PÉCS Ha nem lesz semmi rendkívüli, akkor csak szeptemberben találkoznak újra ebben a formában – ezzel, az ilyenkor már-már szokásos mondattal zárta ismét a nyári szünet előtti rendes pécsi közgyűlési ülést csütörtökön Páva Zsolt polgármester. És ennek a mondatnak a legtöbb esztendőben valóban nincs semmi plusz felhangja, most azonban van. Annyi mindenképpen, hogy a nyár általában amúgy is nehéz időszak, már a város pénzügyi-anyagi helyzetét illetően, most pedig a korábbi évekhez képest sokkal rosszabb a helyzet, hiszen legalább 5 milliárdos hiányt kellene tudni kezelni. Szóval, aki Pécsért aggódik, az most azért szoríthat, hogy ne legyen rendkívüli helyzet.

A cikk a hirdetés után folytatódikNO Balhé Today

Több ellenzéki képviselő is ezzel foglalkozott, szerette volna, ha a polgármester, a közgyűlési ülésen megjelenő és azt levezető elnökként végig jelen lévő Páva Zsolt egy kicsit többet beszél a város tudvalevően nehéz pénzügyi-anyagi helyzetéről. A képviselők ugyanakkor ezt nem napirend előtt kívánták most Páváék fejére olvasni, hanem az idei költségvetés módosításáról szóló napirend megtárgyalásakor. Páva Zsoltnak, illetve a város többségben lévő kormánypárti politikusainak ezzel kellett ezúttal leginkább szembenézniük, most nem voltak Mészáros-bankókat a fejükre szóró civilek, vagy más renitensek, akik megzavarhatták volna, hogy tisztán beszéljenek erről a helyzetről.

Habár a polgármester tett olyan nyilatkozatokat az elmúlt napokban, amelyekben próbálta rendbe tenni ezeket az ügyeket, mármint kommunikációs szempontból. Annyit mondva, konkrét számok nélkül, hogy nincs komoly gond. Igaz, olyan helyeken, ahol azért mostanában nem nagyon illik a sajtómunkásoknak visszakérdezniük.

Csak nem unják meg a kérdezősködést az ellenzéki képviselők

Keresztes László Lóránt (LMP) megint felhozta azt, amit az elmúlt ülésen, hogy vajon hogyan is kell értelmezni a költségvetésben a városi cégeknél a mindösszesen 18 milliárdos kötelezettség-vállalási összeget. Ő sem repesett azért, amit eddig a városvezetés kommunikált a rendkívül rossz pénzügyi-gazdasági helyzetről. Arra is rákérdezett egyebek mellett, vajon miért mondta azt Páva Zsolt, hogy a reptér nem nagyon tűnik alkalmasnak jelen pillanatban a hasznosításra. Ismeretes ugyanis, a Szabad Pécs írta meg, hogy a reptérrel duzzasztották fel azt az értékesítésre kijelölt pécsi ingatlanlistát, amellyel papíron eltüntethető a hiány. A tavalyi év mérlegének idén tavaszi elfogadása előtt módosítottak a listán, ami eleve felettébb különös. Természetesen a légikikötő tervezett értékesítési összege a fontos, ami ebben az esetben mintegy 3 milliárd forint. Megírtuk azt is, hogy városházi pletykák szerint Pécs vezetői abban bíznak, hogy az állam veszi majd meg a várostól a repteret.

