Az innovációs miniszter mondta ezt Pécsett, szombaton a HOÖK országos közgyűlésén. A versenyképesség az a varázsszó, amire hivatkozva feltehetően kivonnák a pénzt a magyar felsőoktatás hallgatói költségeinek a finanszírozásából. A miniszter szavaira ráerősített beszédében Bódis József oktatási államtitkár, a PTE volt rektora is.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt egyikük sem részletezte, hogy a Corvinus-szal kapcsolatban hallható hírek és változások egészére gondoltak-e, de nagyon erős a gyanú arra, hogy a fizetős szakok növelését, az állam finanszírozási szerepének csökkentését és a nemzetköziesítés felgyorsítását jelenti. Mindketten a versenyképességre hivatkoztak.

Palkovics miniszter úgy fogalmazott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen megkezdett munkát felgyorsítanák, és kiterjesztenék azt a magyar felsőoktatás egészére, hogy versenyképesebb környezetet teremtsenek. A cél az, hogy a magyat egyetemek hatékonyabban, versenyképesebben és egyszerűbben tudjanak működni a jelenleginél, hasonlóan ahhpz, ahogyan egy egyetem a környező országokban, avagy egy magyarországo magánegyetem.

 

Itt akkor közben mutatunk egy 2017-es pécsi feliratot egy építkezésről

 

 

A legfrissebb hírek szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen jelentősen nőni fog a fizetős szakok aránya, szeretnék a külföldi, fizetős hallgatók számát növelni, és 2020-tól nem hirdetnének államilag finanszírozott helyeket, hanem egy ösztöndíjprogramot indítanának, amellyel minimum megfordulna a jelenlegi űllamilag fizetős-önköltséges hallgatók aránya néhány éven belül, 2030-ra pedig egy, szinte csak a jómódú családok gyermekeinek lenne valós esélye bejutni az új magyar ?elitegyetemre?. A cél a versenyképesség növelése, a ?világszínvonal? elérése.

Ha ezt a modellt akarják továbbvinni, akkor nem kizárt, hogy még a jelenleginél is kevesebb ingyenes, állami hely lehet a magyar egyetemeken, a tehetséges, de szegény diákok pedig különböző ösztöndíj-programokban bízhatnak majd.

Mindenesetre a magyar felsőoktatás felvázolt, lehetséges jövőjéhez érdemes megemlíteni a népességpolitikai törekvését a kormánynak, azon szólamokat, amelyekkel arra biztatják a magyar nőket, hogy szüljenek minél több gyermeket.

 

Frissítés

Az MTI beszámolója szerint Palkovics László szerint a Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni. Az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban. Azt szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint más országok egyetemei vagy egy magyarországi magánegyetem, és nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyek, ami ebbe a struktúrába nem fér bele. AZ MTI emlékezetett arra, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be: jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd. A döntés célja, hogy az egyetem nemzetközileg még magasabb színvonalú legyen és hosszú távon is piacképes diplomát adjon ki.

Palkovics László beszélt arról, hogy a termelékenység növekedéséhez elengedhetetlen Magyarország és a hazai tulajdonú vállalkozások innovációs képességének javítása, ehhez pedig az egyetemek biztosíthatnak hátteret. Jelezte: az egyetemekre szeretnék ráépíteni azt a támogató funkciót, amely a vállalkozások innovációs képességének fejlődéséhez vezet. Ha ez nem valósul meg, komoly gondokkal szembesülnek a 30 éve létező, első generációs magyar vállalatok.

Méltatta a HÖOK elmúlt időszakban végzett munkáját, kezdeményező- és tárgyalókészségét. Megjegyezte, hogy együttműködési megállapodást terveznek a szervezettel annak érdekében, hogy Magyarország jobb hely legyen, sőt, 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé kerüljön.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára szerint “azt, ami most a Corvinus Egyetemmel történik”, legalább jogszabályi szinten szeretnék a többi felsőoktatási intézmény számára is biztosítani. Minden intézménynek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy eredményesen tudjon gazdálkodni és meg tudja valósítani azt a küldetést, amire hivatott.

Átdolgozzák, frissítik a kollégium-fejlesztési programot

A PTE volt rektora közölte: átdolgozzák, frissítik a kollégium-fejlesztési programot, vannak teendők a tanulmányi ösztöndíj és a felsőoktatási bérek tekintetében. Szeretnék, ha utóbbiak közelednének a nemzetközi egyetemi felsőoktatás szintjéhez.

Betlehem József, a PTE rektorhelyettese arról beszélt, hogy a pécsi egyetem (ő 1367-ben alapított egyetemként említette, de ez így, sajnos, nem igaz) olyan szellemiséget kínál az ott élőknek, a régiónak, amire büszkék lehetnek. Közölte: az egyetem törekszik arra, hogy kiemelje és segítse a tehetséges fiatalokat, akik az ott szerzett ismeretekkel gyarapítják Magyarországot és az egyetemes tudást.

Decsi István, Pécs fideszes alpolgármestere szerint a baranyai megyeszékhely számára a Pécsi Tudományegyetem jelenti az állandóságot, a jövő biztonságának feltételeit, a hagyományok, a kultúra, tudomány ápolásának egyik legfontosabb intézményét. A város nemcsak azért büszke az egyetemre, mert ez az ország legkorábban alapított egyeteme (ő is ezt mondta), és számos tudományterületen nyújt színvonalas oktatást, hanem azért is, mert sikerei összeforrnak a város, az ország életével. Sőt, úgy folytatta: Pécsen 650 évvel ezelőtt megvoltak és ma is megvannak egy jól működő egyetem fennállásának, egy sikeres karrier alapításának feltételei.

Gulyás Tibor, a HÖOK leköszönő elnöke a hallgatói érdekképviseleti szervezet elnökségének elmúlt négy éves munkáját értékelve példaként említette, hogy rendbe tették a gazdálkodást, etikai chartát dolgoztak ki, külhoni hallgatói önkormányzatokat támogattak és egyebek mellett hallgatókat támogató mentorprogramokat indítottak.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL