják kideríteni, hogy alkalmas-e a terület egy “atomtemető” létesítésére. Erre azért van szükség mert a nemzetközi egyezmények szerint minden nukleáris energiát hasznosító országnak magának kell gondoskodnia a technológia használata során keletkező hulladék “végleges” tárolásáról. A végleges több százezer évet jelent, mert ennyi idő után szűnik meg pl. a felhasznált fűtőelemek veszélyessége.

A korábban már a Szabad Pécs által szemlézett kutatási dokumentumok szerint 2032-ig csak a felszínen folyik földtani kutatás, amelynek kedvező kimenetele esetén ki lehet jelölni a mélységi geológiai tároló létesítményeinek a helyét. A jelenlegi tervek szerint 2055-ben kezdhető meg a mélységi geológiai tároló építése. A felszíni és felszín alatti létesítmények kialakítása és az üzemeltetési engedély megszerzése után, 2064-ben kezdődhet meg a tároló üzemeltetése.

A most kiírt pályázatban két helyszínen történő, három próbafúrásra várja az ajánlatokat az RHK. Bükkösd és Boda külterületén nem csak kb. 1 km mély fúrásokra kerül sor, de helyszíni mérések, mintázások, laboratóriumi vizsgálatok, dokumentálás és értékelés is lesz. Előreláthatólag több mint két évig tart majd ez az újabb kutatási szakasz.

Ahogy többször megírtuk civilek és ellenzéki politikusok, de Pécs új vezetése is többször kifejezték aggályukat a projekttel kapcsolatban. Több okból tiltakoznak rendszeresen. Egyrészt nincs másik terv, azaz csak ezt a területet vizsgálják a szakemberek például geológiai alkalmasság szempontjából. Másrészt, a civilek szerint nincs kellő társadalmi hatástanulmány a létesítménnyel kapcsolatban. Harmadrészt a pécsiek – Orbán Viktor 2015-ös ígéretével ellentétben – nem is vehetnek részt a folyamatban. Szakmai kritikaként pedig az is fel szokott merülni, hogy “végleges” megoldás még nem is létezik a nagy aktivitású radioaktív fűtőelemek számára.

Tájoló nap

Az RHK csütörtökön (december 5-én) 10.30-tól ún. tájoló napot tart Hetvehelyen, ami a kutatások által érintett nyugat-mecseki települések közé tartozik. Regisztrálni ezen az e-mail-címen kell: kern.zoltan@rhk.hu.

Több cikk a Pécs mellé tervezett atomtemetőről itt.

KategóriákMETÁL