Sok pénz hiányozhat, ez biztos

Lapunk megírta korábban, hogy a város hiánya eléri az ötmilliárd forintot. Igaz, azt nem tettük hozzá, hogy igazából ez 7 milliárdnál is több lehet, de van egy nagyjából kétmilliárdos követelése is a városnak. Kővári János (ÖPE) azonban ismét legalább hatmilliárdos hiányról beszélt, megjegyezve, hogy rendszerszintű a probléma, mert látható, hogy évi 2-3 milliárddal nő a hiány. A múlt havi javaslatai (pl. hogy a városi cégek keressenek maguknak új, legalább az önfenntartó működést lehetővé tévő vállalkozási tereületeket) mellé tűzött ezért most újakat. Merthogy csak az idén 6-7 milliárdos hiányt kellene ledolgoznia, kezelnie a városnak. Az egyik új javaslata az volt, hogy vonjanak be szakmai befektetőket egyes városi cégekhez, intézményekhez, pl adják el vagy bérbe a vásárteret, a vásárt pedig költöztessék az Expo Centerbe, vagy például keressenek szakmai külső támogató befektetőt például az állatkertnek. Mert ezzel lehet csökkenteni a kiadásokat, növelni a bevételeket, miközben további fejlesztéseket hozhat egy-egy ilyen ügylet. Páva Zsolt viszont megvédte a jelenlegi helyzetet, kifejtve, hogy a közösségi tulajdon maradjon csak az önkormányzat kezében.

A nap felszólalója

A nap felszólalója címet Decsi István alpolgármesternek ítélte oda a Szabad Pécs. Aki egy halkszavú és higgadt, ugyanakkor nehezen követhető beszédben magyarázta el azt, hogy az uniós pályázatok miatt lett hirtelen kétmilliárddal több a hiány (dologi kiadás) most év közben. Kővári János a mikrofonra meg a hangra is fogta, hogy miért nem érthető a válasz, Gyimesi Gábor (Jobbik) viszont konkrétabb volt. Rákérdezett, hogy a tavalyi hiánynak az idei évben való kétmilliárdnyi forinttal való ?megugrása? az uniós pályázatok lezárulásával nullára fut-e ki, illetve az teszi-e ki a teljes összeget. Amire a válasz az volt az alpolgármester részéről, hogy RÉSZBEN. Illetve később még inkább pontosítva: hogy a NAGYOBB RÉSZE emiatt van. Ne feledjük azonban, hogy a kétmilliárd már minimum 3 milliárdos hiányhoz jött hozzá.

Airport Pécs 2017

Páva Zsolt a repteres nyilatkozatát pontosítva azt válaszolta Keresztesnek, hogy egyértelmű, hogy a repteret csak szakmai befektető veheti meg, s nem is adják másnak oda. Illetve, hogy a pécsi légikikötő a mostani állapotában rendes nagy gépek fogadására nem alkalmas, amely miatt szerinte a menetrend szerinti járatok indítása is hamvába holt ötlet.

Helyi adók miatt is csóválták a fejüket

Keresztes László Lóránt (LMP) a helyi adókkal kapcsolatos pécsi helyzettel sem elégedett, több cégre lenne szükség, így lehetne rendes adóbevétel. Páva Zsolt viszont úgy fogalmazott (sejtjük, hogy nem csak a céges adónemek alanyaira gondolt), hogy e téren éppenhogy előre léptek, és sok potyautast kiszűrtek a rendszerből egy alapos és folyamatos feltárási munka eredményeképpen, ezért is van adónövekedés. Mindemellett az ellenzék azért megpróbálta összehasonlítani Győr és Pécs iparűzési adóbevételeit, de ugye, azt mindenki beláthatja, hogy ez nem túl fair magatartás a részükről.

Rátgéberék akadémiája miatt vitatkoztak

Nem minden képviselő találta azt jó ötletnek, hogy a Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémia közművesítésére a nem túl jól álló Pécs mint jó diák jelentkezett, s mintegy 200 millió forintba fog majd fájni ez a városnak, miközben állami a projekt. Páva Zsolt szerint viszont Pécs sokkal többet nyer az akadémiával ennél.

Indulnak, s talán indulhatnak fejlesztések 

Elfogadták a Tüskésrét további, 380 millió forintból majdan megvalósuló fejlesztéséről szóló előterjesztést, a Bánki Donát úti iskola, a Teleki Blanka utcai óvoda, a  Pákolitz István utcai óvoda energetikai korszerűsítését célzó uniós pályázatok benyújtását.

Horvát színház: október

Kissé félve írjuk le, hogy ismét módosították a határidőt a pécsi Horvát Színház átépítésének és új szárnnyal való bővítésének műszaki átadását illetően. Jó hír viszont, hogy a legeslegújabb dátum még az évtized év vége előtti, október 31-e.

KategóriákMETÁL