Novembertől, azaz holnaptól lesz a magyar kormánynak végre és valahára is űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. Az első ilyen ember az első nő is egyben: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (az űrnél aztán biztosan nincsen “külügyibb” hely, szóval jogos) ugyanis Ferencz Orsolya Ildikót kinevezte erre a posztra. A hírt a 444.hu szúrta ki.

A cikk a hirdetés után folytatódikIlyen jó hír már rég volt a magyar politikában, hiszen 1. az űrkutatás menő, 2. jövedelmező és 3. egy külön iparág, ráadásul 4. ezzel régi adósságot törlesztettek Mészáros Lőrincék Orbán Viktorék, Farkas Bertalan óta vágytunk ilyen dobásra.

Ferencz Orsolya (nagy képünkön) ráadásul tudós, a Magyar Tudományos(!) Akadémia tudományos(!) főmunkatársa(!), nem mellesleg 2010 óta fideszes képviselő(!), még nem az űrben, hanem a VIII. kerületben.

A most már ismét az igaz úton járó Hír TV-ben Ferencz Orsolya szerdán este azt mondta, hogy most a legfontosabb feladata  “a Nemzeti Űrstratégia megindítása” lesz, és amit a szakmával közösen fognak megírni. Emellett még bosszankodott kicsit a csúnya kommentelőkön, akik nem értik, miért van rá szükség, és leszögezte azt is, hogy az űrkutatás az politikasemleges és tudományos terület.

A miniszteri biztos feladata egyébként igen sokrétű lesz, egyebek mellett ő fog gondoskodni az űrkutatási tárgyú szerződésekről, felügyelni fogja az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiákat, és persze a magyar kormányt is képviseli majd a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon.

Na, de miért állnánk már meg itt? Űrkutatási biztosi pozíciónál és űrstratégiánál? Amikor lehetne Űrkutatási vagy Űrügyi minisztérium. (Habár az Űrkutatási tárca jobb lenne, a másik név, rövid ű-sen megmaradhatna ürügyeket generáló nemzeti hivatalnak.)

És, hát hol lehetne jobb helyen a magyar Űrkutatási Minisztérium, ha nem Pécsett, amely mellett Pataki Attila tanúsága szerint kb. ufóinvázió van, és a városban, amelyből Magyarországon már lőttek fel űrrakétát. Nézzék csak!

 

KategóriákPOP